USA spionerer på alt tyske ledere gjør

0

USAs etterretningstjeneste NSA har drevet massiv overvåking rettet mot telefonene til ledende tyske ministre og ledende personer med ansvar for handel, finans, økonomi og jordbruk – inkludert Angela Merkels personslige assistent.

Det er WikiLeaks som publiserte dette 1. juli 2015 i et samarbeide med franske Mediapart og Libération og tyske Süddeutsche Zeitung.

WikiLeaks publiserer også hemmelige dokumenter som viser at Storbritannia og USA har spionert på tyske tjenestemenn som diskuterer sine posisjoner og uenigheter når det gjelder krisa i Hellas.

Et dokument viser at Angela Merkal ble avlyttet mens hun snakket med sin personlige assistent. Et annet viser hvordan britene spionerte på den tyske regjeringas hovedansvarlige for EU-spørsmål, Nikolaus Meyer-Landrut.

Det går fram av avsløringene at USA har delt denne etterretninga med sine partnere i det som kalles «Five Eyes»: Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.

I samtalen med sin assistent snakket Merkel om sine uenigheter med andre medlemmer av sin regjering, slik som finansminister Wolfgang Schäuble. Hun snakket også om holdningene til EU-ledere som José Manuel Barroso, Jean-Claude Trichet og IMF-direktør Christine Lagarde.

Et dokument viser at det britiske GCHQ spionerte på detaljer i den tyske planen for å håndtere krisa i Hellas, og at de delte denne informasjonen med USA.

Avsløringene viser at europeiske ledere ikke kan holde noe som helst hemmelig for USA og at de behandles med en nedlatende forakt av sin såkalte «allierte». Men likevel fortsetter disse såkalte lederne å krype for USA og hoppe hver gang Washingtom blåser i fløyta.

 

 

Forrige artikkelJagland: – Folkeavstemninga i Hellas er utilfredsstillende
Neste artikkelJihadister i Syria på månedslønn fra USA
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).