Ukraina: – Økonomien faller fra hverandre

0

I følge foreløpige prognoser vil Ukrainas økonomi krympe med 10% i 2015 etter et fall på 7,5% i 2014, skriver BBC. Inflasjonen er på drøye 57%. Landet har store problemer med å betale gjelda si, og risikerer å misligholde neste termin overfor Det internasjonale pengefondet.

For den vanlige ukrainer er dette den harde virkeligheten. De som sto bak demonstrasjonene på Maidan i 2014, som utløste statskuppet 21. februar, ga løfter om integrasjon i EU og om vekst og velstand. Folk har fått det stikk motsatte og integrasjon i EU kan de bare glemme. EU har store nok problemer blant sine nåværende medlemmer om de ikke skulle ta ombord enda et konkursbo.

Den tidligere amerikanske statsborgeren og ansatte i US State Department, Natalie Jaresko, tar ikke en truende statskonkurs så alvorlig. Hun ser på det som «et forhandlingsverktøy og ikke noe annet.»

Statsminister Arsenij «Yats» Jatsenjuk har vært på tiggerferd i USA og Canada for å skaffe krisehjelp. Han lovte at alle de «reformene» som IMF hadde krevd for å gi lånegarantier, ville bli gjennomført. I et intervju med Associated Press sa han riktignok også at det finnes «populister» og «galninger» i det ukrainske pralamentet som kunne skape problemer.

Det er jo ganske friske uttalelser som sitt eget lands lovgivende forsamling til å komme fra en statsminister som i følge de siste meningsmålingene har 1,6% oppslutning om sitt parti.

Investorene viser ikke stor entusiasme for å satse penger på regimet i Kiev. Som nettavisa Forbes skriver:

Ukraine is becoming a case of throwing money down a rabbit hole.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.