Ukraina: – Økonomien faller fra hverandre

0

I følge foreløpige prognoser vil Ukrainas økonomi krympe med 10% i 2015 etter et fall på 7,5% i 2014, skriver BBC. Inflasjonen er på drøye 57%. Landet har store problemer med å betale gjelda si, og risikerer å misligholde neste termin overfor Det internasjonale pengefondet.

For den vanlige ukrainer er dette den harde virkeligheten. De som sto bak demonstrasjonene på Maidan i 2014, som utløste statskuppet 21. februar, ga løfter om integrasjon i EU og om vekst og velstand. Folk har fått det stikk motsatte og integrasjon i EU kan de bare glemme. EU har store nok problemer blant sine nåværende medlemmer om de ikke skulle ta ombord enda et konkursbo.

Den tidligere amerikanske statsborgeren og ansatte i US State Department, Natalie Jaresko, tar ikke en truende statskonkurs så alvorlig. Hun ser på det som «et forhandlingsverktøy og ikke noe annet.»

Statsminister Arsenij «Yats» Jatsenjuk har vært på tiggerferd i USA og Canada for å skaffe krisehjelp. Han lovte at alle de «reformene» som IMF hadde krevd for å gi lånegarantier, ville bli gjennomført. I et intervju med Associated Press sa han riktignok også at det finnes «populister» og «galninger» i det ukrainske pralamentet som kunne skape problemer.

Det er jo ganske friske uttalelser som sitt eget lands lovgivende forsamling til å komme fra en statsminister som i følge de siste meningsmålingene har 1,6% oppslutning om sitt parti.

Investorene viser ikke stor entusiasme for å satse penger på regimet i Kiev. Som nettavisa Forbes skriver:

Ukraine is becoming a case of throwing money down a rabbit hole.

 

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.