Slik har lånene til Hellas blitt brukt

3

En betydelig del av pengene den greske staten har fått i kriselån har ikke engang vært innom den greske statskassen, og kun drøyt åtte prosent er brukt på ordinære greske borgere gjennom det greske statsbudsjettet.

Det er nettavisa E24 som skriver dette. De har også gjort en grei oppsummering av hvor pengene har gått:

** 18,6 milliarder euro er brukt for å dekke underskudd på statsbudsjettene før renteutgifter fra og med 2010 og til og med mai 2015. (overskudd i fjor og i årets fem første måneder)

** 51,4 milliarder euro er brukt til å betale renter på gjeld fra og med 2010 og til og med mai 2015.

** 41 milliarder euro ble sendt direkte fra EUs krisefond til gamle långivere.

** 37,3 milliarder euro er sendt fra krisefondet til greske banker via Hellenic Financial Stability Fund.

** Ca. 50 milliarder euro har gått til nedbetaling av øvrig gammel gjeld, inkludert deler av statsobligasjonsgjelden det europeiske sentralbanksystemet kjøpte til kraftig underkurs i 2010 og 2011.

Med andre ord har krisepakkene fra EU og IMF i realiteten i hovedsak bestått i at grekerne har tatt opp nye lån for å nedbetale gammel gjeld.

Og likevel er EU-toppene sjokkerte og rystet over at det greske folket sa nei til ytterligere nedskjæring og elendighet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Yanis Varoufakis trakk seg etter valgseieren for at Tsipras’ videre forhandlinger med Troikaen skal gå lettere (de likte ikke den greske finansministeren som regnes som initiativtaker til folkeavstemningen, underlig nok…). Men da blir det samtidig høl i huet om ikke noen hoder skal falle blant europeiske toppolitikere som forsøkte å forlede det greske folket ved å fortie IMFs sensasjonelle analyse som ble lekket kort tid før folkeavstemningen og som fastslo at Hellas’ gjeld ikke lar seg betale. Se denne artikkelen som diskuterer dette misforholdet. Som det nå må bøtes på,

  2. Tatt opp dyre lån for å kjøpe overprisede våpen av Frankrike og Tyskland så resten av EU kunne skryte av hvor godt industrien deres går
    så en BBC reporter som hadde dette som et 3 timers program for en tid tilbake.
    Når skal vi få vite alt?

    • Vi får aldri vite alt. I det politiske spillet vil det til enhver tid være sannheter som den ene eller andre grupperingen finner formålstjenlig å feie under teppet. Sannhet…? Ære…? Phøy…! Hva er vel det mot makt og posisjoner…?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.