Produksjonen av skiferolje faller raskt

0

Norske medier har vært nesten enstemmige i sin beundring for den amerikanske «skifergassrevolusjonen». Barack Obama har lovt Europa at olje og gass fra de amerikanske skiferoljefeltene kan gjøre EU uavhengig av import fra Russland. Men som jeg har forklart her tidligere, er dette ikke noe annet enn et bedrag – eventuelt også et selvbedrag.

I artikkelen Den røde dronningens energirevolusjon har jeg forklart dette i nokså stor detalj. (I  Alice i eventyrland sier den røde dronningen til Alice: «Her hos oss må du løpe alt du klarer for å stå stille.») For å opprettholde produksjonen på skifergassfeltene må man bore hele tida. Stopper de å bore, faller produksjonen.

Og nå faller produksjonen av skifergass/olje i USA, og den faller raskt. Dagens Næringsliv skriver 14.07.2015:

Produksjonen fra sentrale oljeskiferformasjoner i USA ventes i august å falle med 91.000 fat pr dag til 5,36 millioner fat pr dag.

Det fremgår av månedsrapporten fra USAs energiinformasjonskontor (EIA), som ble offentliggjort mandag kveld.

Svekkelsen er den største som er registrert for en enkelt måned, og innebærer at produksjonen av skiferolje blir redusert for fjerde måned på rad.

Det er den lave oljeprisen som er årsaken til at skifergassproduksjonen er blitt ulønnsom. Mange av feltene krever en oljepris på over 90 dollar per fat for å gi profitt, og nå er oljeprisen ca 53 dollar per fat. Det betyr store tap for selskapene, som altså velger å trappe ned produksjonen Dette vil slå hardt inn i resten av økonomien fordi frackingindustrien er en finansiell boble.

USAs regjering har oppmuntret bankene til å låne ut penger til boreselskapene for 0,5% rente. Det ligger en formell begrensning på utlånene fordi de må stå i forhold til gass- eller oljereservene. Derfor juger selskapene om størrelsen på reservene. Det er fordelaktig for å få nesten gratis lån og det er fordelaktig for å få investorer til å kjøpe aksjer i skifergasselskapene. Dette er med god grunn blitt kalt svindel. (Jeg har skrevet med om dette i artikkelen Oljekrigen.)

Nå er det altså kommet det produksjonsfallet som noen få av oss har advart mot, og samtidig begynner menge flere å bli klar over de store økologiske problemene med frackingindustrien, som ødeleggning av grunnvannet og økt jordskjelvaktivitet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.