Produksjonen av skiferolje faller raskt

0

Norske medier har vært nesten enstemmige i sin beundring for den amerikanske «skifergassrevolusjonen». Barack Obama har lovt Europa at olje og gass fra de amerikanske skiferoljefeltene kan gjøre EU uavhengig av import fra Russland. Men som jeg har forklart her tidligere, er dette ikke noe annet enn et bedrag – eventuelt også et selvbedrag.

I artikkelen Den røde dronningens energirevolusjon har jeg forklart dette i nokså stor detalj. (I  Alice i eventyrland sier den røde dronningen til Alice: «Her hos oss må du løpe alt du klarer for å stå stille.») For å opprettholde produksjonen på skifergassfeltene må man bore hele tida. Stopper de å bore, faller produksjonen.

Og nå faller produksjonen av skifergass/olje i USA, og den faller raskt. Dagens Næringsliv skriver 14.07.2015:

Produksjonen fra sentrale oljeskiferformasjoner i USA ventes i august å falle med 91.000 fat pr dag til 5,36 millioner fat pr dag.

Det fremgår av månedsrapporten fra USAs energiinformasjonskontor (EIA), som ble offentliggjort mandag kveld.

Svekkelsen er den største som er registrert for en enkelt måned, og innebærer at produksjonen av skiferolje blir redusert for fjerde måned på rad.

Det er den lave oljeprisen som er årsaken til at skifergassproduksjonen er blitt ulønnsom. Mange av feltene krever en oljepris på over 90 dollar per fat for å gi profitt, og nå er oljeprisen ca 53 dollar per fat. Det betyr store tap for selskapene, som altså velger å trappe ned produksjonen Dette vil slå hardt inn i resten av økonomien fordi frackingindustrien er en finansiell boble.

USAs regjering har oppmuntret bankene til å låne ut penger til boreselskapene for 0,5% rente. Det ligger en formell begrensning på utlånene fordi de må stå i forhold til gass- eller oljereservene. Derfor juger selskapene om størrelsen på reservene. Det er fordelaktig for å få nesten gratis lån og det er fordelaktig for å få investorer til å kjøpe aksjer i skifergasselskapene. Dette er med god grunn blitt kalt svindel. (Jeg har skrevet med om dette i artikkelen Oljekrigen.)

Nå er det altså kommet det produksjonsfallet som noen få av oss har advart mot, og samtidig begynner menge flere å bli klar over de store økologiske problemene med frackingindustrien, som ødeleggning av grunnvannet og økt jordskjelvaktivitet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Tyskland har tjent fedt på Grækenland
Neste artikkelTariq Ali: Dagbok fra Hellas
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).