Produksjonen av skiferolje faller raskt

2

Norske medier har vært nesten enstemmige i sin beundring for den amerikanske «skifergassrevolusjonen». Barack Obama har lovt Europa at olje og gass fra de amerikanske skiferoljefeltene kan gjøre EU uavhengig av import fra Russland. Men som jeg har forklart her tidligere, er dette ikke noe annet enn et bedrag – eventuelt også et selvbedrag.

I artikkelen Den røde dronningens energirevolusjon har jeg forklart dette i nokså stor detalj. (I  Alice i eventyrland sier den røde dronningen til Alice: «Her hos oss må du løpe alt du klarer for å stå stille.») For å opprettholde produksjonen på skifergassfeltene må man bore hele tida. Stopper de å bore, faller produksjonen.

Og nå faller produksjonen av skifergass/olje i USA, og den faller raskt. Dagens Næringsliv skriver 14.07.2015:

Produksjonen fra sentrale oljeskiferformasjoner i USA ventes i august å falle med 91.000 fat pr dag til 5,36 millioner fat pr dag.

Det fremgår av månedsrapporten fra USAs energiinformasjonskontor (EIA), som ble offentliggjort mandag kveld.

Svekkelsen er den største som er registrert for en enkelt måned, og innebærer at produksjonen av skiferolje blir redusert for fjerde måned på rad.

Det er den lave oljeprisen som er årsaken til at skifergassproduksjonen er blitt ulønnsom. Mange av feltene krever en oljepris på over 90 dollar per fat for å gi profitt, og nå er oljeprisen ca 53 dollar per fat. Det betyr store tap for selskapene, som altså velger å trappe ned produksjonen Dette vil slå hardt inn i resten av økonomien fordi frackingindustrien er en finansiell boble.

USAs regjering har oppmuntret bankene til å låne ut penger til boreselskapene for 0,5% rente. Det ligger en formell begrensning på utlånene fordi de må stå i forhold til gass- eller oljereservene. Derfor juger selskapene om størrelsen på reservene. Det er fordelaktig for å få nesten gratis lån og det er fordelaktig for å få investorer til å kjøpe aksjer i skifergasselskapene. Dette er med god grunn blitt kalt svindel. (Jeg har skrevet med om dette i artikkelen Oljekrigen.)

Nå er det altså kommet det produksjonsfallet som noen få av oss har advart mot, og samtidig begynner menge flere å bli klar over de store økologiske problemene med frackingindustrien, som ødeleggning av grunnvannet og økt jordskjelvaktivitet.

 

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. Det er no ein dårleg pris på olje. Raudt og Frp gjekk imot pensjonsreforma. Er det ein ansvarleg poltikk? Poltikeranere i andre parti tek heller den dårlge oljeprisen alvorleg nok.

    Ta og les om Sovjet på 70 talet. Der fek dei auka inntekter frå Olje. Og dermed kunne poltikerane forseta med å bruke pengar på feil ting. Vistnok var brød og husleiger subsidiera, og alt for billege. Og kultur var truleg og kraftig subsidiera. Uhjelp tok og mykje pengar, som det og gjer i Noreg. Over 30 milliardar brukar Noreg på det. Utan at ein veit om det hjelper U landa. Det er enormt mykje. Truleg er norsk offentleg økonomi på veg til å bryte saman. Ein burde ha lært av utviklinga i Sovjet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.