– Tyskland har tjent fedt på Grækenland

0

Merkels moralisering over for Grækenland er dobbeltmoralsk og hyklerisk.

Dette skriver Boye Haure, dansk nasjonaløkonom, i et debattinnlegg i Politiken. Han skriver videre

Tyskland har nemlig igennem mange år tjent rigtig meget på Grækenland. Det er sket ad tre kanaler:

For det første har Tyskland, siden Grækenland indtrådte i euroen, tjent flere hundrede mia. kr. på samhandlen med grækerne. Det skyldes i høj grad en objektiv valutarisk tysk konkurrenceevnefordel på grund af euroen. Disse overskud akkumulerer til meget mere, end Tyskland nogensinde risikerer at tabe på Grækenland. For det andet har der været en stor kapitalflugt ud af Grækenland, hvor velhavende græske skibsredere, spekulanter m.fl. har flyttet penge – heriblandt penge unddraget beskatning i Grækenland – til bl.a. tyske banker.

Vi kender ikke størrelsen af disse beløb, men det er givetvis enormt mange milliarder euro. For det tredje har tyske og andre landes banker tjent udlånene til Grækenland hjem i kraft af høje renter. Næsten ågerrenter set i lyset af andre landes negative renter og deflation.

Skribenten Andrew Gavin Marshall tar opp det samme i større bredde i innlegget Blaming the Victim: Greece is a Nation Under Occupation

Since its first bailout agreement in May of 2010, Greece has been under the technocratic and economic occupation of its bailout institutions, the European Commission, the European Central Bank (ECB), and the International Monetary Fund (IMF). For the past five years, these three institutions known as ‘the Troika’ (though now referred to as ‘the Institutions’) have managed bailout programs in Greece and other nations of the eurozone. In return for loans, they got to dictate the policies and priorities of governments.

Behind the scenes, Germany rules an economic empire expanding across Europe, enforcing its demands upon debtor nations in need of aid, operating largely through the European Union’s various institutions and forums. Germany has consistently demanded harsh austerity measures, structural reforms, and centralization of authority over euro-member nations at the EU-level.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.