EU visste at deres krav til Hellas var umulige

0

Som jeg allerede har meldt i artikkelen IMF-analyse gir Hellas rett, har Det internasjonale pengefondet visst at Hellas minst trenger at 30% nedskriving av gjelda og ytterligere 51,9 millarder euro i kreditt de neste tre årene for å holde seg flytende.

IMF har visst det. Den europeiske sentralbanken har visst det. Og EU-kommisjonen har visst det. Utkastet til denne rapporten har foreligget lenge. Ledelsen for eurosonen prøvde da også å hindre IMF i å publisere rapporten. De var lite lystne på at sannheten skulle bli kjent, i følge Reuters.

Disse tre institusjonene har i de fem måneder lange forhandlingene med Syriza fortsatt å stille krav overfor Hellas som de har visst at landet ikke kan innfri. IMF-sjef Christine Lagarde har visst det, sjefen for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, har visst det. Sjefen for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, og sjefen for eurosonen, Jeroen Dijsselbloem, har visst det. Likevel har de kjørt løpet som om de ikke visste det. De har krevd at Hellas skal betale en gjeld deres egne eksperter sier at landet ikke kan betale. Dette betyr at disse pampene kollektiv og hver for seg har begått grove økonomiske forbrytelser mot det greske folket og drevet det enda lengre ned i fattigdom og elendighet.

Dette skriver også i artikkelen This Is Why The Euro Is Finished.

Dette narrespillet har pågått for å prøve å dekke over at euroen bygger på juks og svindel. Prosjektet er ikke liv laga, og etter Hellas vil det vise seg også i Italia, Spania, Portugal, og endelig i Frankrike.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten mener at euroen er dømt til undergang og at et sammenbrudd i Hellas vil forplante seg til eurosonen, som i sin tur vil klappe sammen:

Uansett hvordan utfallet av folkeavstemningen blir: Eurosonen står ikke til å redde. Et voksende bank-krasj i Hellas driver prisen for mislighold i været. En politisk agenda kan ikke erstatte økonomiske kompetanse. Systemet bryter sammen i sitt svakeste ledd.

Men hvem var det som lekket IMF-rapporten? Alt tyder på at det var USA, som ønsker en gjeldsreduksjon for Hellas for å bevare landet i eurosonen. Washington frykter at dersom Hellas tvinges til å forlate eurosonen, vil landet ende med å gå ut av NATO.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel4 JULI – En mångtydig nationaldag
Neste artikkelEt rungende NEI i Hellas
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).