Et rungende NEI i Hellas

2
61% av grekerne stemte nei til Troikaens politikk. Nå administreres denne politikken av Syriza.

oxi hellas

Greece Contemplates Nuclear Options: May Print Euros, Launch Parallel Currency, Nationalize Banks

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Norske aviser hadde meningsmålinger fr valget som viste motsatt resultat. Vi hører ingen verdens ting om at de ønsker å analysere hvorfor valget gikk mot meningsmålingene som mest sannsynlig var svindel.

  • Det er all grunn til å være mistenksom, men jeg tror ikke meningsmålerne har vært med på noen konspirasjon, rett og slett fordi jeg ikke helt ser hva hensikten skulle være med å publisere falske meningsmålinger som viser dødt løp. Jeg tror det er to hovedforklaringer på det store avviket:

   1. Tsipras overbeviste det store flertallet av tvilere med sine taler de to siste døgnene før avstemninga, og lyktes med å mobilisere alle som helt mot et nei, og å skape usikkerhet hos en del av de som helt mot ja, slik at de var de som ble hjemme på valgdagen.
   2. Meningsmålingene vekta resultatene sosiodemografisk basert på tidligere valg, men i dette valget ble tradisjonelle mønstre hvor ungdom og arbeidsløse stemmer i mindre grad, og middelklasse og eldre stemmer i større grad, snudd opp ned.

   Ellers ser jeg nå på pressekonferansen til visepresidenten i Eurogruppa at de synes å ville kjøre et like hardt løp, og, som BBCs kommentator påpeker, «ingen viser vilje til å blunke først». Eurosonen har nå valget mellom å gå i nye forhandlinger, og gi en politisk seier til venstresida, som kan inspirere venstresida i Spania, Portugal og Italia, og potensielt dermed underminere hele det nyliberale prosjektet, eller gå til økonomisk krig mot Hellas, og skyve grekerne i armene på Russland. Det synes på meg som om de er i ferd med å konkludere med at det siste er det minst dårlige alternativet. Det ville jeg også tenkt, om jeg var nyliberal strateg.

   Det kan altså bli mye mer turbulens i Hellas i ukene og månedene framover. Jeg tipper at det ender med enten at Hellas ekskluderes, ikke bare fra Eurosonen, men hele EU (basert på en argumentasjon om at Hellas vil komme til å bryte med EUs grunntraktater fordi landet ikke vil kunne betale sine medlemsskapsforpliktelser, og dermed også ekskluderes fra ikke-eurorelaterte beslutninger, som vil bli viktig for å hindre at Hellas får anledning til å blokkere for videreføring av sanksjoner mot Russland), i løpet av høsten, eller med politiske opptøyer, som rett nok vil måtte vente noen måneder, på grunn av nederlaget i folkeavstemninga, vil velte regjeringa i et Ukraina-lignende statskupp, hvorpå marxistiske partier vil bli forbudt, og demokratiet reelt avskaffa.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.