USA världsledande också i tortyr

2
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

Detta är ett utdrag från en vetenskaplig baserad rapport som sammanställts till SWEDHR (Swedish Doctors for Human Rights) av doktorerna Leif Elinder och Martin Gelin och publicerats där. Jag inleder med en sammanfattning som publicerats på Newsvoice, med en något fri översättning till svenska. Vi har här 5/1 i rapporterat om den nedan beskrivna rapporten till USA:s senast, som visar bl.a. att tortyrverksamheten varit och är sanktionerat av USA:s president, som alltså är en krigsförbrytare även i detta avseenden enligt internationell rätt..
”Det amerikanska folket är inte ansvarig för tortyren eller för drönarattackerna och -morden. Ansvarig för dessa illdåd är den verkställande delen av den amerikanska regeringen, som genom att kränka den amerikanska konstitutionen, gör den amerikanska befolkningen och tusentals oskyldiga människor runt om i världen till måltavla.
Om statsunderstödd tortyr kan fortgå ostraffad, förlorar man all moralisk utgångspunkt för kritik av andra regeringars kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Genom att ”se framåt, inte bakåt” har vi tagit ett jättekliv tillbaka i tiden.

Budskapet (från USA:s regering) till alla inblandade i att begå övergrepp efter 9/11 Amerika; vare sig det gäller kidnappning, mord, fängslanden, tortyr, är att vi kommer att skydda dig från straff. Genom att förstöra bevis kommer vi att belöna dig. Men, om du vågar tala ut offentligt, kan du förvänta dig att bli straffad på hårdast tänkbara sätt!
Istället, genom att öppet och ärligt talar om tortyr, hemma och utomlands, kan vi hoppas på att få ett genomslag på allmänhetens medvetenhet och därmed på sikt kunna uppnå en förbättring av vårt beteende gentemot våra medmänniskor.
Låt oss gå samman och arbeta hårdare för att förhoppningsvis inom en överskådlig framtid kunna säga – ”Vi är på god väg att minska antalet torterade män, kvinnor och barn i vår värld.”

Utdrag ur rapporten.
”We tortured some folks” – Detta var ett viktigt uttalande från president Obama i slutet av 2014. Men swedhrhans avfärdande av ansvarsskyldighet, innebär att illdåden kommer att fortsätta. Obama har valt att tona ner de senaste krigsförbrytelser som begåtts i USA:s namn. – Han framställer dem som auktoriserar tortyr som ”patrioter” – det vill säga människor som gjorde svåra beslut under en enorm press.
Obama sade också att tortyr ”strider mot vilka vi är.” (Varför utkräver han då inte ansvar?)
Genom att beställa och urskulda tortyr är president George W. Bush, vicepresident Dick Cheney, försvarsminister Donald Rumsfeld och utrikesminister Condoleezza Rice direkt och personligen ansvariga. Enligt en väletablerad doktrin är befälhavare ansvariga för krigsförbrytelser om de visste eller borde ha vetat att deras underlydande skulle begå dem och om de inte gjorde något för att stoppa dem.

Det största bekymret med USA-senatens rapport om tortyr är att den terror USA genomför nu i demokratins namn råkar utgör huvuddelen av det internationella våldet. En annan anledning att fokusera på USA är att vi (i Europa) kan ha en viss inverkan på USA då landet har en relativt fri press (fastän 90 procent av pressen styrs av rika bolag).
Även om USA och västerländska så kallade demokratier vore ansvariga för bara en mindre del av våldet i världen, utgör det en del av den brutalitet som vi i väst kan ha möjlighet att påverka och på så sätt är ansvariga för.

Litet tortyrhistoria.

Trots det absoluta förbudet mot tortyr enligt internationell rätt, fortsätter tortyr att utövas i mer än 100 länder – från totalitära regimer till demokratier.
USA har dödat miljontals människor i krig under det senaste halvseklet – från Korea och Vietnam till Irak och Afghanistan. Förutom att tortera fångar, har det delgerat våldet till dussintals brutala regimer – från Pinochet i Chile till shahen av Iran till de saudiska monarker och egyptiska generaler i dag.

Alfred McCoy, historieprofessor i USA har visat att tortyr har varit ett systematiskt verktyg, som används av amerikanska och brittiska underrättelsetjänster, under ”det senaste halvseklet.” CIA har utbildat över en miljon poliser i över 47 länder i teknik för tortyr (Se CIA:s Human Resources Training exploatering Manual).

Phoenix-programmet genomfördes av den amerikanska och sydvietnamesiska militären i Vietnam mellan 1965 och 1972 för att ”neutralisera” den nationella befrielserörelsen, FNL. Mer än 60.000 människor torterades och dödades. Ingen ledande politiker, generaler eller beslutsfattare åtalades för dessa brott.

Operationen Condor innebar att samordna försvinnande, tortyr och avrättningar av oliktänkande på 1970-talet i länder som Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Paraguay och Brasilien. Detta efter beslut av den militära underrättelsetjänsten i Chile på 1975. Condor gick långt utanför Latinamerika, med aktivitet ibland annat Italien och USA. Detta skedde med stöd av USA:s regering via bl.a. utrikesdepartementet, CIA och försvarsdepartementet.
Internationell rätt.

Konventionen mot tortyr (undertecknad av president Ronald Reagan) anger uttryckligen att ”bara följa order” är inget försvar och ”inga som helst särskilda omständigheter” kommer att godtas.
Tortyr är förbjudet enligt både inhemsk och internationell rätt. Artikel 3 i Genèvekonventionen förbjuder tortyr. Konventionen mot tortyr påbjuder att stater antingen åtalar dem som är ansvariga för tortyr eller utlämnar dessa individer.
De anklagade vid Nürnbergrättegången efter 2:a världskriget försökte hävda att de endast lydde order och därför inte ansvariga för krigsförbrytelser. USA och allierade avvisade detta och avrättade många av dem . USA har åtalat människor som krigsförbrytare för att de gjort saker som USA nyligen har gjort t.ec. genom att åtala japanska officerare för waterboarding amerikaner och allierade soldater.

USA-senatens tortyrrapport i december 2014.

Frisläppandet av denna rapport i dec 2014 om tortute stärker denna uppfattning. Allmänheten har bara fått se 600 sidor av denna rapport på
6 000 sidor. Senaten underrättelsekommitté drog slutsatsen att:
myndighetens användning av tortyr var brutalt och ineffektivt,
typen av tortyr var extrem,
CIA upprepade gånger ljög om effektiviteten av tortyren.
tortyr resulterade ofta i fabricerade information
CIA förhörsledare berättade för fångar att de skulle skada eller sexuellt utnyttja fångarnas barn och anhöriga,
Att fångar dött till följd av tortyr,
fångar torterades även utan godkännande från CIA: s högkvarter,
hundratals fångar ”felaktigt hölls kvar i häkte.”
att många andra länder (54 länder) samarbetade med det amerikanska programmet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Vær så snill Steigan og Romelsjö, og ikke bruk noen svenske leger som sannhetsvitner, da svenske leger ikke har noen kredibilitet som sannhetsvitner.

  Sverige gir oppholdstillatelse til familier med apatiske barn, og Sverige er det eneste landet hvor denne sykdomstilstanden finnes. I Norge tas barna vekk fra foreldre hvor barn blir apatiske, hvor barna blir friske, mens i Sverige så får familien oppholdstillatelse, og omsorgslønn for å pleie det syke barnet.

  I steden for å innrømme at Sverige ved å ha denne politikken, har tiltrukket seg mennesker som er villig til å misshandle barna apatiske, for at «foreldrene» får oppholdstillatelse og omsorgslønn, så har svenske leger forsatt skuespillet, da det vil være å støtte «rasister og fremmedfrykt», hvis man skulle innrømme at varslerne ikke var rasister, men at de hadde rett.

  Så «Swedish Doctors for Human Rights» er en vits, da de VET om at 100 barn årlig, som misshandles til de blir så apatiske at de må sondemates, men holder kjeft av strategiske årsaker, uten at de vil fortelle hvorfor.

  Hvordan skal vi kunne stole på denne torturrapporten, når svenske leger så åpenbart lyver om de apatiske barna i Sverige av politiske årsaker, selv om 100 av disse barna tortureres til de blir apatiske og må sondemates, årlig i Sverige?

  For orden skyld så betviler jeg ikke at USA bruker tortur strategisk og ofte, men det går som sagt ikke an å stole på at disse svenske legene faktisk forteller sannheten, da vi vet de underslår sannheten hvis det er skadelig for egen karriære, slik som de gjør når det kommer til de apatiske asylbarna, som også tortureres på det grovste, uten at legene bryr seg.

 2. (Hvorfor hentes stadig vekk »Nord-Koreas fangeleiere» i norsk presse, når de ikke når våre allierte til knærne når det gjelder overgrep?)

  «De snakket med fanger som svelget barberblader, fanger som ble lenket fast i flere uker i strekk og fanger som spiste sine egne eksrementer. De snakket med én fange, Marcellus Washington, som ble fratatt sine TV- og radio-privilegier som straff etter at han forsøkte å ta livet sitt. «
  http://www.dagbladet.no/2015/03/29/nyheter/utenriks/usa/fengsel/mental_helse/38462627/

  «Den amerikanske senatsrapporten som er offentliggjort, bekrefter at han ble fraktet verden rundt i hemmelige CIA-fly. Han ble torturert av CIA i fangekjellere i Afghanistan, Thailand, Marokko, Litauen, Guantanamo og i Polen. «
  https://steigan.no/2014/12/15/den-kvalmende-tausheten/

  Men i minst ett tilfelle skal CIA ha antydet at de ville skade barna hans dersom han ikke samarbeidet. «http://www.dagbladet.no/2013/11/26/nyheter/utenriks/cia/guantanamo/terrorisme/30531249/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.