USA kan komme til å utplassere atomvåpen i Europa

0

Fredsprisvinner Barack Obama og hans administrasjon vurderer en hel rekke aggressive tiltak mot Russland, melder Associated Press. Tiltakene kommer som et svar på Russlands angivelige brudd på en avtale fra den kalde krigens tid.

USAs tiltak inkluderer å utplassere landbaserte kjernefysiske missiler i Europa som eventuelt kan brukes i et forhåndsslag mot russiske våpen for å ødelegge dem.

Denne «motstyrken» er blant flere tiltak som drøftes i den amerikanske regjeringa, som nå «omvurderer hele sin politikk overfor Russland i lys av Russlands intervensjon i Ukraina, anneksjonen av Krim og andre handlinger som USA vurderer som konfronterende,» skriver AP.

Hvis USA går så langt som til å utplassere atomvåpen vil det øke USAs evne til å bruke dem for å ødelegge mål på russisk jord. AP skriver videre:

The prospect of returning U.S. medium-range missiles to Europe recalls some of the darker days of the Cold War when Washington’s NATO allies hosted U.S. ground-launched cruise missiles and Pershing 2 ballistic missiles, countering Soviet SS-20 missiles. The U.S.-NATO response prompted a Europe-wide protest movement, followed by U.S.-Soviet negotiations leading to the INF treaty, the first to ban an entire class of missile.

Den gangen fantes det en omfattende fredsbevegelse i Europa. Det gjør det ikke i dag.

Det AP ikke sier, men som den opplyste leser vil vite, er at Russland vil svare på et kjernefysisk angrep med et kjernefysisk motangrep. Vi er tilbak i den kalde krigens trussel om gjensidig utslettelse. Et kjernefysisk angrep på Russland vil føre til at Russland svarer med et kjernefysisk motangrep på Europa og USA. Og da har vi den totale kjernefysiske krigen. Men logikken i denne terrorbalansen er at dersom Russland mener seg truet av et førsteslag mot sine atomvåpen, så vil de vurdere et defensivt førsteslag for å hindre dette.

Russland vil nøye granske disse meldingene før vi gir vårt svar, sier Kreml-talsmannen Dmitry Peskov til RT.

William R. Polk var en av tre medlemmer i den “Crisis Management Committee” som ble opprettet for å gi råd til Kennedy. Han satt ringside under hele Cuba-krisa og var med på å skrive Kennedys tale som han holdt 22. oktober 1962, der han sa at dersom det ble skutt en kjernefysisk rakett fra Cuba mot USA eller noe annet land på den vestlige halvkula, så ville USA svare med et totalt kjernefysisk angrep på Sovjetunionen.

I artikkelen Ukraine War: A Reverse Cuban Missile Crisis  skriver Polk om Cuba-krisa og han viser til urovekkende likheter mellom Cuba-krisa og dagens krise i Ukraina. Hovedkonklusjonen hans er at det finnes ikke noe slikt som en «begrenset kjernefysisk krig».

Men spørsmålet er: Når vil folk i Europa våkne? Eller vil de våkne før det er for seint? I artikkelen Du må ikke sove 2.0 har jeg pekt på 8 stormvarsler som signaliserer at faren for en storkrig øker. Dersom USA gjør alvor av å utplassere atomvåpen i Europa, så øker faren ytterligere.

 

 

 

Forrige artikkelUSA världsledande också i tortyr
Neste artikkelTysk finanstopp: – Russland og Kina vil vinne over USA
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).