Tysk finanstopp: – Russland og Kina vil vinne over USA

0

Den tyske bankmannen Folker Hellmeyer, som er en av sjefene i Bremer Landesbank, sier i et intervju med Deutsche Wirtschafts Nachrichten at han ikke har den minste tvil om at aksen Moskva – Beijing – BRICS vil vinne over den gamle hegemonisten USA. DWN spør ham om hvordan han ser på de tapene som EU har på grunn av Russland-sanksjonene. Hellmeyer svarer:

Skadene er langt mer omfattende enn statistikken sier. La oss begynne med økonomien og de skadene vi hittil er påført. Den tyske eksporten har falt med 18% per 2014 og med 34% de første månedene i 2015. Dette er bare en første virkning. Det finnes sekundærvirkninger. Europeiske land med stor handel med Russland, blant annet Finland og Østerrike, har nå massive konjunkturtap. Derfor plasserer de også færre ordre i Tyskland. Europeiske storselskaper vurderer nå å omgå sanksjonene ved å bygge avanserte produksjonsanlegg i Russland. Dermed taper vi også kapitalgrunnlaget som er grunnlaget for vår velstand.

Hellmeyer kommenterer også hvordan aksen Russland–Kina–BRICS utvikler sin strategi:

Nå planlegger aksen Beijing–Moskva i rammene av Shanghai Cooperation Organisation og BRICS-landa det største vekstprosjektet i moderne historie, oppbygging av infrastruktur i Eurasia fra Moskva til Vladivostok til Sør-Kina og India. Det gjenstår å se om sanksjonspolitikken fra EU og Tyskland i forbindelse med disse megaprosjektene vil bli oppfattet av de framvoksende landene, som en fornærmelse ikke bare mot Russland.

Hellmeyer peker på at i 1990 sto BRICS-landa for 25% av verdensøkonomien, nå, 25 år seinere, står de for 56% av verdensøkonomien, og de øker med 4–5% i året. De kontrollerer 70% av verdens valutareserver. Siden USA ikke er villig til å dele den internasjonale makta med dem, bygger de sitt eget system, og det er der framtida ligger. Tyskland og EU ender opp som tapere.

 

Les også:

BRICS-landa utfordrer USA og Verdensbanken

Økonomisk krig mot Kina? I så fall taper USA.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA kan komme til å utplassere atomvåpen i Europa
Neste artikkelHellas og Russland diskuterer energiprosjekt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).