USA: En plan for å dele opp Syria

0

Siden 2011 har USA og deres allierte (Tyrkia, Saudi Arabia, Qatar og Kuwait) gjort sitt ytterste for å ødelegge Syria og gjennom det skapt en enorm humanitær katastrofe. Som jeg har vist flere ganger har de også direkte og indirekte skapt det monsteret som kalles Den islamske staten.

Men strategien har ikke lykkes med sine mål. Brookings Institution, som er en av den amerikanske elitens viktigste tenketanker, mener at strategien har vært mislykket. De foreslår derfor en revisjon av strategien. I et dokument som kalles Deconstructing Syria: Towards a regionalized strategy for a confederal country legger de fram en plan for å splitte opp Syria i flere (eventuelt mange) mindre enklaver. Forfatteren er Michael E. O’Hanlon, Co-Director i Center for 21st Century Security and Intelligence.

I denne planen spiller det kurdiske kortet en viktig rolle. I Nord-Irak fungerer Kurdistan som en de facto stat, og O’Hanlon ser for seg en tilsvarende kurdisk enklave i Syria. Han anbefaler så å bruke de ulike sekteriske kreftene i Syria til å skape sine egne enklaver rundt om i Syria. Han anbefaler at USA skal gi dem teknisk, økonomisk og militær støtte til dette. O’Hanlon går ikke inn for en regelrett USA-invasjon. Sporene fra Irak skremmer. Men han går inn for at USA skal bombe ethvert forsøk fra Syrias regjering på å erobre tilbake disse enklavene. (Rapporten kan lastes ned her i pdf.)

Tilfeldigvis samsvarer denne planen godt med Israels ønske om å splitte opp sine tradisjonelle fiender Irak og Syria slik at Israel kan utvide sin innflytelse fram til Eufrat og Tigris, slik sionistene alltid har ønsket. I dette intervjuet i Jerusalem Post (JP) appellerer den kurdiske lederen Sherkoh Abbas
til Israel om å være med på å splitte opp Syria i flere deler. I 2013 skrev JP:

Prof. Martin Kramer, an expert of the Middle East and president of Shalem College in Jerusalem said in an interview with The Jerusalem Post that, regarding the possibility of some kind of breakup of the country: “It won’t be possible to formalize Syria’s fragmentation, because no faction will ever be satisfied with its borders. More likely is cantonization, in which authority devolves to the lowest denominator of city quarter or rural area. Some sects and ethnic groups would end up with more than one canton. Rather than four or five quasi-states, Syria would look like a patchwork.”

Fra 2014 har det vært holdt en serie hemmelige møter mellom ledende israelske og saudiarabiske tjenestemenn for å diskutere felles interesser, spesielt når det gjelder Syria og kampen mot Iran. Saudi Arabia er en av hovedsponsorene for jihadistene i Syria. Som jeg har vist tidligere, spiller Tyrkia også en viktig rolle som direkte støttespiller for Den islamske staten.

Det Brookings nå foreslår er egentlig at USA formelt slutter seg til den israelske strategien om å splitte opp Syria. Det finnes mange skisser til hvordan et slikt oppslittet Syria vil se ut. Her er en av dem.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.