Hellas og Russland diskuterer energiprosjekt

0
Møtet mellom Tripras og Putin i april 2015

Mens EU fortsetter å sette tommeskruene på Hellas og Hellas ikke klarte å betale sine avdrag til Det internasjonale pengefondet innen fristen fredag 5. juni 2015 åpner forholdet til Russland nye muligheter for det hardt prøvede landet. Det er BRICSpost som melder dette.

Samme dag hadde Russlands president Vladimir Putin og statsminister Alexis Tsipras i Hellas en telefonsamtale der de diskuterte bygginga av en infrastruktur for gasstransport. I en melding fra Kreml heter det:

De to lederne diskuterte praktiske skritt for å sette i verk en avtale som de ble enige om under Tsipras’ besøk i Russland. Spesielt diskuterte de den planlagte bygginga av en gassledning gjennom Tyrkia og Hellas.

Tripras vil møte Putin igjen under St Petersburg International Economic Forum, som går av stabelen 18.–20. juni. Hellas planlegger å undertegne et dokument som godkjenner bygging av Gazproms prosjekt Turkish Stream. Landet planlegger å investere to milliarder dollar i prosjektet.

Ved å bli en del av dette prosjektet vil Aten kunne bli et av de viktigste gassdistribusjonssentrene i Europa og vil ha muligheten til å tjene hundrevis av millioner euro hvert år i transportavgifter, sa Putin under besøket til Tsipras.

USA ønsker å blokkere russisk gass fra det europeiske markedet. Det var USA som tvang Bulgaria til å gi opp South Stream-prosjektet, slik at Russland la det på is og i stedet vendte seg til Tyrkia. Det blir nå interessant å se om USA også vil prøve å blokkere en gasstransport gjennom Hellas, og om EU vil stille seg bak en slik blokkade samtidig som de fortsetter å kaldkvele gresk økonomi.

 

Forrige artikkelTysk finanstopp: – Russland og Kina vil vinne over USA
Neste artikkelHøyre sektor angriper homofile i Kiev
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).