– Renzi og Putin kritiserer sanksjonene

0

Russlands president Vladimir Putin besøkte EXPO 2015 i Milano 11.06.2015 og møtte Italias statsminister Matteo Renzi. I følge Deutsche Wirtschafts Nachrichten kritiserte de begge sanksjonene mot Russland. Renzi fortalte at Italias økonomi lider under straffetiltakene mot Russland.

Sanksjonene har hittil kostet Italia 1,4 milliarder euro. Italias våpenindustri har hatt store tap, i følge Renzi. Han tilføyde at den bilaterale handelen i fjerde kvartal 2014 falt med 10 % og i første kvartal med 25 %. …

Italias utenriksminister, Paolo Gentiloni, sa at Italiakombinerer sin lojalitet til sine allierte (EU og USA) med sitt spesielle forhold til Russland.

For et Italia som virkelig sliter økonomisk, er tapene i Russlandshandelen svært alvorlig.

Organisasjonen for italienske mateksportører, Federalimentare, hadde trommet sammen til en konferanse i forbindelse med Putins besøk, der de uttykte sin voldsomme frustrasjon over sanksjonene. Eksportørene har tapt 165 millioner euro, skriver Corriere della Sera.

De to første månedene av 2015 har den italienske mateksporten til Russland falt med 46,3%, og verst er det med bearbeidet kjøtt (-83%) og meieriprodukter (-97%).

Eksstatsminister Silvio Berlusconi varslet samtidig i følge RAI at han vil fremme et forslag for parlamentet om å avslutte sanksjonene, og at den forplikter seg til å få de europeiske landa – og USA – til å følge etter. «Vi kan ikke gå tilbake til en kald krig. Sunne fornuft vil seire. Vi trenger å ha et normalt forhold til Russland.»

Beppe Grillo og hans Femstjernersbevegelse er også motstandere av sanksjonene, og vil også fremme et tilsvarende forslag. På bloggen sin skrev Grillo nylig: «Vil noen være så vennlig å ta fra Barack Obama Fredsprisen!»

Når så Renzis egen koalisjon egentlig er imot sanksjonene og de to store opposisjonspartiene fremmer forslag om å avslutte dem, vil det bli interessant å se om det kan bli flertall i Camera dei Deputati når forslaget kommer opp.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVerdens største selskaper – gjett hvem …
Neste artikkelArtenes utryddelse
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).