Verdens største selskaper – gjett hvem …

4

På den velkjente lista over verdens største selskper fra Forbes har amerikanske selskaper regjert nesten uten konkurranse i en generasjon. Nå er det slutt. Se på lista over topp 10 for 2015. Kinesiske selskaper holder de fire første plassene og et femte er på rask vei opp. De fire største er banker, som altså har henvist USAs finansgiganter til plassene under pallen.

Verdens største selskaper

 

 

Forbes har en metode for å vekte et selskap basert på omsetning, profitt, aktiva og markedsverdi som gjør at en får en mer realistisk vurdering av styrke enn ved å bare se på en av faktorene.

Jeg har fulgt denne utviklinga lenge. Alt i 1999 ga jeg ut heftet Kina 1999 – quo vadis? der jeg pekte på at Kina ikke bare tok sikte på en og annen hederlig plassering, men at de hadde tenkt å eie seierspallen. Det virket fremmed for folk den gangen, men nå skjer det. Man kan like det eller mislike det, men: Kina tar over.

Personlig synes jeg det først og fremst er interessant. Vi lever i solnedgangen til det amerikanske imperiet. Spørsmålet er hvordan USA vil takle det langsomme (vel, ikke fullt så langsomme) nederlaget.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Hvordan USA takler nederlaget ser vi bla i Ukraina og Syria. Når militærindustrien og energiselskapene slår seg sammen er det ingen hjelp i fornuftige motargumenter. «Verdens mektigste mann», fredsprisvinner Obama har ingenting han skulle ha sagt uansett om han hadde hatt noe fornuftig å si. Hvis han ikke gjør som de store gutta sier, sørger de for å fjerne han på en eller annen måte. Akkurat som de gjorde med Kennedy. Det var ikke det Kennedy gjorde som skremte dem; det var det de trodde han hadde tenkt å gjøre. Da Kennedy ble drept, var veien ryddet for Johnson, som trappet opp Vietnam-krigen. Det militær-industrielle komplekset (som den venstrevridde konspirasjonsteoretikeren Eisenhower advarte mot) fikk det som de ville.

  2. Nå er det vel en ting du glemmer å fortelle, og som kanskje burde vært lagt inn som en fotnote.

    Om jeg ikke tar helt feil er vel disse bankene eid av den kinesiske stat og derfor et sted for de kinesiske myndighetene å plassere sin formue?

  3. Ja hvem er det som kontrollerer de kinesiske bankene? Er det staten? Kinesiske kapitalister? I hvor stor grad har utenlandske, amerikanske selskaper interesser her?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.