Verdens største selskaper – gjett hvem …

0

På den velkjente lista over verdens største selskper fra Forbes har amerikanske selskaper regjert nesten uten konkurranse i en generasjon. Nå er det slutt. Se på lista over topp 10 for 2015. Kinesiske selskaper holder de fire første plassene og et femte er på rask vei opp. De fire største er banker, som altså har henvist USAs finansgiganter til plassene under pallen.

Verdens største selskaper

 

 

Forbes har en metode for å vekte et selskap basert på omsetning, profitt, aktiva og markedsverdi som gjør at en får en mer realistisk vurdering av styrke enn ved å bare se på en av faktorene.

Jeg har fulgt denne utviklinga lenge. Alt i 1999 ga jeg ut heftet Kina 1999 – quo vadis? der jeg pekte på at Kina ikke bare tok sikte på en og annen hederlig plassering, men at de hadde tenkt å eie seierspallen. Det virket fremmed for folk den gangen, men nå skjer det. Man kan like det eller mislike det, men: Kina tar over.

Personlig synes jeg det først og fremst er interessant. Vi lever i solnedgangen til det amerikanske imperiet. Spørsmålet er hvordan USA vil takle det langsomme (vel, ikke fullt så langsomme) nederlaget.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEt uverdig realityshow
Neste artikkel– Renzi og Putin kritiserer sanksjonene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).