Verdens største selskaper – gjett hvem …

0

På den velkjente lista over verdens største selskper fra Forbes har amerikanske selskaper regjert nesten uten konkurranse i en generasjon. Nå er det slutt. Se på lista over topp 10 for 2015. Kinesiske selskaper holder de fire første plassene og et femte er på rask vei opp. De fire største er banker, som altså har henvist USAs finansgiganter til plassene under pallen.

Verdens største selskaper

 

 

Forbes har en metode for å vekte et selskap basert på omsetning, profitt, aktiva og markedsverdi som gjør at en får en mer realistisk vurdering av styrke enn ved å bare se på en av faktorene.

Jeg har fulgt denne utviklinga lenge. Alt i 1999 ga jeg ut heftet Kina 1999 – quo vadis? der jeg pekte på at Kina ikke bare tok sikte på en og annen hederlig plassering, men at de hadde tenkt å eie seierspallen. Det virket fremmed for folk den gangen, men nå skjer det. Man kan like det eller mislike det, men: Kina tar over.

Personlig synes jeg det først og fremst er interessant. Vi lever i solnedgangen til det amerikanske imperiet. Spørsmålet er hvordan USA vil takle det langsomme (vel, ikke fullt så langsomme) nederlaget.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.