Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

Den amerikanske visepresidenten har holdt tale til studentene ved Harvard, og ifølge Det hvite hus sa han blant annet følgende:

Hele tida har vi gitt Putin et enkelt valg: Respekter Ukrainas suverenitet eller ta imot de stigende konsekvensene av å ikke gjøre det. Dette har gjort at vi kunne samle verdens viktigste utviklede land til å påføre Russland kostnader.

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader. Og resultatet er at det har vært en massiv kapitalflukt fra Russland og bokstavelig talt en frysing av utenlandske investeringer der – rubelen er på sitt svakeste mot dollar og russisk økonomi vakler på kanten av resesjon.

Det er mulig at Joe Biden, som har fått sønnen sin inn i en toppjobb i rovdrift på skiferolje i Ukraina, synes at dette er artig å fortelle studenter i USA. Men jeg skal røpe en sak for ham: internett finnes. Dette blir også lest i Berlin, Paris og Roma.

Og det kan ikke være morsomt for Merkel, Renzi eller Hollande at deres velgere får vite at de har opptrådt som tamme aper for USA og påført sine lands bedrifter og arbeidstakere store tap og økt arbeidsløshet fordi Det hvite hus har mobbet dem til det.

Det er splittelse i EU om sanksjonspolitikken, og Bidens bemerkninger gnir bare salt inn i sår som er ganske ømme fra før.

 

 

  18 kommentarer til “Joe Biden: – EU ville ikke ha sanksjoner mot Russland, så vi måtte gjøre dem forlegne

 1. Dagfinn Arne Klausen
  4. oktober 2014 klokka 15:34

  Victoria Nuland holder foredrag om 5 milliarder USD i finansiell støtte til kuppet i Ukraina, med Chevron-logo i bakgrunnen. McCain står åpent frem og innrømmer at fotoet som verserer på Internett, med han og nuværende nøkkelpersoner i ISIS er ekte Han innrømmer videre på TV, at han fortsatt har løpende kontakt med disse “vennene” sine, og bruker som argument at Ron Paul ikke vet like mye – fordi han ikke har denne kontakten. Obama står på talerstolen i UN og lyver åpent om Russlands rolle i Ukraina.
  Norsk og Internasjonal MSM er totalt tyst!
  Hvis uttrykket “Hovmod står for fall” har noe for seg, er vel tiden snart inne.
  Blir spennende å se hvorledes Norsk Presse og Norske Politikere vil vri seg unna sitt ansvar som medløpere….

 2. Knut Erik Pläging
  4. oktober 2014 klokka 21:49

  Er det ikke skremende å ser hvor bra media propaganda og lobbyistene fungerer at flertallet fortsatt tror at Russland er aggressoren i dette spillet ?

  • Pål Steigan
   5. oktober 2014 klokka 07:09

   Jo, det er skremmende. Men det gjenspeiler også i hvor stor grad mediene i dag er blitt et direkte redskap for de 0,01%.

 3. Bjørn Venstad
  7. oktober 2014 klokka 20:50

  Mainstream-medier kan bl.a kontrolleres på følgende måte: Har du nok penger, kan du leie et PR-byrå til å “plante” en nyhet i et utvalgt knippe medier. Konkurransen mediene imellom om å være først ute med det saftigste kjøttet, gjør at jo mer fantastisk/opprørende nyheten er, desto mer lettvint tas det på kildekritikken. Dermed har man fått etablert som en sannhet at det og det skjedde akkurat slik. Dementier blir sjølsagt bare unntaksvis formidlet, for da er man plutselig ekstremt opptatt av kildekritikk.

 4. 8. oktober 2014 klokka 20:36

  Tross alt positivt for alle som elsker ribbe til jul: http://www.nrk.no/verden/russisk-boikott-skaper-grisekrise-1.11973606

 5. Erik Plahte
  5. november 2014 klokka 01:15

  Jeg anbefaler å se litt på talen Joe Biden holdt for studentene ved Harvard, selv om den er lang. Den er noe av det mest sjølgode, arrogante og sjåvinistiske jeg har sett. Der er det ikke snakk om USA som en stat på lik linje med alle andre stater i verden. Nei, han skryter av hvordan USA blander seg inn over hele verden og hvor sterkt USA er og at ingen skal komme og pille dem på nesa. Og avslutter med “And that’s why it’s our obligation to lead. It’s costly. It takes sacrifice. And sometimes it’s dangerous. But we must lead — but lead in a more rational way, as I hope I’ve outlined for you, because we can.” Ikke “den hvite manns byrde” med andre ord, men “USAs byrde”.

  Ingen skal være i tvil om hvem som skal være sjefen her i verden. Det han ikke sa noe om, er om alle andre stater vil godta dette, og hva som vil skje dersom (når) de ikke gjør det. Men han sa at han hadde minnet president Xi i Kina om at USA nå har større militært nærvær i det asiatiske stillehavsområdet enn noen gang tidligere, og at i 2020 vil 60% av flåtestyrkene og flystyrkene være stasjonert der. Litt av en fredspolitikk…

  • Pål Steigan
   5. november 2014 klokka 06:10

   Enig med deg. Bidens tale bør være pensum for å forstå hva USA egentlig mener om seg sjøl og andre.

Legg inn en kommentar