Vil bankene i Hellas åpne mandag?

8

Den europeiske sentralbanken (ESB) skjerper markant tonen i eurokrisa. Den franske sentralbankeren Benoit Coeuré vet ikke om bankene i Hellas vil kunne åpne madag (22. juni 2015). Sentralbanken frykter bankpanikk og innkaller til et ekstraordinært krisemøte.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis har varslet sine kolleger i Brussel om at Hellas befinner seg farlig nær «en ulykke». ESBs råd hadde så et telefonmøte der de diskuterte eventuell nødhjelp til bankene i Hellas. Men siden EU-finansministrene ikke har lykkes å bli enige, kan heller ikke rådet si om bankene i Hellas vil kunne åpne 22. juni.

DWN skriver også:

Den greske regjeringen nektet å komme med nye forslag. Den franske EU-kommissær Pierre Moscovici sa at det var nødvendig at grekerne «reagerer adekvat» på forslaget fra Troika forslagene. Man venter på passende motforslag til «det rimelige» forslaget fra troikaen. Hellas’ statsminister Alexis Tsipras hadde karakterisert EUs forslag som kriminelle.

Samtidig bruker IMF-sjef Christine Lagarde en oppsiktsvekkende skarp tone mot Hellas. «Det vil ikke bli noen «nådefrist» for Hellas, avdragene på gjelda må betales 30. juni.» DWN skriver at IMFs metoder er svært omstridte og at det er flere fagfolk som finner tallrike feil i IMFs analyse.

Harvardøkonom Dani Rodrik har for eksempel pekt på et selv midt oppe i krisa har IMF gitt altfor positive prognoser for gresk økonomi, og slik har de etter hans mening et klart ansvar for at krisa har tilspisset seg slik som den har.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Farlig nær en ulykke?
  Hva slags ulykke er det snakk om?

  Har Hellas sluttet å produsere mat? Har folk sluttet å jobbe?

  Eller har bankstere stjålet og gamblet bort vanlige folks penger?

 2. Dette har vært planlagt lenge, det var Goldman Sachs som i sin tid tvang hemmelige lån på Hellas så de ikke kunne betjene, det er ikke folket som har skylden men makta … Folket ,å derimot ta regningen.
  Da de gikk inn i euro så mistet de muligheten til å devaluere og dermed var løpet kjørt og IMF mm kan diktere Hellas sin politikk.
  Og ryker Hellas såp startes en domino effekt ..

  http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2010/02/14/slik-fikk-hellas-hjelp-til-a-skjule-gjelden

 3. Grekerne tømmer nå sine bankkontier.
  Samtidig framstilles dette som en trussel-fordi det kan medføre kapitalkontroll.
  De krefter som kjemper hardest for fri kapitalflyt,har ført grekerne opp i et hjørne,der denne kontroll kan bli nødvendig,og dermed oppfylle akkurat det ønsket mange har.At kapitalen skal kontrolleres.
  Motmiddelet er,foreløpig,hjelp fra ECB,så banksystemene ikke skal bryte sammen.

  Hvilket beviser,at det ikke er gitt,hvem som sitter med Jokeren.Blir det kapitalkontroll-er spørsmålet hvem som skal stå for kontrollen.
  Hvem som skal bestemme hvor tapene skal tas.De uunngåelige tap.Fordi gjelden øker,og blir mere ubetalelig for hver runde med resultatløse forhandlinger.
  Spenningen øker,og det politiske klima forverres/forbedres,alt etter ønske om hvordan framtida skal reguleres.

  For de som tror på et «sivilisatorisk EU» blir dette skriften på veggen.Skal avdelig Europa av kapitalismen få enda en sjanse.Eller skal det endelig tas et oppgjør med denne sosialdemokratiske illusjon?

 4. Jeg har ikke sy mye til kommentar, men heller et spørsmål. Hvorfor er det så mye bråk om gjelden til Hellas, når både Frankrike og Tyskland har mye større gjeld?

 5. Kanskje det hadde vært lurt om verdien av penger var forankret i reelle varer og tjenester, ikke i manipulasjon av credit default swaps og andre finansielle instrumenter banksterne leker med? Kanskje verdiskapning burde vært definert som reell produksjon og arbeid, ikke som tallmagi, pengetrykking og tilkarringsvirksomhet? Kanskje bankstere og andre parasitter ikke burde ha fri tilgang til pensjonskasser og folketrygdfond?

  Kan forresten forbruket øke i det uendelige på en planet med begrensede ressurser? Kan verdensøkonomien vokse med tre prosent hvert år, altså eksponentielt, i det uendelige — uten at vi koloniserer andre himmellegemer? Eller støter vi snart mot naturlige grenser for den økonomiske veksten?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.