Vil bankene i Hellas åpne mandag?

0

Den europeiske sentralbanken (ESB) skjerper markant tonen i eurokrisa. Den franske sentralbankeren Benoit Coeuré vet ikke om bankene i Hellas vil kunne åpne madag (22. juni 2015). Sentralbanken frykter bankpanikk og innkaller til et ekstraordinært krisemøte.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis har varslet sine kolleger i Brussel om at Hellas befinner seg farlig nær «en ulykke». ESBs råd hadde så et telefonmøte der de diskuterte eventuell nødhjelp til bankene i Hellas. Men siden EU-finansministrene ikke har lykkes å bli enige, kan heller ikke rådet si om bankene i Hellas vil kunne åpne 22. juni.

DWN skriver også:

Den greske regjeringen nektet å komme med nye forslag. Den franske EU-kommissær Pierre Moscovici sa at det var nødvendig at grekerne «reagerer adekvat» på forslaget fra Troika forslagene. Man venter på passende motforslag til «det rimelige» forslaget fra troikaen. Hellas’ statsminister Alexis Tsipras hadde karakterisert EUs forslag som kriminelle.

Samtidig bruker IMF-sjef Christine Lagarde en oppsiktsvekkende skarp tone mot Hellas. «Det vil ikke bli noen «nådefrist» for Hellas, avdragene på gjelda må betales 30. juni.» DWN skriver at IMFs metoder er svært omstridte og at det er flere fagfolk som finner tallrike feil i IMFs analyse.

Harvardøkonom Dani Rodrik har for eksempel pekt på et selv midt oppe i krisa har IMF gitt altfor positive prognoser for gresk økonomi, og slik har de etter hans mening et klart ansvar for at krisa har tilspisset seg slik som den har.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?
Neste artikkelKatastrofevarsel: – Sanksjonene kan ramme to millioner jobber
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).