Seiersdagen ga enda flere avtaler mellom Kina og Russland

3
Xi Jinping og Putin bekrefter en serie nye avtaler

Mens de vestlige allierte som kjent holdt seg borte fra feiringa av seieren over nazismen i Moskva, brukte de to landa som hadde de aller største tapene dagen godt. Kinas president Xi Jinping og hans russiske kollega Vladimir Putin undertegnet en hel rekke nye avtaler som forsterker og utvider alliansen mellom de to landa.

(Og symbolsk nok paraderte den kinesiske Folkets frigjøringshær Den røde plass i Moskva.)

President Xi besøkte også Kasakhstan og Hviterussland på samme reise, og sementerte på den måten ytterligere det eurasiske samarbeidet.

The BRICS Post har mer om alle avtalene som ble undertegnet mellom Russland og Kina.

USAs og Vestens sanksjoner mot Russland har utvilsomt satt fart på samarbeidet mellom Russland og Kina. Nå går det av sin egen dynamikk. Begge landa ser seg tjent med dette og i farta tar de med seg en hele rekke land som til sammen utgjør store deler av det eurasiske kontinentet.

Det som måtte være igjen av strategiske tenkere i USA må stille seg spørsmålet om hvordan USA har prestert å bidra til å skape en så stor allianse, der begge deres strategiske rivaler spiller sentrale roller. Det er vel hva geopolitikere vil kalle en strategisk blunder av første orden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Neste fase blir farlig.
  Legger USA enda mere press på Europa for å hindre en tilnærming mellom Tyskland og Russland, vil de kunne oppnå det motsatte. Tyskland har sikkert lært av historien, der de i WWI og WWII kjempet mot Russland og tapte begge krigene. Tyskland og Russland har sterke interesser i et samarbeide, der råvarer og energi går til Tyskland, Industriell produksjon og teknologi den andre.
  Det sies at penger vinner over politikk.
  USA´s skrekkscenario, der Tyskland og Russland finner hverandre, vil kunne bli en realitet som USA vil aldri akseptere. Resultatet bli krig. Partene blir imidlertid helt annerledes enn det USA ønsker: Russland, Tyskland og muligens Frankrike på den ene siden med China på sidelinjen, klar til å komme støttende inn på Russernes side hvis nødvendig. På den andre siden USA, Storbritania og det som er igjen av NATO. Hva Japan velger er usikkert.
  Norge burde derfor på sidelinjen snarest.

 2. Nuh ja. Her kan det være verdt å lese Pravda. Der feires nye Kina-avtaler, mens det i andre artiker fremmes forbehold/kritikk av disse avtalene. http://www.pravda.ru/economics/finance/investment/10-05-2015/1259356-invest_china-0/ . Dersom en går ut fra at Pravda er et regjeringskontrollert organ, viser dette betydelig of fullt forståelig tvisyn. Og vi kan nok gå ut fra at kineserne også kan lese.
  Tyskland er nok en meire ønskelig samarbeidspartner.

  • Det har vært mye skepsis både i Kina og i Russland knyttet til dette. En må huske på at motsetningene går svært langt tilbake, og at sjøl Mao ble oppfattet som en tvilsom person i Moskva. Det er USAs desperate opptreden som har ført de to landa inn i det som godt kan kalles et «fornuftsekteskap». Både Russland og Kina beiler til Tyskland, men med sanksjonene, er det bare Kina som kan få det til. Dette er jo USAs strategiske mareritt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.