Seiersdagen ga enda flere avtaler mellom Kina og Russland

0
Xi Jinping og Putin bekrefter en serie nye avtaler

Mens de vestlige allierte som kjent holdt seg borte fra feiringa av seieren over nazismen i Moskva, brukte de to landa som hadde de aller største tapene dagen godt. Kinas president Xi Jinping og hans russiske kollega Vladimir Putin undertegnet en hel rekke nye avtaler som forsterker og utvider alliansen mellom de to landa.

(Og symbolsk nok paraderte den kinesiske Folkets frigjøringshær Den røde plass i Moskva.)

President Xi besøkte også Kasakhstan og Hviterussland på samme reise, og sementerte på den måten ytterligere det eurasiske samarbeidet.

The BRICS Post har mer om alle avtalene som ble undertegnet mellom Russland og Kina.

USAs og Vestens sanksjoner mot Russland har utvilsomt satt fart på samarbeidet mellom Russland og Kina. Nå går det av sin egen dynamikk. Begge landa ser seg tjent med dette og i farta tar de med seg en hele rekke land som til sammen utgjør store deler av det eurasiske kontinentet.

Det som måtte være igjen av strategiske tenkere i USA må stille seg spørsmålet om hvordan USA har prestert å bidra til å skape en så stor allianse, der begge deres strategiske rivaler spiller sentrale roller. Det er vel hva geopolitikere vil kalle en strategisk blunder av første orden.

Forrige artikkelReaksjonene på Seymour Hersh’ artikkel om Osama og Obama
Neste artikkelIsen smelter fortere i Antarktis
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).