Fyrstikkpikene startet Norges første streik

2

Fyrstikkarbeiderstreiken i Kristiania i 1889 var en streik høsten 1889 blant kvinnelige arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold (Helsfyr) i Kristiania. Det var Norges første streik, og den fikk stor betydning for organiseringa av arbeiderklassen i Norge. NRK P2 hadde et samtaleprogram som gjorde meg oppmerksom på et fint og stort oppslag i Aftenposten om de unge kvinnelige pionerene. Jeg lenker til den og bruker den til å hylle fyrstikkpikene for deres innsats.

fyrstikkarbeiderstreiken
Fyrstikkpakkerskene stilte seg opp til fotografering på Etterstad, ca. 20. november 1889. Carl Jeppesen (til venstre i flosshatt), redaktør i Social-Demokraten, ble en av damenes sterkeste støttespillere og gikk selv inn i streikekomiteen. Midt i bildet, i forreste rekke, står kvinnesaksforkjemperne Fernanda Nissen og Helle Devold. FOTO: Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Dette bildet, tatt på 1890-tallet, viser arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold. Det er tatt utenfor produksjonslokalene i Fyrstikkalleen 13, i området som i dag går under navnet Helsfyr.                                       FOTO: Olaf Væring/Oslo Museum
Dette bildet, tatt på 1890-tallet, viser arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold. Det er tatt utenfor produksjonslokalene i Fyrstikkalleen 13, i området som i dag går under navnet Helsfyr.
FOTO: Olaf Væring/Oslo Museum
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. I Aftenposten altså. Men hva mente Høyresiden om streiken på den tiden? Det burde ha vært med i en artikkel i Aftenposten. Uten det synes jeg det smaker litt av fusk og uærlighet.

  • Det er sant at borgerskapet og Aftenposten har utallige svin på skogen når det gjelder fagbevegelsen og arbeiderklassens vilkår. Men jeg har ingen grunn til å mistenke journalisten for dårlige hensikter. En del av mitt program er å løfte fram forståelsen av klasser og klassekamp, både historisk og i dag. Hvis Aftenposten kan bidra til det, så tar jeg i mot. Så får heller jeg og andre sette dette i de perspektiver som trengs.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.