Fyrstikkpikene startet Norges første streik

0

Fyrstikkarbeiderstreiken i Kristiania i 1889 var en streik høsten 1889 blant kvinnelige arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold (Helsfyr) i Kristiania. Det var Norges første streik, og den fikk stor betydning for organiseringa av arbeiderklassen i Norge. NRK P2 hadde et samtaleprogram som gjorde meg oppmerksom på et fint og stort oppslag i Aftenposten om de unge kvinnelige pionerene. Jeg lenker til den og bruker den til å hylle fyrstikkpikene for deres innsats.

fyrstikkarbeiderstreiken
Fyrstikkpakkerskene stilte seg opp til fotografering på Etterstad, ca. 20. november 1889. Carl Jeppesen (til venstre i flosshatt), redaktør i Social-Demokraten, ble en av damenes sterkeste støttespillere og gikk selv inn i streikekomiteen. Midt i bildet, i forreste rekke, står kvinnesaksforkjemperne Fernanda Nissen og Helle Devold. FOTO: Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Dette bildet, tatt på 1890-tallet, viser arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold. Det er tatt utenfor produksjonslokalene i Fyrstikkalleen 13, i området som i dag går under navnet Helsfyr.                                       FOTO: Olaf Væring/Oslo Museum
Dette bildet, tatt på 1890-tallet, viser arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold. Det er tatt utenfor produksjonslokalene i Fyrstikkalleen 13, i området som i dag går under navnet Helsfyr.
FOTO: Olaf Væring/Oslo Museum
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.