Fyrstikkpikene startet Norges første streik

0

Fyrstikkarbeiderstreiken i Kristiania i 1889 var en streik høsten 1889 blant kvinnelige arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold (Helsfyr) i Kristiania. Det var Norges første streik, og den fikk stor betydning for organiseringa av arbeiderklassen i Norge. NRK P2 hadde et samtaleprogram som gjorde meg oppmerksom på et fint og stort oppslag i Aftenposten om de unge kvinnelige pionerene. Jeg lenker til den og bruker den til å hylle fyrstikkpikene for deres innsats.

fyrstikkarbeiderstreiken
Fyrstikkpakkerskene stilte seg opp til fotografering på Etterstad, ca. 20. november 1889. Carl Jeppesen (til venstre i flosshatt), redaktør i Social-Demokraten, ble en av damenes sterkeste støttespillere og gikk selv inn i streikekomiteen. Midt i bildet, i forreste rekke, står kvinnesaksforkjemperne Fernanda Nissen og Helle Devold. FOTO: Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Dette bildet, tatt på 1890-tallet, viser arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold. Det er tatt utenfor produksjonslokalene i Fyrstikkalleen 13, i området som i dag går under navnet Helsfyr.                                       FOTO: Olaf Væring/Oslo Museum
Dette bildet, tatt på 1890-tallet, viser arbeidere ved Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold. Det er tatt utenfor produksjonslokalene i Fyrstikkalleen 13, i området som i dag går under navnet Helsfyr.
FOTO: Olaf Væring/Oslo Museum
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHva betyr møtet mellom Kerry og Putin?
Neste artikkelSaudi Arabia vil skaffe seg atomvåpen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).