Fredsprisvinner med rekord i våpeneksport

0

I løpet av sine første fem år inngikk Obama-administrasjonen formelle avtaler om salg av våpen og forsvarsmateriell til oljediktaturene i Midtøsten til en pris av 64 milliarder dollar. Blant medlemslanda i Gulf Cooperation Council (GCC) var det Saudi Arabia som sto for to tredeler av disse våpenkjøpene. Og i løpet av 2014 og 2015 hittil er det forhandlet om våpensalg til ytterligere 15 milliarder til Saudi Arabia. GCC-statene kjøper blant annet kampfly, angrepshelikoptre, radarfly, bakke-til-luft missiler, panserkjøretøy, artilleri og klasevåpen.

Det er Foreign Policy som skriver dette.

Nettavisa skriver videre at våpensalgene i Obamas periode til og med overgår rekordene fra Richard Nixons periode som jo inkluderte siste del av Vietnamkrigen og framveksten av OPEC og den boomen for våpenkjøp som oljekartellet skapte.

Storprofittørene på dette våpensirkuset er Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Electric, United Technologies og ITT Aerospace. Enda en gang får Dwight D. Eisenhower rett i sine utsagn om det militær-industrielle kompleks.

Det var antakelig dette Thorbjørn Jagland tenkte på da han ga Obama fredsprisen med ordene:

By his own behaviour and leadership he is demanding that we all «take our share of responsibility for a global response to global challenges».

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.