Fredsprisvinner med rekord i våpeneksport

0

I løpet av sine første fem år inngikk Obama-administrasjonen formelle avtaler om salg av våpen og forsvarsmateriell til oljediktaturene i Midtøsten til en pris av 64 milliarder dollar. Blant medlemslanda i Gulf Cooperation Council (GCC) var det Saudi Arabia som sto for to tredeler av disse våpenkjøpene. Og i løpet av 2014 og 2015 hittil er det forhandlet om våpensalg til ytterligere 15 milliarder til Saudi Arabia. GCC-statene kjøper blant annet kampfly, angrepshelikoptre, radarfly, bakke-til-luft missiler, panserkjøretøy, artilleri og klasevåpen.

Det er Foreign Policy som skriver dette.

Nettavisa skriver videre at våpensalgene i Obamas periode til og med overgår rekordene fra Richard Nixons periode som jo inkluderte siste del av Vietnamkrigen og framveksten av OPEC og den boomen for våpenkjøp som oljekartellet skapte.

Storprofittørene på dette våpensirkuset er Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Electric, United Technologies og ITT Aerospace. Enda en gang får Dwight D. Eisenhower rett i sine utsagn om det militær-industrielle kompleks.

Det var antakelig dette Thorbjørn Jagland tenkte på da han ga Obama fredsprisen med ordene:

By his own behaviour and leadership he is demanding that we all «take our share of responsibility for a global response to global challenges».

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTallet er ikke 10.000, det er 16 millioner!
Neste artikkelRusslands sjakktrekk gir USA hodepine
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).