Ukraina: Fascisten Jarosj oppnevnt til rådgiver for generalstaben

0
Dmitro Jarosj på Maidan

Det ukrainske forsvarsdepartementet melder 5. april 2015 at lederen for Pravij sektor, Dmitro Jarosj er oppnevnt til rådgiver for generalstabssjefen, generalmajor Viktor Muzhenko.

Dmitro Jarosj på Maidan
Dmitro Jarosj på Maidan

Meldinga understreker at de to er blitt enige om samarbeid mellom militsen til Pravij sektor og de ukrainske væpnede styrkene.

Jarosj er en av de fremste fascistiske lederne i Ukraina. Han har gjort det klart at han ikke aksepterer eller vil respektere Minsk2-avtalen. Kyjiv Post melder at militsen til Jarosj vil få status som en «uavhengig divisjon under kommando av Jarosj».  Det var Dmitro Jarosj som gikk på podiet på Maidan 21. februar 2014 og rev avtalen mellom parlamentet, EU og Janukovitsj i stykker, og dermed innledet statskuppet i Ukraina.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten mener at dette kan bety at Jarosj og hans folk vil få tilgang til avanserte våpen fra USA som Washington har lovt å levere.

Fascistene og andre høyreekstreme i Ukraina mener at Petro Porosjenko har forrådt landet gjennom å være med på Minsk 2-avtalen. Kommandanten for deres frivillige bataljon Donbass, Semen Sementsjenko, erklærte 18.02.2015 at de har kommet til at den offisielle generalstaben ikke er i stand til å lede kampen mot separatistene, så derfor har de opprettet sin egen generalstab. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som melder dette.

Den tyske nettavisa bygger på en sending fra de ukrainiske TV-kanal 9 som viste Sementsjenkos pressekonferanse. Han erklærte at «det finnes bare en militær løsning på konflikten, noe annet kommer ikke i betraktning». Meldinga bekreftes av den ukrainske nettavisa Zik.

Når nå de høyreekstreme blir «integrert» i den ukrainske armeen som egen divisjon med egen kommando får de i pose og sekk. De kan operere som de ønsker og samtidig ha tilgang til hele armeens arsenal. Dette er et langt skritt i retning av nazifisering av den ukrainske armeen, og det øker faren for en krig mellom Russland og Ukraina – og dermed NATO. Et så dramatisk skritt har ikke Kiev tatt uten at det er godkjent i Washington.

Forrige artikkelLik i gatene i Aden, men Saudi Arabias allierte bremser FN-inngrep
Neste artikkelTsjekkias president: – Vi er ikke et USA-protektorat
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).