Tsjekkias president: – Vi er ikke et USA-protektorat

0
Borgen i Praha (tsjekkisk: Pražský hrad) er presidentens hovedkvarter

USAs ambassadør til Tsjekkia, Andrew Schapiro, rådet offentlig Tjekkias president Milos Zeman til ikke å delta i feiringa av seiersdagen over nazismen i Moskva i mai. Zeman svarte krasst i følge The Guardian:

Jeg kan ikke forestille meg at Tsjekkias ambassadør i Washington vil gi USAs president råd om hvor han skal reise. Jeg vil ikke godta at noen ambassadør uttaler seg om mine utenlandsreiser. … For ambassadør Shapiro er derfor porten til slottet (presidentens hovedkvarter) stengt.

Den tsjekkiske journalisten Petr Hajek utdyper presidentens uttalelse og sier til Sputnik News:

Den nåværende amerikanske ambassadøren til Den tsjekkiske republikken, Mr. Shapiro, opptrer i likhet med sin forgjenger som om han befinner seg på okkupert territorium. USAs ambassade i Praha fungerer ikke som en representasjon, men som et senter som sender ut negative signaler mot en del tsjekkiske politikere.

Shapiro opptrer som leder for et protektorat, som synes at det er på sin plass å utstede instrukser til presidenten om hvorvidt han skal dra til Moskva eller ei. … Dette er totalt upassende for en diplomat.

President Zemans holdning når han avviser den amerikanske ambassadørens råd, og råd fra ethvert annet land, for den del … er det eneste mulige svaret å gi. Vårt lands leder har oppført seg som president i Den tsjekkiske republikk, og ikke som leder av et USA-protektorat.

Men bortsett fra Tsjekkias president og lederne for Kypros og Hellas har visstnok samtlige andre europeiske ledere valgt å bruke seiersdagen til å demonstrere at de ikke er de virkelige lederne av sine egne land, bare patetiske marionetter for Washington, og det gjelder naturligvis Erna Solberg, som har glemt at hun er statsminister i et land som fikk sitt nordligste fylke frigjort av Den røde armé.

 

 

Forrige artikkelUkraina: Fascisten Jarosj oppnevnt til rådgiver for generalstaben
Neste artikkelMedierna och Iran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).