Tsjekkias president: – Vi er ikke et USA-protektorat

5
Borgen i Praha (tsjekkisk: Pražský hrad) er presidentens hovedkvarter

USAs ambassadør til Tsjekkia, Andrew Schapiro, rådet offentlig Tjekkias president Milos Zeman til ikke å delta i feiringa av seiersdagen over nazismen i Moskva i mai. Zeman svarte krasst i følge The Guardian:

Jeg kan ikke forestille meg at Tsjekkias ambassadør i Washington vil gi USAs president råd om hvor han skal reise. Jeg vil ikke godta at noen ambassadør uttaler seg om mine utenlandsreiser. … For ambassadør Shapiro er derfor porten til slottet (presidentens hovedkvarter) stengt.

Den tsjekkiske journalisten Petr Hajek utdyper presidentens uttalelse og sier til Sputnik News:

Den nåværende amerikanske ambassadøren til Den tsjekkiske republikken, Mr. Shapiro, opptrer i likhet med sin forgjenger som om han befinner seg på okkupert territorium. USAs ambassade i Praha fungerer ikke som en representasjon, men som et senter som sender ut negative signaler mot en del tsjekkiske politikere.

Shapiro opptrer som leder for et protektorat, som synes at det er på sin plass å utstede instrukser til presidenten om hvorvidt han skal dra til Moskva eller ei. … Dette er totalt upassende for en diplomat.

President Zemans holdning når han avviser den amerikanske ambassadørens råd, og råd fra ethvert annet land, for den del … er det eneste mulige svaret å gi. Vårt lands leder har oppført seg som president i Den tsjekkiske republikk, og ikke som leder av et USA-protektorat.

Men bortsett fra Tsjekkias president og lederne for Kypros og Hellas har visstnok samtlige andre europeiske ledere valgt å bruke seiersdagen til å demonstrere at de ikke er de virkelige lederne av sine egne land, bare patetiske marionetter for Washington, og det gjelder naturligvis Erna Solberg, som har glemt at hun er statsminister i et land som fikk sitt nordligste fylke frigjort av Den røde armé.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Erna Solbergs og denne regjerings opptreden kjenner vi. Mer interessant er at Jonas Gahr Støre er taus om saken. Norsk utenrikspolitikk «ligger fast».

  2. Omsider et lite friskt pust i media innen utenrikspolitikk. La oss håpe at flere høytstående europeiske politikere følger på og tar til orde mot dette syke maktspillet og alle de perverse løgnhistoriene vi bevitner daglig. Som avtroppende leder for World Press Association visstnok skal ha uttalt i avskjedstalen sin i 1914: There is no such thing as a free press in America. Nå, over 100 år og et par-tre verdenskriger etter, kan vi trygt konstatere at det samme er tilfelle i hele den vestlige verden. Jeg er sjokkert over hvor lett åpenbart falske historier og propaganda trenger sine slimete, hyklerske tentakler inn i nordmenns, og for den saks skyld resten av vestens sinn.

  3. Mer interessant er at Jonas Gahr Støre er taus om saken. Norsk utenrikspolitikk «ligger fast».

    Godt poeng. Jonas er en luring. Han vet at å holde sin sti ren i forhold til Putin og Russland vil kunne komme godt med når hans tid, i første omgang som norsk statsminister, kommer. Ting vil alltid forandre seg. Åpne dører og ryggen fri er ingen dum taktikk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.