Lik i gatene i Aden, men Saudi Arabias allierte bremser FN-inngrep

0
Begravelser i Aden

Lik ligger strødd i gatene, skriver NRK på sine nettsider.

Røde Kors trygler om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen. Natt til søndag fortsatte de saudi-ledede flyangrepene mot hovedstaden Sana.

Saudi-Arabia og allierte land har i halvannen uke bombet Houthi-opprørere i nabolandet Jemen. Flyplasser er stengt, og tilgangen til havnene er begrenset, noe som gjør det svært vanskelig for hjelpesendinger å nå fram.

Sykehusene som behandler de sårede, er i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Foreløpig har deres oppfordring om en humanitær pause falt på døve ører.

Russland har prøvd å få Sikkerhetsrådet i FN til å presse fram en humanitær våpenhvile, men Saudi Arabias allierte trenerer behandlinga. Dette betyr i praksis at USA godkjenner det som skjer og ser seg tjent med å la myrderiene fortsette.

Saudi Arabia på sin side ønsker å få FNs godkjennelse til en bakkeinvasjon i nabolandet.

For USA dreier krigen i Jemen dels om en krig via stedfortreder mot Iran, men antakelig i langt høyere grad om kontrollen over det strategiske Bab al-Mandeb, innløpet til Rødehavet, der store deler av verdens olje passerer.

 

Forrige artikkelUSA: Andelen sysselsatte rekordlav
Neste artikkelUkraina: Fascisten Jarosj oppnevnt til rådgiver for generalstaben
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).