USA truet Tyskland til å ikke gi Snowden asyl

0

Den tyske visekansleren Sigmar Gabriel sa 15.03.2015 på et møte i Homburg at USAs regjering truet med å slutte å dele etterretningsrapporter med Tyskland hvis Berlin hadde gitt asyl til NSA-varsleren Edward Snowden eller på annen måte tilbød ham innreise til landet. «De sa til oss at hvis vi gjorde det ville de slutte å informere oss om komplotter eller annen etterretningsinformasjon,» sa Gabriel. Det er Glenn Greenwald som skriver dette i The Intercept.

The vice chancellor delivered a speech in which he praised the journalists who worked on the Snowden archive, and then lamented the fact that Snowden was forced to seek refuge in “Vladimir Putin’s autocratic Russia” because no other nation was willing and able to protect him from threats of imprisonment by the U.S. government (I was present at the event to receive an award). That prompted an audience member to interrupt his speech and yell out: “Why don’t you bring him to Germany, then?”

There has been a sustained debate in Germany over whether to grant asylum to Snowden, and a major controversy arose last year when a Parliamentary Committee investigating NSA spying divided as to whether to bring Snowden to testify in person, and then narrowly refused at the behest of the Merkel government. In response to the audience interruption, Gabriel claimed that Germany would be legally obligated to extradite Snowden to the U.S. if he were on German soil.

Afterward, however, when I pressed the vice chancellor (who is also head of the Social Democratic Party, as well as the country’s economy and energy minister) as to why the German government could not and would not offer Snowden asylum — which, under international law, negates the asylee’s status as a fugitive — he told me that the U.S. government had aggressively threatened the Germans that if they did so, they would be “cut off” from all intelligence sharing. That would mean, if the threat were carried out, that the Americans would literally allow the German population to remain vulnerable to a brewing attack discovered by the Americans by withholding that information from their government.

I Mafia-filmer pleier en mafioso å gå innom en butikkeier, klappe hans lille datter på hodet og kaste et blikk rundt i lokalet før han sier: «Fin butikk du har her, og en fin liten familie. Det er synd om det skulle skje noe med den.» Da vet butikkeieren at han har å ble opp beskyttelsespengene faderlig fort hvis ikke gutta med kulespruterne skal komme.

USA opptrer som en mafiaboss, ikke bare overfor sine fiender, men tydeligvis også overfor sine allierte. Det var med liknende metoder de truet Europa til å bli med på sanksjonene mot Russland. Som visepresident Joe Biden sa til studentene ved Harvard:

Hele tida har vi gitt Putin et enkelt valg: Respekter Ukrainas suverenitet eller ta imot de stigende konsekvensene av å ikke gjøre det. Dette har gjort at vi kunne samle verdens viktigste utviklede land til å påføre Russland kostnader.

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader.

(Hele Joe Bidens tale finner du her, på de offisielle nettsidene til Det hvite hus.)

Dette understreker enda en gang at USA har ikke allierte, bare vasaller.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDer Spiegel tråkker i salaten
Neste artikkelClinton Foundation fikk milde gaver fra ukrainsk oligark
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).