Sveriges «rød-grønne» regjering og deres saudiarabiske eventyr

0
Halshogging i Saudi Arabia

Den svenske regjeringa som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet liker å framstille seg både som feminister og fredsvenner. For tida har statsminister Stefan Löfven en del problemer med å forklare Sveriges våpenavtale med Saudi Arabia. Saudi Arabia er et lukrativt marked for all verdens våpenprodusenter. Landet har den største våpenimporten av alle gulfstatene og er kjent for å forsyne også jihadistene i Syria og Irak med avanserte våpen. SIPRI i Stockholm slår fast at landet er et av de landa i verden som har høyest våpentetthet. Man regner med at Saudi Arabia i perioden 2013–2017 vil være en av verdens fem største våpenimportører.

Sverige, som alltid har vært Nordens største våpensmie, har derfor lenge hatt våpeneksport til det arabiske oljediktatturet. Men akk, dette tar seg så dårlig ut for socialdemokrater, miljöpartister og sjølerklærte feminister. For også i Sverige har man lagt merke til at det wahhabittiske despotiet er ett av de mest kvinnefiendtlige i verden. Og i forbifarten har man notert at kongedømmet har en hang til å kappe hodene av folk.

Ungdomslederne skriver:

Sveriges vapenexport fyrdubblades mellan år 2001 och 2011 och vi är tillsammans med Israel och Ryssland de länder i världen som exporterar mest vapen per person. Ett väl fungerande försvar är en förutsättning för att skydda demokratin mot yttre hot och det är därför viktigt att vi har bra och modern utrustning så att vi på ett effektivt sätt kan försvara oss. En viktig del av svensk säkerhetspolitik har varit att upprätthålla ett visst oberoende genom att själva producera vapen till försvaret. Export av krigsmateriel är en dela av denna strategi. Frågan är då vilka länder vi ska exportera till. …

Att sälja vapen till diktaturer som förtrycker sina befolkningar går rakt emot våra gemensamma demokratiska värderingar och är moraliskt förkastligt. Det är dessutom en mycket märklig militär strategi för ett land som vill värna demokrati och mänskliga rättigheter i hela världen.

Vi kräver därför ett stopp på all export av krigsmateriel till icke-demokratier.

For socialdemokraten Löfven er det likevel ikke så greit. Dels var det hans partifelle Göran Persson som inngikk avtalen i 2005, og dels har Löfven sjøl et godt forhold til svensk våpenindustri. K-G Bergström skriver i Expressen:

Löfvens utgångsläge är till och med ännu sämre än man skulle kunna tro. Det handlar inte bara om att MP är mot. Viktiga delar av hans eget parti är det också. SSU, de kristna socialdemokraterna och nu även Aftonbladets ledarsida.

Men statsministern har ändå i riksdagen sagt sig vara beredd på att omförhandla avtalet. Trots att Saudiarabien uppenbarligen är en av världens vidrigaste diktaturer. Trots att regeringens utrikespolitik officiellt kallas feministisk har han inte uteslutit fortsatt samarbete med ett land där kvinnor inte ens får köra bil och där kritiker piskas offentligt.

Hur det går är omöjligt att säga. Men Stefan Löfven har i varje fall kapitalt förlorat slaget om opinionen. Det hörs inte många om ens någon socialdemokrat som försvarar samarbetet. Nästan enda politiska stödet kommer från Carl Bildt.

Å få støtte fra Calle Bildt er vel som om en druknende for slengt en abolt etter seg.

(Nå skal jo ikke vi nordmenn hetse söta bror for mye i denne saka. Vår egen kronprins Haakon vet jo også å hylle oljedespotiet, og norske regjeringer uansett farge har forsikret om sine gode forbindelser med Riyadh.)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelThe Rise of Democratic Fascism
Neste artikkelStreiken i Norwegian og krisa i sivil luftfart
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).