Sverige: Carl Gustaf forsøker seg med privat utenrikspolitikk

0
Partykongen deler ut Bronseulven til halshoggerkongen. Vær beredt!

Etter å ha vinglet en god del bestemte den svenske regjeringa seg for å avslutte den omstridte våpenavtalen med Saudi Arabia. Det falt de svenske milliardærene veldig tungt for brystet og 31 av dem gikk ut i pressa med et opprop i Dagens Nyheter der de skrev:

Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner står på spel. Vi förväntar oss därför att regeringen hanterar frågan om Sveriges fortsatta samarbetsavtal med Saudiarabien med hänsyn till Sveriges och svenskt näringslivs långsiktiga internationella trovärdighet. I stället för att avbryta samarbetet bör fokus nu istället läggas på dialog och samtal kring en förlängning eller eventuella förändringar, med hänsyn till båda sidors gemensamma intressen. Skall Sverige utvecklas som exportnation måste respekten för ingångna avtal värnas.

De 31 næringslivstoppene representerer de 0,01% rikeste og mektigste i Sverige. De er et konsentrat av svensk pengemakt.

Dette førte til at Saudi Arabia nektet Sveriges utenriksminister Margot Wallström å tale i Den arabiske liga og at det arabiske oljediktaturet fordømte Sverige for innblanding i landets indre anliggender.

Og så har partysvensken over alle partysvensker, kong Carl Gustaf, meldt seg på banen. I en uttalelse fra det svenske hoffet heter det:

Kungen är bekymrad över de senaste dagarnas händelseutveckling och tycker det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan. Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen. Det förs en dialog mellan statschefen och regeringen.

Dette er over kanten for hva den svenske kongen kan gjøre etter svensk statsskikk. Etter grundlagerna av 1974 har kongen utelukkende symbolske og representative funksjoner. 

Det er ingen tvil om at utspillet fra kongen svekker regjeringa overfor Saudi Arabia og støtter næringslivstoppenes lobbyvirksomhet. Carl Gustaf har gode forbindelser til halshoggerregimet i Riyadh. I 2011 vakte han oppmerksomhet ved å reise til Saudi Arabia uten å informere UD. Dette er i strid med grunnloven. Besøket gjaldt at han skulle dele ut speiderbevegelsens utmerkelse Bronseulven til kong Abdullah:

Kungen anlände till Saudiarabiens huvudstad Riyadh redan i tisdags, skriver hovet på sin hemsida. I egenskap av hedersord­förande i World Scout Foundation delade han i fredags ut förtjänsttecknet Bronsvargen till Saudiarabiens kung Abdullah.

Kanskje Carl Gustaf skulle holdt seg til strippeklubber i stedet for å leke utenrikspolitiker?

Forrige artikkelMonsantos plantegift kreftframkallende sier Verdens helseorganisasjon
Neste artikkelDer Spiegel tråkker i salaten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).