STRATFOR: – Ukraina det mest opplagte kuppet i historien

0

George Friedman er grunnlegger og toppsjef for STRATFOR, en svært framtredende privat etterretningsorganisasjon i USA. De gjør etterretning og strategiske analyser for USAs regjering og for de største selskapene på Fortune 500. I desember 2014 ble han intervjuet av det liberale russiske forretningsmagasinet Kommersant, og han kom med en del svært klare uttalelser. Jeg har nevnt intervjuet tidligere, men da forelå det bare på russisk. Nå foreligger det også på engelsk. Det bør leses. Friedman sier:

Russia calls the events that took place at the beginning of this year a coup d’etat organized by the United States. And it truly was the most blatant coup in history.

Vestlige politikere, ikke minst de norske, sier at sanksjonene mot Russland er innført fordi anneksjonen av Krim er «det første eksemplet i Europa etter annen verdenskrig på at grenser er blitt revidert.» Kommersant spør og Friedman svarer:

KOMMERSANT: But US officials, as well as the leadership of EU member states, have explained their harsh policy toward the Russian Federation on the basis that, through its annexation of the Crimea, Russia for the first time since the Second World has «redrawn borders by force.»

GEORGE FRIEDMAN: Americans know that this is nonsense. The first example of the changing of borders by force was Yugoslavia. And Kosovo was only the culmination of this process. And the United States is directly involved in these events.

Etter at Friedman kom med sin klare uttalelse om kuppet i Kiev spør Kommersant.

KOMMERSANT: You mean the termination of the agreement of February 21, or the entire Maidan?

GEORGE FRIEDMAN: The whole thing. After all, the United States openly supported human rights groups in Ukraine, including financially.

Og hva så med sanksjonene?

KOMMERSANT: What, in your opinion, is the idea behind the US sanctions? Russian authorities say that the US wants to bring about regime change.

GEORGE FRIEDMAN: The purpose of the sanctions is to — with minimal damage to the US and with a somewhat larger damage to the EU — hurt Russia in order to make it capitulate to US demands.

The sanctions demonstrate the power of the United States. And the United States are happy to make use of that power against countries who lack the means to adequately respond to it. It is also an opportunity to «line up» the Europeans. I do not think that the United States’ main purpose is regime change in Russia. The main goal was to limit the Russian authorities’ room for maneuver, which is indeed what we are witnessing. But here other factors also played a role, such as, for example, the slowing down of the Russian economy, and falling oil prices.

Om å hindre en allianse mellom Tyskland og Russland:

What is more, the most dangerous potential alliance, from the perspective of the United States, was considered to be an alliance between Russia and Germany. This would be an alliance of German technology and capital with Russian natural and human resources.

Les hele intervjuet her.

Les også: Det skjedde et kupp i Kiev 22. februar i fjor.

Forrige artikkelBrasil i krise – store protester
Neste artikkelUSA-allierte går til Kina-ledet bank
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).