USA-allierte går til Kina-ledet bank

0
USAs underskudd på handelsbalansen med Kina bare øker og øker

USA har prøvd å hindre det. Washington har lagt press på sine allierte og kommet med sterke oppfordringer til dem om å la være. Til ingen nytte. USAs allierte flokker seg om den nye Kina-ledete investeringsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Tysklans finansminister Wolfgang Schaüble bekreftet 17.03.2015 at Tyskland vil være blant grunnleggerne av AIIB.

Dette kommer etter at selv Storbritannia, med sitt «spesielle forhold» til USA har signalisert at landet vil bli med Kina på dette prosjektet. Frankrike og Italia har også sagt at de vil bli med. USA prøvde instendig å hindre at også Australia skulle slutte seg til, og en stund så det ut som om presset skulle virke. Men så sa statsminister Tony Abbott at hans land likevel kommer til å bli med. Kommentatorer ser på dette som et betydelig nederlag for USA.

Greg Sheridan skriver i en kronikk i The Australian:

The saga of the China Bank is almost a textbook case of the failure of Obama’s foreign policy.

AIIB er opplagt et initiativ fra Kinas side for å opprette et alternativ til Verdensbanken. Verdensbanken er dominert av USA og er en av bærebjelkene i det USA- og dollardominerte økonomiske verdenssystemet som ble opprettet i Bretton Woods i 1944. Banken har vært et viktig redskap for USA for å påtvinge land sin økonomiske dominans. Kina har nå økonomisk og politisk styrke til å utfordre dette systemet, og AIIB er bare ett i en lang rekke initiativer fra Kinas side som vil undergrave USAs dominans.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSTRATFOR: – Ukraina det mest opplagte kuppet i historien
Neste artikkelEn sentral «neocon» innrømmer at det finnes en plan om å bombe Iran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).