USA-allierte går til Kina-ledet bank

0
USAs underskudd på handelsbalansen med Kina bare øker og øker

USA har prøvd å hindre det. Washington har lagt press på sine allierte og kommet med sterke oppfordringer til dem om å la være. Til ingen nytte. USAs allierte flokker seg om den nye Kina-ledete investeringsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Tysklans finansminister Wolfgang Schaüble bekreftet 17.03.2015 at Tyskland vil være blant grunnleggerne av AIIB.

Dette kommer etter at selv Storbritannia, med sitt «spesielle forhold» til USA har signalisert at landet vil bli med Kina på dette prosjektet. Frankrike og Italia har også sagt at de vil bli med. USA prøvde instendig å hindre at også Australia skulle slutte seg til, og en stund så det ut som om presset skulle virke. Men så sa statsminister Tony Abbott at hans land likevel kommer til å bli med. Kommentatorer ser på dette som et betydelig nederlag for USA.

Greg Sheridan skriver i en kronikk i The Australian:

The saga of the China Bank is almost a textbook case of the failure of Obama’s foreign policy.

AIIB er opplagt et initiativ fra Kinas side for å opprette et alternativ til Verdensbanken. Verdensbanken er dominert av USA og er en av bærebjelkene i det USA- og dollardominerte økonomiske verdenssystemet som ble opprettet i Bretton Woods i 1944. Banken har vært et viktig redskap for USA for å påtvinge land sin økonomiske dominans. Kina har nå økonomisk og politisk styrke til å utfordre dette systemet, og AIIB er bare ett i en lang rekke initiativer fra Kinas side som vil undergrave USAs dominans.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.