– Sentralbankene mister kontrollen – og det vil bli opprør, sier sveitsisk bank

0
Demonstrasjon mot Den europeiske sentralbanken i Frankfurt

Depresjonens og deflasjonens spøkelse er på vei tilbake. Flere sentralbanker opererer nå med negative renter. Sist ut var verdens eldste sentralbank, Sveriges riksbank, som satte ned styringsrenta til –0,25%. Bank for International Settlements (BIS) i Sveits, som er kalt «sentralbankenes bank», er svært bekymret over utviklinga. Den sier i en uttalelse at de negative rentene vil skyve grensene for økonomisk og politisk stabilitet til bristepunktet. Den peker på at det nå er 2400 milliarder dollar i langsiktig gjeld i verden som står til negativ rente, med et økende antall investorer som er villige til å betale regjeringene for det privilegiet å låne dem penger.

«Som obligasjonsmarkedet viser oss hver eneste dag er grensene for det utenkelige ekstremt elastiske,» sier Claudio Borio, leder for Monetary and Economic department i BIS. «Vi bør studere konsekvensene av dette meget nøye, siden ettervirkningene er nødt til å bli betydelige.»

Vi er dermed inne i en periode med valuta- og rentekrig, der pengetrykking avler pengetrykking og hvor bankene svarer med andre lands negative renter med en mer negative renter.

Hvis denne enestående reisen fortsetter, vil tekniske, økonomiske, juridiske og til og med politiske grenser bli satt på alvorlige prøver.

Og praktisk talt samtidig begynte opptøyene i Frankfurt under demonstrasjonene mot Den europeiske sentralbanken. BIS tenker seg nok svært mye kraftigere opprør enn dette når virkningene av depresjonspolitikken slår ut for alvor.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.