– Sentralbankene mister kontrollen – og det vil bli opprør, sier sveitsisk bank

0
Demonstrasjon mot Den europeiske sentralbanken i Frankfurt

Depresjonens og deflasjonens spøkelse er på vei tilbake. Flere sentralbanker opererer nå med negative renter. Sist ut var verdens eldste sentralbank, Sveriges riksbank, som satte ned styringsrenta til –0,25%. Bank for International Settlements (BIS) i Sveits, som er kalt «sentralbankenes bank», er svært bekymret over utviklinga. Den sier i en uttalelse at de negative rentene vil skyve grensene for økonomisk og politisk stabilitet til bristepunktet. Den peker på at det nå er 2400 milliarder dollar i langsiktig gjeld i verden som står til negativ rente, med et økende antall investorer som er villige til å betale regjeringene for det privilegiet å låne dem penger.

«Som obligasjonsmarkedet viser oss hver eneste dag er grensene for det utenkelige ekstremt elastiske,» sier Claudio Borio, leder for Monetary and Economic department i BIS. «Vi bør studere konsekvensene av dette meget nøye, siden ettervirkningene er nødt til å bli betydelige.»

Vi er dermed inne i en periode med valuta- og rentekrig, der pengetrykking avler pengetrykking og hvor bankene svarer med andre lands negative renter med en mer negative renter.

Hvis denne enestående reisen fortsetter, vil tekniske, økonomiske, juridiske og til og med politiske grenser bli satt på alvorlige prøver.

Og praktisk talt samtidig begynte opptøyene i Frankfurt under demonstrasjonene mot Den europeiske sentralbanken. BIS tenker seg nok svært mye kraftigere opprør enn dette når virkningene av depresjonspolitikken slår ut for alvor.

 

Forrige artikkelEn sentral «neocon» innrømmer at det finnes en plan om å bombe Iran
Neste artikkelHollande vil forby «konspirasjonsteorier»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).