Pinlig strategisk nederlag

7
Christine Lagarde (IMF) med Kinas statsminister Li Keqiang

USA har advart sine allierte mot å delta i Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), som Kina har tatt initiativet til. Først deserterte Storbritannia, noe som må ha vært en kjempeskuffelse for Washington, med det «spesielle forholdet» de to landa har. Og så fulgte Frankrike, Italia og Tyskland britene. Australia vaklet en stund og så ut til å gi etter for USAs press. Men så deserterte også Tony Abbott og valgte AIIB.

Så kommer sjokket fra Øst-Asia. Kinas utenriksminister Wang Yi møtte sin japanske kollega Fumio Kishida og sin sør-koreanske kollega Yun Byung-se i Seoul og de ble enige om å samarbeide. Barack Obama har signalisert sin «pivot to Asia» som i stor grad går ut på å piske opp motsetningene mellom Kina og nabolanda. Når Kinas tradisjonelle fiende Japan vurderer å trosse USAs direktiv og bli med i AIIB, sier det litt om hvor stor fiasko denne strategien har vært.

Finanslanda Sveits og Luxemburg har signalisert at de blir med, og 23. mars møtte Christine Lagarde fra Det internasjonale pengefondet toppledelsen i Kina og roste Kinas initiativ med AIIB.

IMF har vært en av bærebjelkene i det dollar- og USA-baserte økonomiske verdenssystemet. Når de anerkjenner sin rival på denne måten sier det noe om hvor mye USAs makt er i ferd med å erodere. Foreløpig har AIIB 34 medlemmer, men det blir flere. Det vil praktisk talt bli hele Asia, samt oljediktaturene i Midt-Østen. Snart vil land som utgjør 60% av jordas befolkning stå bak banken som Kina startet. Og altså inkludert USAs servile vasaller i Europa. For ikke å snakke om hvor mye kapital dette vil dreie seg om.

Kina tok med andre ord dette på walk-over. USA kom ikke en gang til start. Dette er et markant skritt i retning av det kineserne kaller «av-dollarisering» av verdensøkonomien. Og det har bare så vidt begynt.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Denne utviklingen er svært interessant. Kina matcher USA hva angår pengemakt men hva betyr så det?
  Skal vi nå lære oss å logre på kinesisk i stedet for amerikansk?

  Mange av oss tror vi vet av erfaring hva USA vil med sin (penge) makt men vil Kineserne det samme?
  Ønsker Kina som USA å bruke sin pengemakt til å skape føydale marionetter eller vil de noe annet?

  Det ble fire spørsmål – noen svar?

  • Jeg «heier» ikke på Kina. Jeg forutså denne utviklinga for 16 år siden, og jeg synes det er fascinerende å leve i ei tida da et imperium kollapser. Men det betyr ikke at jeg nødvendigvis tror det blir noe bra. Men for små land er det bedre med en multipolær enn en unipolær verden. Så i perioden fram til Kina blir hegemon vil det kanskje oppstå noen muligheter. De sier de vil utvikling og samrbeid. Og foreløpig vil de det. Men hvor lenge? Jeg må skrive noe om dette en gang. Takk for spørsmål.

  • «Kina matcher USA hva angår pengemakt men hva betyr så det?» La oss for det første håpe, at Kina vil ha reèlle Dollar tilbake for det de leverer til USA. Den eneste måte å få det til, er å kvitte seg med Federal Reserve og «hjelpe» dem,USA over kneika med hardt tiltrengt produksjon.For selvfølgelig trenger de mennesker med Kjøpekraft. For kina Vil ødelegge seg selv om de øker prod. hjemme, forurensningen er langt over hva menneskene i Kina lengre kan leve med. Og de VIL ha tilbake gjelden USA har til Kina.De eier allerede STORE landområder i USA og der vil det bygges, MEGASTORT. Russland er det neste alternativet som vil få sin del av den «skitne» produksjonen deres, som tilbakebetaling for hjelp og støtte de får NÅ. Ellers er nesten hvert eneste land belemret med Kinesiske oppkjøp, så det vil bli en hurtig spredning av den ny valutaen deres, det er de nesten avhengig av, for her skal INGEN få anledning til å «trekke pusten». Jeg tviler sterkt på om noen ønsker det heller. «Skal vi nå lære oss å logre på kinesisk i stedet for amerikansk?» JA absolutt, det må vi. Og logre på Kinesisk betyr adskillig mer ydmykhet for de som vil ha et godt forhold til dem…over tid. «Mange av oss tror vi vet av erfaring hva USA vil med sin (penge) makt men vil Kineserne det samme?» Tja… Nei.. ikke umiddelbart, ( til det skal det opprettes «kanaler» og bygges enormt først ) men det er greit å ha i hodet hvordan Kinesisk kultur, ser på resten av menneskene på denne planeten vi lever på. For vi er ALLE deres slaver, så dette NWO pisset vil fortsette, men med en annen tilnærming. For det er også viktig å vite hvordan Kinesere ser på TID. «Ønsker Kina som USA å bruke sin pengemakt til å skape føydale marionetter eller vil de noe annet?» He he he Neida de vil bare være snille og gode. Peace.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.