Varoufakis: Tyskland var med på å manipulere greske tall for å føre Europa bak lyset

6

I et svært interessant intervju i Deutsche Wirtschafts Nachrichten viser den greske finansministeren Yanis Varoufakis hvordan EU og Tyskland med Angela Merkels viten og vilje var med på å forfalske de greske makrotallene forut for Europa-valget for å innbille europeiske velgere at krisa var på vei til å bli løst.

I virkeligheten, sier Varoufakis, ble lån fra EU overført til et gresk pensjonsfond, og kunne derfor bokføres som formue, slik at det skulle se ut som om Hellas var på bedringens vei. Sannheten, som man skjulte for europeiske velgere, er og var at Hellas er konkurs, og at det ikke er noen måte landets gjeld kan bli betalt på. Dette vet investorene, så de kan kjøpe opp greske gjeldspapirer for nesten ingenting for så seinere å selge dem med en betydelig profitt. Tapet bæres av greske og europeiske skattebetalere. Slik skaper man på nytt et kleptokrati, mens folket blir enda fattigere. Varoufakis sier videre:

Man har fått det groteske fenomenet at statsgjelda til en absolutt bankerott stat selger som varme hvetebrød! Europa skaper en ny boble for gresk og annen gjeld i periferien, en gjeld som bare legges på toppen av det eksisterende gjeldsberget. Dette spillet kan ikke få noe godt utfall.

Varoufakis sier at dette bokføringstrikset er det samme som man brukte på nittitallet for å skape det inntrykket at Hellas var klar for å gå inn i eurosonen. Som lesere av denne bloggen vet, var det en svindel som ikke minst daværende forbundskansler Helmut Kohl var fullt klar over, og det bidro vesentlig til den gjeldskrisa Hellas har endt opp i.

Hele prosjekt var bygd på løgn

Der Spiegel publiserte i 2012 dokumenter som viser at tyske, franske og andre toppolitikere i EU-landa var fullstendig klare over at euro-prosjektet bygde på for dårlige forutsetninger. De satt med tall og utredninger som viste dette klart. Når de likevel gikk inn for det, var det fordi det tjente deres egne politiske spill, blant annet Helmut Kohls ønske om gjenvalg.

Forbundskansler Gerhard Schröder kalte euroen en sjuklig, prematur baby. Tallene viste at Italia aldri skulle ha sluppet inn i euroen. Italias gjeld var dobbelt så stor som Maastricht-kriteriene forlangte. Men det var helt klart at det politisk ikke gikk an å innføre en felles valuta uten Italia. Derfor trikset man med tallene slik at det skulle se ut som om kriteriene var oppfylt. Reint juks og bedrag.

Dette har folkene særlig i Sør-Europa fått betale dyrt for, og de betaler fortsatt veldig dyrt for denne reformen som ble tredd ned over hodene på dem.

Nå viser altså Varoufakis at man fra europeisk og tysk side har gjentatt dette trikset igjen, til fordel for bankene, spekulantene og kleptokratiet, men til skade for greske og europeiske skattebetalere.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. «Italias gjeld var dobbelt så stor som Maastricht-kriteriene forlangte. »

  Hvem ( i Italia) hadde denne «gjelden»? Og hvem var denne gjelden lånt av?

 2. Ja de kan også ta med Portugal i samme slengen, slike triksing med tall og regnskap bør få følger for de som har løyet for verden og sitt folk. Dette bedrageriet må en gang for alle frem i dagslyset og ikke ties ihjel. Våre Europeiske ledere og Jens Stoltenberg var nok også med i de diskusjonene om jeg da ikke tar feil. Hvor mye lånte vi til Hellas, jeg tror vi kan se de pengene for tapte for godt takket for løyn og bedrag av våre statsledere. Ja det er det samme som private innkassoselskaper kjøper opp andres innkassogjeld i Norge for så inndrive gjelden med stor fortjeneste. Bedrifter som ikke har krefter eller tid til å inndrive gjelden personer har utestående, så selges disse til grådige innkassofirma som inndriver de gjelden til en høy pris og tjener seg rike på andres ulykke.

  • Hovedproblemet er at Hellas aldri skulle ha vært i eurosonen. Euroen har gitt Tyskland en helt urimelig fordel i forhold til gresk næringsliv. Så grov har denne fordelen vært at tyske landbruksprodukter utkonkurrerer gresek – i Hellas. For ikke å snakke om industrivarer. Grovt sett kan du si at Hellas har lånt penger for å kjøpe tyske varer.

 3. Euroen ble laget for Tyskland ser det ut til. Og nå må folk slutte å snakke om grekernes skyld: De har hatt korrupte politikere i en årrekke pluss drar med seg gjeld fra lang tid tilbake. Antar at det å ikke få plass et skikkelig skattesystem også passet rikingene og skattesnyterne bra. Hadde de betalt skatt hadde gjelda vært borte.
  Landet er utrolig fattig, bare se på landsbygda hvordan folk bor. Likevel fantastisk fint.
  Asfalterte veier på Kreta var det lite av og de veiene som var, var smale og svingete. Motorveien fra hovedflyplassen var betalt av en milliardær. Landet bruker diesel til energiproduksjon i alle fall gjorde man det på Kreta som har lite vann.
  Jeg synes det er god grunn til å innklage NRK sin nyhetsdekning av det som har vært den siste tiden.
  Befring sa: Grekerne har den høyeste pensjonen i EU sett i fht. BNP!!! den tok kaka, satte nesten kaffen i halsen…

 4. Stormaktene i EU har lenge misligholt sine lån mot BNP i forhold til regulativene. De kunne derfor vanskelig si nei til andre land.( Nå har de misbruk sine egne regler mot grekere og blitt gjennomskuet) EU vet nå at de må innfri (mot sin vilje) og at andre land igjen misbruker det. Stormannskap er en farlig ting.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.