Varoufakis: Tyskland var med på å manipulere greske tall for å føre Europa bak lyset

0

I et svært interessant intervju i Deutsche Wirtschafts Nachrichten viser den greske finansministeren Yanis Varoufakis hvordan EU og Tyskland med Angela Merkels viten og vilje var med på å forfalske de greske makrotallene forut for Europa-valget for å innbille europeiske velgere at krisa var på vei til å bli løst.

I virkeligheten, sier Varoufakis, ble lån fra EU overført til et gresk pensjonsfond, og kunne derfor bokføres som formue, slik at det skulle se ut som om Hellas var på bedringens vei. Sannheten, som man skjulte for europeiske velgere, er og var at Hellas er konkurs, og at det ikke er noen måte landets gjeld kan bli betalt på. Dette vet investorene, så de kan kjøpe opp greske gjeldspapirer for nesten ingenting for så seinere å selge dem med en betydelig profitt. Tapet bæres av greske og europeiske skattebetalere. Slik skaper man på nytt et kleptokrati, mens folket blir enda fattigere. Varoufakis sier videre:

Man har fått det groteske fenomenet at statsgjelda til en absolutt bankerott stat selger som varme hvetebrød! Europa skaper en ny boble for gresk og annen gjeld i periferien, en gjeld som bare legges på toppen av det eksisterende gjeldsberget. Dette spillet kan ikke få noe godt utfall.

Varoufakis sier at dette bokføringstrikset er det samme som man brukte på nittitallet for å skape det inntrykket at Hellas var klar for å gå inn i eurosonen. Som lesere av denne bloggen vet, var det en svindel som ikke minst daværende forbundskansler Helmut Kohl var fullt klar over, og det bidro vesentlig til den gjeldskrisa Hellas har endt opp i.

Hele prosjekt var bygd på løgn

Der Spiegel publiserte i 2012 dokumenter som viser at tyske, franske og andre toppolitikere i EU-landa var fullstendig klare over at euro-prosjektet bygde på for dårlige forutsetninger. De satt med tall og utredninger som viste dette klart. Når de likevel gikk inn for det, var det fordi det tjente deres egne politiske spill, blant annet Helmut Kohls ønske om gjenvalg.

Forbundskansler Gerhard Schröder kalte euroen en sjuklig, prematur baby. Tallene viste at Italia aldri skulle ha sluppet inn i euroen. Italias gjeld var dobbelt så stor som Maastricht-kriteriene forlangte. Men det var helt klart at det politisk ikke gikk an å innføre en felles valuta uten Italia. Derfor trikset man med tallene slik at det skulle se ut som om kriteriene var oppfylt. Reint juks og bedrag.

Dette har folkene særlig i Sør-Europa fått betale dyrt for, og de betaler fortsatt veldig dyrt for denne reformen som ble tredd ned over hodene på dem.

Nå viser altså Varoufakis at man fra europeisk og tysk side har gjentatt dette trikset igjen, til fordel for bankene, spekulantene og kleptokratiet, men til skade for greske og europeiske skattebetalere.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA sender fallskjermjegere til Ukraina
Neste artikkelHellas: – EU stiller uakseptable krav
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).