Hellas: – EU stiller uakseptable krav

0

Det ble sammenbrudd i forhandlingene mellom finansministrene i eurosonen og Hellas seint på natt 16. februar. EU krever at Hellas gjennomfører den nedskjæringspakka som Troikaen tidligere har utformet, og den greske regjeringa som er valgt på å forkaste dette kravet, sier at dette kravet er uakseptabelt.

The Guardian skriver at sammenbruddet i forhandlingene gjør at partene står svært langt fra hverandre. Finansministrene i eurosonen sa at samtaler med Hellas bare ville fortsette dersom landet er villig til å videreføre «bailout»-programmet med de nedskjæringstiltakene som Syriza vant valget på å forkaste.

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis gjorde det klart at Hellas ikke vil godta å videreføre «bailout»en i seks måneder med mindre de 18 andre medlemslanda i eurosonen går med på å redusere de nedskjæringskravene som ligger i programmet.

De greske forhandlerne håper at de gjennom å stå hardt på sitt vil kunne få til et kompromiss i tolvte time, men i en kronikk i New York Times avviser Varoufakis at hans bakgrunn som spillteoretiker gjør at han prøver seg på en bløff.

I am often asked: What if the only way you can secure funding is to cross your red lines and accept measures that you consider to be part of the problem, rather than of its solution? Faithful to the principle that I have no right to bluff, my answer is: The lines that we have presented as red will not be crossed. Otherwise, they would not be truly red, but merely a bluff.

Eurosonens forhandlere har de facto stilt Hellas overfor et ultimatum. Men så langt har Hellas nektet å etterkomme deres krav.

Forrige artikkelVaroufakis: Tyskland var med på å manipulere greske tall for å føre Europa bak lyset
Neste artikkelCarl Bildt – USA-agent og en av «the 0,01%-community»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).