Snikskytterne på Maidan

0
Snikskytter på Maidan

I forbindelse med ettårsdagen for statskuppet i Kiev (22.02.2014) har Peter M. Johansen en omfattende artikkel i Klassekampen under tittelen: Slik ble Janukovitsj styrtet. Her gjengir jeg avsnittet som handler om snikskytterne på Maidan.

snikskytter maidan

Snikskytteren Sergejs vitnemål bekrefter at demonstranter var bevæpnet og skjøt mot politiet. Tidspunktet Sergej oppgir er avgjørende: Demonstrantene i Konservatoriet åpnet ild før Berkut og de svartkledde snikskyterne som seinere på dagen ble filmet av blant andre tyske ZDF og amerikanske CNN, ifølge BBC.

Sergejs utsagn er i overensstemmelse med rapporten til professor Ivan Katchanovski ved University of Ottawa i Canada hvor han og hans team har gransket hendelsene i Kiev 18.–20. februar. I rapporten heter det at «visse elementer i Maidan-opposisjonen, herunder den ekstremistiske høyreorienterte delen, var involvert i denne mas-sakren for å diskreditere og fjerne regjeringen og ta makten»

Undersøkelsen kretser særlig rundt tolv bygninger i sentrum som var okkuperte av Maidan-opposisjonen, blant dem hotell Ukraina, Zjovtnevyi-palasset, Konservatoriet og Fagforeningsbygningen. Rapporten går gjennom timevis med videoopptak og tretti gigabytes med lydbåndopptak fra radiokommunikasjonen fra politiet som er blitt synkronisert med megafonog høyttalerbeskjeder fra Maidan.

Katchanovski har intervjuet politisjefer og fått tilgang til ballistiske undersøkelser og legerapporter om sårtyper. Rapporten har kartlagt kulehull i trær og lyktestolper som viser at skuddene mot demonstrantene kom bakfra, fra kvartalet med flere av de tolv okkuperte bygningene.

De fleste av disse bygningene hvor snikskyttere hadde tatt oppstilling, lå bak demonstrantene. BBC-journalisten Gabriel Gatehouse filmet dem i hotell Ukraina der videoopptak og øyenvitner plasserer to framtredende medlemmer av Svoboda. Minst to demonstranter i Instytutska-gaten ble drept av snikskyttere på hotellet klokka 10.24, filmet av den ukrainske dokumentaristen Ilya Varlamov.

Utenfor Zjotnevyi-palasset, det lysegule Oktoberpalasset som er internasjonalt senter for kunst og kultur, ble sivile drept, samt en politimann 09.16. Innslagshullene i trærne tyder på at skuddene kom fra hotell Ukraina. En overlevende aktivist peker ut bygningen hvor flere av hans «selvforsvarsenhet» ble drept 09.44. En kvinnelig lege ble såret og en demonstrant drept ved hotell Kozatskij 11.43 av skudd som sannsynligvis kom fra hovedpostkontoret som var okkupert av Høyre sektor.

Det samsvarer med at journalister og kamerafolk fra BBC, AP, polske TVP, amerikanske ABC og australske ABC ble beskutt bakfra og fra siden.

«Det er dokumentasjon for at en allianse mellom Maidanopposisjonen og ytterste høyre var involvert i massedrap på både demonstranter og politi», skriver Katchanovski som dermed ikke utelukker at Berkut og Omega eller annet spesialpoliti fra SBU Alfa-enheten drepte demonstranter. Det fins opptak av Omegastyrkens sjef som gir ordre om å skyte på væpnede demonstranter og snikskyttere.

Katchanovski, som underviser ved School of Political Studies og ved Department of Communication på University of Ottawa, skrev for den Maidan-vennlige Kyiv Post under demonstrasjonene.

 

(Artikkelen sto på trykk i Klassekampen 21.02.2015. Avisa kan kjøpes på papir eller i elektronisk format på klassekampen.no.)

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMaidan – dokumentert av Andreij Stenin (1980–2014)
Neste artikkelCommunist Manifestoon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).