Snikskytterne på Maidan

1

I forbindelse med ettårsdagen for statskuppet i Kiev (22.02.2014) har Peter M. Johansen en omfattende artikkel i Klassekampen under tittelen: Slik ble Janukovitsj styrtet. Her gjengir jeg avsnittet som handler om snikskytterne på Maidan.

snikskytter maidan

Snikskytteren Sergejs vitnemål bekrefter at demonstranter var bevæpnet og skjøt mot politiet. Tidspunktet Sergej oppgir er avgjørende: Demonstrantene i Konservatoriet åpnet ild før Berkut og de svartkledde snikskyterne som seinere på dagen ble filmet av blant andre tyske ZDF og amerikanske CNN, ifølge BBC.

Sergejs utsagn er i overensstemmelse med rapporten til professor Ivan Katchanovski ved University of Ottawa i Canada hvor han og hans team har gransket hendelsene i Kiev 18.–20. februar. I rapporten heter det at «visse elementer i Maidan-opposisjonen, herunder den ekstremistiske høyreorienterte delen, var involvert i denne mas-sakren for å diskreditere og fjerne regjeringen og ta makten»

Undersøkelsen kretser særlig rundt tolv bygninger i sentrum som var okkuperte av Maidan-opposisjonen, blant dem hotell Ukraina, Zjovtnevyi-palasset, Konservatoriet og Fagforeningsbygningen. Rapporten går gjennom timevis med videoopptak og tretti gigabytes med lydbåndopptak fra radiokommunikasjonen fra politiet som er blitt synkronisert med megafonog høyttalerbeskjeder fra Maidan.

Katchanovski har intervjuet politisjefer og fått tilgang til ballistiske undersøkelser og legerapporter om sårtyper. Rapporten har kartlagt kulehull i trær og lyktestolper som viser at skuddene mot demonstrantene kom bakfra, fra kvartalet med flere av de tolv okkuperte bygningene.

De fleste av disse bygningene hvor snikskyttere hadde tatt oppstilling, lå bak demonstrantene. BBC-journalisten Gabriel Gatehouse filmet dem i hotell Ukraina der videoopptak og øyenvitner plasserer to framtredende medlemmer av Svoboda. Minst to demonstranter i Instytutska-gaten ble drept av snikskyttere på hotellet klokka 10.24, filmet av den ukrainske dokumentaristen Ilya Varlamov.

Utenfor Zjotnevyi-palasset, det lysegule Oktoberpalasset som er internasjonalt senter for kunst og kultur, ble sivile drept, samt en politimann 09.16. Innslagshullene i trærne tyder på at skuddene kom fra hotell Ukraina. En overlevende aktivist peker ut bygningen hvor flere av hans «selvforsvarsenhet» ble drept 09.44. En kvinnelig lege ble såret og en demonstrant drept ved hotell Kozatskij 11.43 av skudd som sannsynligvis kom fra hovedpostkontoret som var okkupert av Høyre sektor.

Det samsvarer med at journalister og kamerafolk fra BBC, AP, polske TVP, amerikanske ABC og australske ABC ble beskutt bakfra og fra siden.

«Det er dokumentasjon for at en allianse mellom Maidanopposisjonen og ytterste høyre var involvert i massedrap på både demonstranter og politi», skriver Katchanovski som dermed ikke utelukker at Berkut og Omega eller annet spesialpoliti fra SBU Alfa-enheten drepte demonstranter. Det fins opptak av Omegastyrkens sjef som gir ordre om å skyte på væpnede demonstranter og snikskyttere.

Katchanovski, som underviser ved School of Political Studies og ved Department of Communication på University of Ottawa, skrev for den Maidan-vennlige Kyiv Post under demonstrasjonene.

 

(Artikkelen sto på trykk i Klassekampen 21.02.2015. Avisa kan kjøpes på papir eller i elektronisk format på klassekampen.no.)

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

 1. Det er kommet en grundig studie av alt materiale som foreligger om Maidan. Jeg gjengir en omtale her:
  ORIENTAL REVIEW publishes a research paper recently presented by Prof. Ivan Katchanovski from Ottawa University at the Annual Meeting of American Political Science Association in San Francisco, September 3-6, 2015.
  The massacre of almost 50 Maidan protesters on February 20, 2014 was a turning point in Ukrainian politics and a tipping point in the conflict between the West and Russia over Ukraine. This mass killing of the protesters and the mass shooting of the police that preceded it led to the overthrow of the government of Viktor Yanukovych and gave a start to a civil war in Donbas in Eastern Ukraine, Russian military intervention in Crimea and an international conflict between the West and Russia over Ukraine. A conclusion promoted by the post-Yanukovych governments and the media in Ukraine that the massacre was perpetrated by government snipers and special police units on a Yanukovych order has been nearly universally accepted by the Western governments, the media, and many scholars. The Ukrainian government investigation identified members of the special company of Berkut as responsible for killings of the absolute majority of the protesters, but did not release any evidence in support, with the exception of videos of the massacre.
  The question is which side organized the “snipers’ massacre.” This paper is the first academic study of this crucial case of the mass killing. It uses a theory of rational choice and a Weberian theory of instrumental rationality to examine actions of major actors both from the Yanukovych government, specifically various police and security forces, and the Maidan opposition, specifically its far right and oligarchic elements, during the massacre.
  The paper analyzes a large amount of evidence from different publicly available sources concerning this massacre and killings of specifics protestors. Qualitative content analysis includes the following data: about 1,500 videos and recordings of live internet and TV broadcasts in mass media and social media in different countries (some 150 gigabytes), news reports and social media posts by more than 100 journalists covering the massacre from Kyiv, some 5,000 photos, and nearly 30 gigabytes of publicly available radio intercepts of snipers and commanders from the special Alfa unit of the Security Service of Ukraine and Internal Troops, and Maidan massacre trial recordings. This study also employs field research on site of the massacre, eyewitness reports by both Maidan protesters and government special units commanders, statements by both former and current government officials, estimates of approximate ballistic trajectories, bullets and weapons used, and types of wounds among both protesters and the police. This study establishes a precise timeline for various events of the massacre, the locations of both the shooters and the government snipers, and the specific timeline and locations of nearly 50 protesters’ deaths. It also briefly analyzes other major cases of violence during and after the “Euromaidan.”
  This academic investigation concludes that the massacre was a false flag operation, which was rationally planned and carried out with a goal of the overthrow of the government and seizure of power. It found various evidence of the involvement of an alliance of the far right organizations, specifically the Right Sector and Svoboda, and oligarchic parties, such as Fatherland. Concealed shooters and spotters were located in at least 20 Maidan-controlled buildings or areas. The various evidence that the protesters were killed from these locations include some 70 testimonies, primarily by Maidan protesters, several videos of “snipers” targeting protesters from these buildings, comparisons of positions of the specific protesters at the time of their killing and their entry wounds, and bullet impact signs. The study uncovered various videos and photos of armed Maidan “snipers” and spotters in many of these buildings.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.