HSBC – fra opiumshandel til pengevasking

8

Bankgiganten HSBC ble grunnlagt i 1865 som Hongkong and Shanghai Banking Corporation, og den skapte sine første formuer på opiumshandelen i Kina. Banken ble nylig avslørt for å drive storstilt pengevasking for kunder over hele verden. Så man kan vel si at den er tro mot sitt opphav i det minste. Avsløringen gjaldt beløp for i alt 100 milliarder dollar som var skjult for å hjelpe over 100.000 kunder med skattesvindel og annen kriminalitet. Alt tyder på at virksomheten har fortsatt.

hsbc

Opiumshandel

Storbritannia førte på 1800-tallet to kriger mot Kina som går under navnene første opiumskrig  (1839–1842) og andre opiumskrig (1856–1860). Dette var kolonikriger der verdens største kolonimakt brukte marinen til å tvinge Kina til å åpne markedet sitt for britiske varer, deriblant opium. Kina ville forby opiumsimporten, men det ville ikke Storbritannia godta. Britiske skip bombarderte kinesiske havner og ødela Kinas muligheter til å styre sin import, sin skatteinngang og sine tollregler. Gjennom fredsavtalen etter den andre opiumskrigen sikret britene og andre kolonimakter seg adgang til det kinesiske markedet og britene sikret seg retten til å frakte kinesiske arbeidere til USA. Kina ble pålagt å betale skadeerstatning til Storbritannia og Frankrike. Opiumskrigene innledet det kineserne kaller ydmykelsens århundre.

For å finansiere kolonivirksomheten og hente inn de store fortjenestene ble The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited opprettet i 1865. Den var så mektig at den i Hongkong bare gikk under navnet The Bank. Det er denne kolonibanken som er det direkte opphavet til dagens HSBC, som altså nå ble avslørt for global pengevasking, så man kan si at baknen holder sine tradisjoner i hevd.

Swiss Leaks

I februar 2015 avslørte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) det de kalte Swiss Leaks, dokumenter som viser at bankens sveitsiske filial fra november 2006 til mars 2007 hadde drevet omfattende organisert hvitvasking av penger for over 100.000 kunder og 20,000 selskaper. Avsløringa ble utført etter et samarbeid mellom 130 journalister i over 50 land.

Dokumentene viste at:

 • HSBC Private Bank (Suisse) fortsatte å tilby tjenester til kunder som på en eller annen måte var svartelistet av FN for våpensmugling, bloddiamanter eller korrupsjon.
 • Betjente diktatorer og diskrediterte regimer.
 • Kunsdene til HSBC som nøt godt av deres hemmelige banktjenester omfattet nåværende og tidligere politikere i Storbritannia, Russland, Ukraina, Georgia, Kenya, Romania, India, Liechtenstein, Mexico, Libanon, Tunisia, den Democratiske Republikken Kongo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filippinene og Algerie.
 • Dokumentene viser at banken forsikret kundene om at den ikke ville røpe kontoene for myndigheter i hjemlandet, sjøl om det skulle være penger fra skatteunndragelser. Bankens ansatte diskuterte med kundene hvordan pengene kunne unndras skatt.

På kundelistene står også berømte fotball- og tennisstjerner, proffsyklister, rockestjerner, Hollywood-skuespillere, kongelige, politikere, toppsjefer i internasjonale selskapet og familier med gamle penger.

Bestikkelser, våpensmugling og bloddiamanter

Dokumentene avslører bestikkelser i stor skala, som for eksempel oljeselskapet Halliburton, beryktet for sin rolle i Irak-krigen, som bestakk tjenestemenn i Nigeria med i alt 182 millioner dollar for å fremme selskapets interesser i det oljerike landet. Det går for å være den største skandalen i Nigerias historie.

Selskapet Katex Mines var kunde hos HSBC. De var med på å finansiere borgerkrigen i Liberia der barnesoldater deltok i en krig som drepte hundrevis av sivile. Katex Mines fortsatte som kunde hos HSBC også etter at FN rettet søkelyset mot dem for våpensmugling.

I 2005 opprettet Erez Daleyot, en belgisk-israelsk diamanthandler med en del tvilsomme forbindelser, konti i skatteparadiser via HSBC. Han hadde allerede skaffet seg en avtale med Israel om ekstremt lav skatt der, men han ville ha enda bedre vilkår. Han er nå under etterforskning for hvitvasking, bestikkelser og andre økonomiske forbrytelser. En annen diamanthandler, Emmanuel Shallop, var også kunde hos HSBC. Han er dømt for sin handel med bloddiamanter i Sierra Leone og forbindelser til borgerkrigen der.

Norske kunder

ICIJ har opprettet en praktisk database over dokumentene der man kan søke på land, selskaper og personer. På en liste over 61 kjente personer som er offentliggjort på Swiss Leaks, er blant andre modellen Elle Macpherson, skuespiller Joan Collins, musiker Phil Collins, fotballspilleren Diego Forlán, designer Diane von Fürstenberg, kong Abdullah av Jordan og skuespiller Christian Slater.

Databasen viser for eksempel at i den perioden dokumentene stammer fra var det 111 norske kunder i denne banken med 458 millioner dollar på bok. Norske skattemyndigheter vil nå be om å få utlevert data om disse.

Too big to jail?

Her handler det altså om en av de absolutte storbankene i verden, og det handler om noen av de rikeste menneskene i verden. Men vil de noen gang få noen straff? Finanskrisa i 2008 ble utløst av den kriminelle spekulasjonen til en del storbanker (spekulasjonen var ikke årsaken, men utløsende faktor). Men de klarte seg svært godt gjennom krisa og ble enda rikere på den. De var too big to fail, for store til å gå konkurs. Vanlige skattebetalere tok regninga. Nå stilles det spørsmål om ikke også bankfolk som driver som HSBC er too big to jail, for store til å havne i fengsel.

32.000 milliarder dollar i svarte penger

International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) har også tidligere avslørt økonomiske forbrytelser i mega-format. Databasene, regnearkene, epostene og andre dokumenter som er avslørt omfatter 260 gigabyte med data og det vil fortsatt ta lang tid å gjennomgå dem. Det dreier seg blant annet om to millioner eposter om økonomiske transaksjoner som ikke tåler dagens lys.

Gigantiske formuer

EU regner med at omlag 1000 milliarder euro unndras fra skatt hvert år i unionen. I følge Tax Justice Network finnes det mellom 21.000 og 32.000 milliarder dollar i svarte penger i verdens skatteparadiser.

Dette er tall det er nesten umulig for oss vanlige mennesker å forstå. Men for å få et bilde av hva det dreier seg om så kan vi tenke på at verdens samlede BNP på et år er ca. 70.000 milliarder dollar.  Det betyr at de skjulte formuene i skatteparadisene utgjør mellom en tredel og en halvpart av verdens samlede årlige BNP. Og enda er ikke ikke-finansiell formue med i regnestykket, slikt som gull, eiendommer, luksusyachter under fremmed flagg osv.

Dette er formuene til noen få tusentalls mennesker. Dette er The 0,01% community. Dette er en superrik overklasse som plyndrer sine egne og andres land, presser sine regjeringer til å skjære ned på offentlige utgifter og tyne flertallet mest mulig, mens altså de sjøl samler formuer som til sammen er dobbelt så store som USAs årlige BNP.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Dette er en interessant og høyst aktuell artikkel. Goethe sa at den som vil forstå sin samtid, må kunne sin historie MINST to tusen år tilbake i tid. Narkotikahandelen mot kina («det ostindiske handelscopagni») er historien om Norges, ja Europas tilblivelse. Det er også historien om hvordan bankene som kontrollerer verden kom til. Dette var på en tid da penger var gullbasert, og følgelig var gull «krigens muskler.» Danskekongen tjente gode penger på å gi hollandske kjøpmenn sine skip militær beskyttelse. Narkohandelen gav friksjon mellom Europas krigsmakter, og trigget Napoleonskrigene. Bankene og narkohandelen styrer livene våre den dag i dag. Vi kan ikke få frihet og selvstyre før vi har tatt et oppgjør med historen vår, bankene og korrupte politkere. Vi trenger gå islandisk.

 2. Bankgiganten HSBC er altså basert på svindel, narkotikapushing og drap. – Men blir ikke tatt for noe av dette, men blir respektert i vårt samfunn.
  Hvorfor?
  Kanskje fordi hele systemet med verdensvalutaen styres av de samme menneskene/gruppene også i dag.
  Ikke menn «med flosshatter», de er bare pudler som blir brukt. Dette er mennesker som bruker både religion og rase for å holde rekkene, og for å samle til verdensomspennende kamp når dette er nødvendig.
  Ellers er jeg enig med Kjell. E. M, Man bør undersøke historien langt tilbake for å forstå samtiden og opprinnelsen til dette systemet og dets makt.
  Det morsomme er at dette systemet mister all sin makt når vi slutter å bruke det selv innad i vårt samfunn, og slutter å handle med deres systems regler. Spesielt med bruk av verktøyet renter.
  Men systemet er så finurlig lagt opp at vi tror det er matematikk og ikke et svindelsystem. Og så vanskelig å skjønne at våre penge-økonomer som har lært seg pensum på rams og fått status pga. dette, ikke er i stand til å avsløre det.

 3. Viktige og interessante tall, som viser hvor råtten vårt økonomiske system har blitt, og hvor liten kontroll statsapparatene og politikerne har over kapitalkreftene.

  Alle de 25-30 trillionene i svarte penger bør sammenliknes med annen fast kapital, ikke med en årlig omsetning, som jo BNP er uttrykk for. For eksempel eier de 80 rikeste personene i USA snaut 2 trillioner dollar, like mye som de 50% fattigste. Det sier litt om hvor kolossal den svarte kapitalen er. Selv med et enormt luksusforbruk klarer ikke disse rikingene å bruke opp mer enn en brøkdel av den årlige avkastninga. Resten blir investert. For folk flest går hele inntekten til forbruk. Ikke rart at ulikhetene øker.

  En annen sak er hva disse svarte pengene blir brukt til. Penger som blir satt i banken, ligger jo ikke og mugner i et hvelv, men blir investert i profitabel virksomhet. Det er vel ikke utenkelig at HSBC reinvesterer sine svarte innskudd i et eller annet skatteparadis. Der er det vel ingen som stiller spørsmål eller avkrever noe regnskap, så pengene kan i teorien (og antakelig i praksis) investeres i allslags lyssky virksomhet. Det kan jo hende at noen av dem med hemmelige konti ville fått litt vond smak i munnen om de hadde visst hva pengene deres egentlig blir brukt til. Best ikke å vite, tenker jeg.

  Men lønnsomt er det sikkert. Slik kapital har kanskje en årlig avkastning på 10%, altså 2-3 trillioner dollar. Skattefritt.

  • Jeg er enig i at de svarte pengene bør sammenliknes med annen fast kapital, men siden beløpet er så uforståelig uansett, syntes jeg det var interessant å se det opp mot verdens totale BNP.
   Det som er avdekket her er jo en del av det maskineriet som forsterker den enorme ulikheten og som har bidratt til å gjøre klasseforskjellene så vanvittig store.

  • «Slik kapital har kanskje en årlig avkastning på 10%,…»

   Renter er tall av tall, og tyveri uansett hvem som bruker dette til å kjøpe/bruke virkelige verdier. – hvis de er høyere enn indeks (riktig pris og lønnsjustering).
   Men vi kan la disse mafiafolka sitte der med tallene sine hvis vi vil ( uten våpen eller politikk), og passer på å holde disse kreftene utestengt fra politikk og finans i vårt eget land -Hvis vi i vårt eget samfunn holder vår egen valuta og ikke blir med på valuta- og rente-spekulasjon som blir styrt av denne mafiaen.
   Penger er byttemidler (tall), som skal sendes rundt. Et verktøy for et samfunn, slik at spesialister kan verdisette innsats og bytte mot andre spesialister (oss alle). Det er denne spesialiseringen og effektiviseringen av hoder og henders innsats som gir et samfunn dets velstand.

 4. Og de seinere opiumskrigene er bedre kjent under navnene Vietnamkrigen og Afghanistan 2003->.
  Å få tak i den relevante historieskrivningen er faktisk vanskelig, men Alfred McCoy dokumenterte opiumskrigen i Vietnam mens den pågikk,og flere århundrers forhistorie, han skrev også om Pakistans etteretningstjeneste ISI og visse bankers engagement i Afghanistan før den amerikanske okkupasjonen, i påfølgende essay.
  Boka heter The Politics of Heroin: CIA Complicity in the Global Drug Trade, og har pleid å finnes tilgjengelig i pdf format. Ellers har han skrevet for disse de seinere år.
  http://www.tomdispatch.com/authors/mccoy/

  Det er vanskelig å forstå betydningen opium har hatt for kapitalistene, men det sier seg selv at med ett slikt superprodukt har man en fordel som nok er avgjørende. Med dette forstår man at kapitalismen ikke har trengt å være noe godt system, fordi ressursene har kommet inn på tross av de umoralske aspekter. I politikkens historie ser man at det umoralske ressursfokus henger sammens med Liberalismens utbredelse. Dette er ikke noe som Viasat history elsker å breie ut om, i det hele tatt har det knapt vært noe fokus på denne sammenhengen, men italienske Domenico Losurdo, har skrevet om det i boka «Liberalism: A Counter-History».
  Her er en anmeldelse som gir innblikk i innholdet.
  http://www.spiked-online.com/newsite/article/11662#.Utu6HECh1mU

  Ellers er det nok av triste og beklagelige ting som skjer i verden, så mye at man burde fokusere mere på hvordan skape forandring, og da er http://internationalmoneyreform.org/ av interesse. Den engelske versjonen er http://www.positivemoney.org/
  Mens Norge har såvidt jeg vet ingen tilknytning.
  Det engelske miljøpartiet har tatt opp reform programmet til positive money opp i sitt eget. Det er slikt som kalles en politisk seier. Om enn bare ett vedtak på veien så er det allikevel en begynnelse.

 5. Fra din lenke: http://www.spiked-online.com/newsite/article/11662#.Utu6HECh1mU

  » Selvstyre – politisk og moralsk autonomi – ble ikke lenger oppfattet som proveniens av den besittende alene; det burde være proveniens av hver mann.»
  Ja,både fra godseiere, en statsadministrasjon som misbruker sin makt, eller det økonomiske systemets bakmenn.

  Det er fortsatt slaveri, om de fleste i et samfunn er slaver.Selv om man da sammenlikner seg med andre slaver og føler seg friere.
  Slavesystemet i dag er vårt økonomiske system, med renter.
  Dette er så finurlig bygget opp at vi tror det er matematikk , og ikke et slavesystem. De som har «lært» systemet og ( smart regissert) fått penge-økonom-status, har kun lært seg å spille på lag med slavesystem-eierne.

  De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt.
  Men det positive er at et samfunn kan løsrive seg fra denne «verdensvalutaen og dets rente-slaveri, og samarbeide med andre frie nasjoner som gjør det samme. En nasjons viktigste marked er eget hjemmemarked, fritt handelssamarbeid er noe annet en dagens handelskrig.
  Så burde vår forsvars allianse bygges for å gjøre felles angrep når disse frie nasjonene blir angrepet. Det blir de dessverre av de som er redd for å miste den globale kontrollen. ( Jfr bombingen av Libya , i nyere tid, og antagelig også BRICS-landenes forsøk på løsrivelse.)
  Nå har vi altså en politisk ledelse som er MED å bombe i stykker dette ønske om frihet.
  Trist.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.