Snart eier de mer enn halvparten av verdiene i verden

0

1 prosent av jordas befolkning vil i 2016 eie mer enn halvparten av verdiene i verden, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam. Det er e24 som skriver dette:

– Gapet mellom de rikeste og resten øker raskt, konstaterte den britiske organisasjonens sjef Winnie Byanyima mandag. Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor.

Det aller meste av det som ikke er eid av den rikeste prosenten, er eid av dem som befinner seg rett under toppen av inntektsfordelingen. 94,5 prosent av verdens verdier er eid av de 20 prosent rikeste, ifølge Oxfam.

Organisasjonen oppfordrer verdens politikere til å slå ned på skatteunndragelse, bedre offentlige tjenester, skattlegge kapital i stedet for arbeid og å innføre minstelønn for å stanse utviklingen mot stadig større økonomisk ulikhet. Oxfams nye rapport om økonomisk ulikhet ble lansert i forkant av Verdens økonomisk forum, som holdes i Davos i Sveits fra onsdag til fredag.

Oxfams rapport kan du laste ned her.

Jeg skrev en blogg om samme emne i fjor der jeg viste til en annen rapport fra Oxfam som sier at 85 milliardærer eier like mye som den fattigste halvparten av verden.  Den nye rapporten viser at det nå er de 80 rikeste som eier like mye som den fattigste halvparten!

Da er det ikke rart at eliten frykter opprør.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrigstrommene lyder igjen i Ukraina – EU betaler
Neste artikkelFascismen och kapitalismen sitter i samma båt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).