Snart eier de mer enn halvparten av verdiene i verden

8

1 prosent av jordas befolkning vil i 2016 eie mer enn halvparten av verdiene i verden, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam. Det er e24 som skriver dette:

– Gapet mellom de rikeste og resten øker raskt, konstaterte den britiske organisasjonens sjef Winnie Byanyima mandag. Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor.

Det aller meste av det som ikke er eid av den rikeste prosenten, er eid av dem som befinner seg rett under toppen av inntektsfordelingen. 94,5 prosent av verdens verdier er eid av de 20 prosent rikeste, ifølge Oxfam.

Organisasjonen oppfordrer verdens politikere til å slå ned på skatteunndragelse, bedre offentlige tjenester, skattlegge kapital i stedet for arbeid og å innføre minstelønn for å stanse utviklingen mot stadig større økonomisk ulikhet. Oxfams nye rapport om økonomisk ulikhet ble lansert i forkant av Verdens økonomisk forum, som holdes i Davos i Sveits fra onsdag til fredag.

Oxfams rapport kan du laste ned her.

Jeg skrev en blogg om samme emne i fjor der jeg viste til en annen rapport fra Oxfam som sier at 85 milliardærer eier like mye som den fattigste halvparten av verden.  Den nye rapporten viser at det nå er de 80 rikeste som eier like mye som den fattigste halvparten!

Da er det ikke rart at eliten frykter opprør.

 

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

 1. Vonar at norske politikerar ser på Oxfam sine forslag. Også Noreg kan tildømes jobbe for at kvinner skal få betre høve til utdaning i U landa. Og norske polikerar bør ta opp dei dårlege lønene ein har i mange land. Jamvel inna EU finn ein land med veldig dårlege løner. Dei kan tildømes sjå Romania på denne lista.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_minimum_wage

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_minimum_wage

  • Og det kan vi jobbe for ved å gjøre det samme i Norge. ( som vi gjør) Og så bør vi også se at andre kulturer har andre kjønnsrollemønster og vektlegger annerledes i arbeidsliv og hjem. – Som Norge selvfølgelig også kan vurdere. ( Vi sitter ikke med noen sannhet her.)
   Og norske politikere, og samfunnet for øvrig, kan handle (kun) med de land som har lønner det går an å leve av, hvis vi vil, uten å blande oss inn i andre samfunn sin organisering. Forøvrig er det ikke lønnen, men resultatet av arbeidet som er viktig for en nasjon.
   Om produksjonen organiseres slik at priser og lønninger går mot null og produksjonen er på topp ( for eget hjemmemarked), blir det materiell velstand i et samfunn.
   Vi lever nå i en tid der informasjonen om hvordan andre land organiserer sitt samfunn og arbeidsliv, er lett tilgjengelig på hele kloden. Alle land bør få tid og mulighet til å velge egne gode ledere og velge SIN vei til et godt samfunn, ut fra geografi og lynne.

 2. Så kan man lure på om denne deres rikdom går ut over andre mennesker sin velferd i noen grad….
  – Mer, eller like mye som, dagens omfattende arbeidsløshet («») på grunn av vår penge-religion, og verdenspolitikk og verdenspolitikere, og produksjon som bevvist lges for å
  Hva koster oss mest av velferd og ønsket produksjon?
  ( Noen av disse har vel også blitt rike fordi deres organisering og produktutvikling har gitt større materiell velferd til alle.)

  Men disse personene, organisasjonene eller finansinstitusjonene skal selvfølgelig ikke sitte med politisk makt, og mulighet til å styre en nasjons utvikling.
  Dette går kun fordi vi selv , enten vi tilhører «høyresida» eller «venstresida», selv har penge-tenking som religion.
  Den dagen vi ser forskjell på fantasi og virkelighet mister disse menneskene sin makt. Uten demonstrasjoner, partipolitikk og konstruerte motsetninger.

  • Redigering:
   «produksjon som bevvist lges for å» :
   produksjon som bevisst lages for å holde halv av mulig levetid, – fordi det lønner seg i vårt system der pengene er målet , og det er viktig å «holde hele folket i arbeid».

 3. Eg trur politikerane kunne lære noko av Framtiden i våre hender. Då dette er ein organisasjon som jobbar veldig praktisk med ting som kan betre tilhøva for arbeiderar i U landa. På fleire område fungerar marknadsøkonomien dårleg. Tildømes burde tildømes dyrking av Kaffe og te betalas betre. Og rein marknadsøkomisk handsaming av arbeidstakerar er heller ikkje bra. Truleg må ein ha ei regulera innvandring mm.

  http://www.framtiden.no/201407046517/blogg/arilds-blogg/for-lite-for-sent-for-tekstilarbeiderne.html

  http://www.framtiden.no/rapporter/rettferdig-handel/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.