Fascismen och kapitalismen sitter i samma båt

0
Benito Mussolini utropte seg til "islams beskytter" og brukte det i sine kriger i Afrika.

Fascismen och kapitalismen sitter i samma båt

Kajsa Ekis Ekman skrev en artikkel i svenske Dagens Nyheter 28.10.2014 som fortjener flere lesere. 

Hun går inn i diskusjonen om årsakene til fascisme og høyrepopulisme og forkaster både den psykologiske forklaringa og den ideologiske forklaringa.

Om vi accepterar tesen att fascism främst är en uppsättning idéer, så följer det logiskt att kampen måste föras genom att motverka dem med andra idéer. Det gäller att se till att fascism inte normaliseras, att den inte får utrymme i medierna, att den inte omtalas med andra ord såsom ”främlingsfientlighet” eller ”invandringskritik.” Det är också på den ideologiska planhalvan som motståndet mot fascism förts det senaste årtiondet. Men den som trodde att upprop på Facebook, öppna brev till Åkesson och ”Vi gillar olika”-kampanjer är det bästa verktyget, har idag mycket att tänka över.

Ekman mener at fascismens og høyrepopulismens framvekst må forstås i samband med krisa i kapitalismen og de økende økonomiske forskjellene.

Att det finns ett samband mellan fascism och ekonomiska kriser står ganska uppenbart. Fascismen uppstod efter den stora depressionen och försvann under de gyllene åren 1945-1980: samma period då fascismen var frånvarande från västvärldens politiska liv var också den period då väst inte genomgick en enda kris. Fascism och nazism återkom i en tid som präglats av kriser och där de ekonomiska klyftorna, både mellan klasser och stad/landsbygd, är tillbaka på nivåer som rådde för hundra år sedan. I Grekland fanns knappt Gyllene Gryning före krisen, och gick från 0,4 procent till 8 procent på bara två år.

Tjue- og trettitallets fascisme rettet seg mot en klasse, men representerte en annen, skriver Ekman. Agitasjonen var rettet mot arbeiderklassen og småborgerskapet, men politikken representerte storkapitalen, særlig tungindustrien. Hun skriver at i dag har ennå ikke storkapitalen stilt seg klart bak fascismen, man haben ja andere Methoden…

EU, IMF, WTO, TTIP, avtal som tillåter kapitalet att gå runt stater, samt införandet av teknokrater och demonstrationsförbud i undantagstider. Det mål som kapitalet hade med att stödja fascisterna på 30-talet: att sänka lönekostnader och skaffa billig och lydig arbetskraft, uppnås idag genom beslut i EU-domstolar och IMF-avtal.

Les resten av artikkelen her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.