Krever beklagelse for Vest-Europas verste massakre – 50 år etter

0

Krever beklagelse for Vest-Europas verste massakre – 50 år etter

50 år etter den største massakren i et vestlig demokrati siden 2. verdenskrig venter de overlevende fortsatt på at den franske staten skal påta seg ansvaret for nedslaktingen av algirske immigranter i Paris i 1961, skriver Kristian Elster NRKs nettsider.

17. oktober 1961 drepte fransk politi opptil 300 algirske demonstranter i det som er den verste massakren i et vestlig demokrati siden 2. verdenskrig. Nå går en større gruppe kjente franskmenn ut og krever at franske myndigheter innrømmer det som skjedde for 50 år siden.

– Tiden er inne for en offisiell innrømmelse av denne tragedien som er en del av den franske historien, like mye som den algirske. De glemte ofrene fra 17. oktober 1961 arbeidet, bodde og levde i Frankrike. Vi skylder dem denne grunnleggende formen for rettferdighet, skriver de i appellen til den franske regjeringen.

Det hele startet som en fredelig demonstrasjon mot Frankrikes krigføring i Algerie. 30–40.000 algirere trosset et portforbud og ble møtt med 8400 politifolk. Om kvelden 17. oktober ble folk banket opp og kastet i Seinen for å drukne eller de ble skutt og drept etter at de ble arrestert. Mellom 200 og 300 ble drept.

Ordren til massakren ble gitt av hovedstadens politisjef, Maurice Papon, som under andre verdenskrig var Papon politisjef under Vichy-regimet der han samarbeidet tyske SS og var dessuten ansvarlig for jødesaker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.