Krever beklagelse for Vest-Europas verste massakre – 50 år etter

0

Krever beklagelse for Vest-Europas verste massakre – 50 år etter

50 år etter den største massakren i et vestlig demokrati siden 2. verdenskrig venter de overlevende fortsatt på at den franske staten skal påta seg ansvaret for nedslaktingen av algirske immigranter i Paris i 1961, skriver Kristian Elster NRKs nettsider.

17. oktober 1961 drepte fransk politi opptil 300 algirske demonstranter i det som er den verste massakren i et vestlig demokrati siden 2. verdenskrig. Nå går en større gruppe kjente franskmenn ut og krever at franske myndigheter innrømmer det som skjedde for 50 år siden.

– Tiden er inne for en offisiell innrømmelse av denne tragedien som er en del av den franske historien, like mye som den algirske. De glemte ofrene fra 17. oktober 1961 arbeidet, bodde og levde i Frankrike. Vi skylder dem denne grunnleggende formen for rettferdighet, skriver de i appellen til den franske regjeringen.

Det hele startet som en fredelig demonstrasjon mot Frankrikes krigføring i Algerie. 30–40.000 algirere trosset et portforbud og ble møtt med 8400 politifolk. Om kvelden 17. oktober ble folk banket opp og kastet i Seinen for å drukne eller de ble skutt og drept etter at de ble arrestert. Mellom 200 og 300 ble drept.

Ordren til massakren ble gitt av hovedstadens politisjef, Maurice Papon, som under andre verdenskrig var Papon politisjef under Vichy-regimet der han samarbeidet tyske SS og var dessuten ansvarlig for jødesaker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKrig i 1000 år – kollektiv skyld?
Neste artikkelOslo winterscape
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).