Boko Harams jihadister massakrerer 2000 i Nigeria

0
Bildet skal være fra massakren i Baga utført av Boko Haram

Boko Harams jihadister massakrerer 2000 i Nigeria

Den ekstreme islamistgruppa Boko Haram i Nigeria skal ha massakrert så mange som 2000 mennesker i og rundt byen Baga på grensa mellom Nigeria og Tsjad. I følge distriktsleder Baba Abba Hassan var de fleste av ofrene barn, kvinner og gamle som ikke klarte å rømme fort nok da jihadistene inntok byen og skjøt granater og brukte angrepsrifler mot innbyggerne.

Dette er den verste massakren i Boko Harams historie. Bevegelsen Boko Haram (boko = bøker og haram = synd, dvs. vestlig utdanning = synd) er en ekstrem jihadistgruppering som slåss for å innføre et muslimsk religiøst diktatur i hele Nigeria. I de nordlige provinsene i Nigeria praktiseres sharia og ytterliggående islamister har drevet fram en terrorkampanje mot kristne i området.

Boko Haram har mye til felles med Al-Qaeda i det Islamske Maghreb (AQIM) som sto bak angrepet på gassanlegget In Amenas i Algerie, der også Statoil-ansatte ble drept.

Den verste massakren gruppa har utført forut for dette skjedde 14. mars 2014 da de angrep militærposten i byen Maiduguri. Amnesty sier at satellittbilder viser at mer enn 600 mennesker ble drept den dagen.

Nigeria er blant de 40 rikeste landa i verden – målt etter bruttonasjonalprodukt. I Afrika er det bare Sør-Afrika som ligger foran. Landet er verdens 8. største oljeeksportør, og oljen står for 40% av landets inntekter og dekker 80% av regjeringas kostnader. Nigeria har også andre rikdommer, ikke minst store mineralressurser. Men de er lite utviklet, så grunnlaget for Nigerias vekst er olje.

Løvens del av landets rikdommer tilfaller en svært liten og ekstremt rik elite. Afrikas rikeste mann er Aliko DangoteI følge Forbes har han i 2013 en nettoformue på 16,1 milliarder dollar, og er inne på lista over de 50 rikeste i verden. (Formuen hans er lik bruttonasjonalproduktet til Ekvatorial-Guinea.) Nigeria er også et av verdens mest korrupte land, på linje med Aserbajdsjan, et annet av Norges viktige samarbeidsland.

Boko Haran har mye penger og våpen, og det er fortsatt nokså uklart hvem det er som finansierer dem.

Forrige artikkelJatsenjuk: – Vi husker all Sovjets aggresjon mot Ukraina og Tyskland
Neste artikkelKrig i 1000 år – kollektiv skyld?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).