Sjokkdoktrinen i Ukraina: Barn, gamle og sjuke skal tas

0

Ukraina er de facto konkurs. Som nasjonaløkonomisk forretningsidé har Maidan vist seg å være uhyre kostbart for en nasjon som nå ikke kan betale sine regninger. Det internasjonale pengefondet har oppdaget enda et «svart hull» i økonomien på 15 milliarder dollar. Statsministeren sier at det ikke finnes penger til å betale de væpnede  styrkene. Så nå skal barn, sjuke og gamle få smake nedskjæringer i stor stil.

yatsenyuk atlantic

Et digert svart hull

Det internasjonale pengefondet (IMF) har oppdaget at økonomien i Ukraina er enda verre enn det man hadde trodd – og det sier ikke så lite. I tillegg til de 17 milliardene dollar som pengefondet har sagt seg villig til å garantere for har man oppdaget et hull i økonomien på 15 milliarder dollar, som må betales innen få uker for at ikke landet skal gå konkurs, skriver Peter Spiegel i Financial Times. Pengefondets opprinnelige garanti vil først begynne å gjelde i april 2015, så nå leter man etter noen som kan være villige til å hive gode penger ned i dette svarte hullet. Internasjonale investorer har ikke latt seg imponere av at en amerikanske statsborger og fondsforvalter har tatt over som finansminister, skriver EU-Observer.

15 milliarder dollar, det er like mye som EU har budsjettert med for sine seks østligste medlemsland de neste sju årene! (Ned i dette store svarte hullet har regjeringa Solberg bestemt at norske skattebetalere skal helle 300 millioner norske kroner.)

CIA-vennen statsminister Arsenij «Yas» Jatsenjuk sier at situasjonen er så katastrofal et man ikke har noen penger å betale armeen med eller å betale sosiale velferdsordninger med. (Man får neppe høye odds ved å gjette på hva som vil gå foran.)

Situasjonen er så katastrofal at sjøl om Tyskland fortsatt truer Russland med nye sanksjoner har forbundsfinansminister Wolfgang Schäuble bedt sin russiske kollega Anton Siluanov om en kreditt på 3 milliarder dollar.

Drastisk privatisering, økonomisk krig mot de svakeste

Så nå kommer de drakoniske nedskjæringsprogrammet som hele denne krisa har siktet mot, raseringa av de siste restene av velferden og en massiv privatisering. Det programmet Jatsenjuk har lagt fram er en konkursbegjæring og ikke noe mindre enn en økonomisk krigserklæring med det ukrainske folket:

  • Skolegangen skal reduseres fra 11 til 9 år. Utdanning skal ikke lenger finansieres av staten, men skal privatiseres.
  • Det vil ikke lenger bli gitt gratis måltider til skolebarn og pasienter på sjukehus. Helsevesenet skal delprivatiseres.
  • Pensjonistene skal miste mye. Pensjonsalderen skal økes med 10 år for kvinner og 5 år for menn. Pensjonene skal fryses, noe som vil ramme hardt fordi den ukrainske hryvniaen er halvert i verdi på et år og inflasjonen er skyhøy.
  • Det vil bli gjennomført massive nedskjæringstiltak  i offentlig sektor. Dommere, statsansatte og politifolk i stort antall vil miste jobben.
  • Parlamentet vil bli redusert fra 450 representanter til 150.
  • I en toårsperiode vil små og mellomstore bedrifter slippe all skatt.

Den beryktede svenske økonomen Anders Åslund, som var med på å rasere Russlands økonomi under Boris Jeltsin, kaller dette «en plan som har alt en reformator kan ønske seg». Praksis viser at en nyliberal reformators drøm er det vanlige folkets mareritt.

100.000 lærere kan miste jobben

Det ukrainske fagforbundet for utdanning og vitenskapsansatte tar skarp avstand fra nedskjæringsprogrammet. De sier i en appell til president Porosjenko:

Vi tar kategorisk avstand fra at de høyest utdannede og den mest intellektuelle delen av samfunnet skal inn i rekkene av arbeidsløse, som nå utgjør 1,9 millioner. … Konsekvensen av dette programmet vil være at 100.000 lærere og andre i utdanningsinstitusjone vil miste jobben.

Fagforbundet tar også avstand fra tvungne lønnsreduksjoner, kansellering av stipendier og tilskudd. «Vi erklærer at våre medlemmer er klare for å forsvare sine faglige rettigheter og sosiale interesser gjennom lovlige masseaksjoner … helt opp til streik.»

Plyndring av landet og av folket

Ukraina har nå bare 10 milliarder dollar i valutareserver og er knapt i stand til å betale for vanlig import. På slutten av Viktor Janukovitsj’ tid hadde Ukraina angivelig en gullbeholdning på 42 tonn. I november opplyste sjefen for landet sentralbank at det var praktisk talt ingenting igjen. Hvor gullet er blitt av er ikke opplyst. Det går rykter om at gullet er flydd til USA, men de er ikke bekreftet. Borte er det i alle fall.

Det er velkjent at amerikanske selskaper som Monsanto, Chevron, Cargill med flere lenge har vært ute etter naturressursene i Ukraina. Nå ryddes alle hindringer av veien for en storstilt plyndring fra utenlandsk kapitals side. Med en finansminister fra State Department, en USA-finansiert statsminister og en president som var CIA-informant allerede for mange år siden er alt lagt til rette.

Og i U.S.-Ukraine Business Council gleder man seg Eksekutivkomiteen i dette rådet er som en hvem er hvem i amerikansk agro-business og olje-, og våpenindustri: John Deere, Monsanto, Chevron, Westinghouse, Chevron, DuPont og Cargill.

Forrige artikkelTorturstaten USA
Neste artikkelOljekrakket på Oslo børs større enn Wall Street 1929
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).