Sjokkdoktrinen i Ukraina: Barn, gamle og sjuke skal tas

15

Ukraina er de facto konkurs. Som nasjonaløkonomisk forretningsidé har Maidan vist seg å være uhyre kostbart for en nasjon som nå ikke kan betale sine regninger. Det internasjonale pengefondet har oppdaget enda et «svart hull» i økonomien på 15 milliarder dollar. Statsministeren sier at det ikke finnes penger til å betale de væpnede  styrkene. Så nå skal barn, sjuke og gamle få smake nedskjæringer i stor stil.

yatsenyuk atlantic

Et digert svart hull

Det internasjonale pengefondet (IMF) har oppdaget at økonomien i Ukraina er enda verre enn det man hadde trodd – og det sier ikke så lite. I tillegg til de 17 milliardene dollar som pengefondet har sagt seg villig til å garantere for har man oppdaget et hull i økonomien på 15 milliarder dollar, som må betales innen få uker for at ikke landet skal gå konkurs, skriver Peter Spiegel i Financial Times. Pengefondets opprinnelige garanti vil først begynne å gjelde i april 2015, så nå leter man etter noen som kan være villige til å hive gode penger ned i dette svarte hullet. Internasjonale investorer har ikke latt seg imponere av at en amerikanske statsborger og fondsforvalter har tatt over som finansminister, skriver EU-Observer.

15 milliarder dollar, det er like mye som EU har budsjettert med for sine seks østligste medlemsland de neste sju årene! (Ned i dette store svarte hullet har regjeringa Solberg bestemt at norske skattebetalere skal helle 300 millioner norske kroner.)

CIA-vennen statsminister Arsenij «Yas» Jatsenjuk sier at situasjonen er så katastrofal et man ikke har noen penger å betale armeen med eller å betale sosiale velferdsordninger med. (Man får neppe høye odds ved å gjette på hva som vil gå foran.)

Situasjonen er så katastrofal at sjøl om Tyskland fortsatt truer Russland med nye sanksjoner har forbundsfinansminister Wolfgang Schäuble bedt sin russiske kollega Anton Siluanov om en kreditt på 3 milliarder dollar.

Drastisk privatisering, økonomisk krig mot de svakeste

Så nå kommer de drakoniske nedskjæringsprogrammet som hele denne krisa har siktet mot, raseringa av de siste restene av velferden og en massiv privatisering. Det programmet Jatsenjuk har lagt fram er en konkursbegjæring og ikke noe mindre enn en økonomisk krigserklæring med det ukrainske folket:

 • Skolegangen skal reduseres fra 11 til 9 år. Utdanning skal ikke lenger finansieres av staten, men skal privatiseres.
 • Det vil ikke lenger bli gitt gratis måltider til skolebarn og pasienter på sjukehus. Helsevesenet skal delprivatiseres.
 • Pensjonistene skal miste mye. Pensjonsalderen skal økes med 10 år for kvinner og 5 år for menn. Pensjonene skal fryses, noe som vil ramme hardt fordi den ukrainske hryvniaen er halvert i verdi på et år og inflasjonen er skyhøy.
 • Det vil bli gjennomført massive nedskjæringstiltak  i offentlig sektor. Dommere, statsansatte og politifolk i stort antall vil miste jobben.
 • Parlamentet vil bli redusert fra 450 representanter til 150.
 • I en toårsperiode vil små og mellomstore bedrifter slippe all skatt.

Den beryktede svenske økonomen Anders Åslund, som var med på å rasere Russlands økonomi under Boris Jeltsin, kaller dette «en plan som har alt en reformator kan ønske seg». Praksis viser at en nyliberal reformators drøm er det vanlige folkets mareritt.

100.000 lærere kan miste jobben

Det ukrainske fagforbundet for utdanning og vitenskapsansatte tar skarp avstand fra nedskjæringsprogrammet. De sier i en appell til president Porosjenko:

Vi tar kategorisk avstand fra at de høyest utdannede og den mest intellektuelle delen av samfunnet skal inn i rekkene av arbeidsløse, som nå utgjør 1,9 millioner. … Konsekvensen av dette programmet vil være at 100.000 lærere og andre i utdanningsinstitusjone vil miste jobben.

Fagforbundet tar også avstand fra tvungne lønnsreduksjoner, kansellering av stipendier og tilskudd. «Vi erklærer at våre medlemmer er klare for å forsvare sine faglige rettigheter og sosiale interesser gjennom lovlige masseaksjoner … helt opp til streik.»

Plyndring av landet og av folket

Ukraina har nå bare 10 milliarder dollar i valutareserver og er knapt i stand til å betale for vanlig import. På slutten av Viktor Janukovitsj’ tid hadde Ukraina angivelig en gullbeholdning på 42 tonn. I november opplyste sjefen for landet sentralbank at det var praktisk talt ingenting igjen. Hvor gullet er blitt av er ikke opplyst. Det går rykter om at gullet er flydd til USA, men de er ikke bekreftet. Borte er det i alle fall.

Det er velkjent at amerikanske selskaper som Monsanto, Chevron, Cargill med flere lenge har vært ute etter naturressursene i Ukraina. Nå ryddes alle hindringer av veien for en storstilt plyndring fra utenlandsk kapitals side. Med en finansminister fra State Department, en USA-finansiert statsminister og en president som var CIA-informant allerede for mange år siden er alt lagt til rette.

Og i U.S.-Ukraine Business Council gleder man seg Eksekutivkomiteen i dette rådet er som en hvem er hvem i amerikansk agro-business og olje-, og våpenindustri: John Deere, Monsanto, Chevron, Westinghouse, Chevron, DuPont og Cargill.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Venstreorganisasjonen i Ukraina har en blog som jeg leste igår: Borotha er veldig stolte av at de i 2012 skrev at «Det ukrainske oligarkiet (mest zionister) forbereder et creeping fascist kupp.» For dette ble de utskjelt som alarmister og denslags som normalt er.
  Men når de idag skal gjøre selvkritikk på sine egne analyser må de innrømme: «VI hadde ikke forutsett at liberale politikere ville omfavne høyreekstreme.» Pussig.
  Det var jo det som skjedde i både Italia og Tyskland når nazister og fascister hadde etablert makten.Og før også.
  Men det er ikke hverdagskost at zionistiske oligarker holder seg med leiesoldater fra Stephan Bandera-tradisjonen av ukrainsk fascisme. En ny fase av imperialistisk desperasjon.
  Ihor Kolomoyskyi skal angivelig ha betalt 10 millioner dollar for Dnipro Battaljonens krigføring.

 2. «Skolegangen skal reduseres fra 11 til 9 år. Utdanning skal ikke lenger finansieres av staten, men skal privatiseres.
  Det vil ikke lenger bli gitt gratis måltider til skolebarn og pasienter på sjukehus. Helsevesenet skal delprivatiseres.
  Pensjonistene skal miste mye. Pensjonsalderen skal økes med 10 år for kvinner og 5 år for menn. Pensjonene skal fryses, noe som vil ramme hardt fordi den ukrainske hryvniaen er halvert i verdi på et år og inflasjonen er skyhøy.
  Det vil bli gjennomført massive nedskjæringstiltak i offentlig sektor. Dommere, statsansatte og politifolk i stort antall vil miste jobben.
  Parlamentet vil bli redusert fra 450 representanter til 150.
  I en toårsperiode vil små og mellomstore bedrifter slippe all skatt.
  Den beryktede svenske økonomen Anders Åslund, som var med på å rasere Russlands økonomi under Boris Jeltsin, kaller dette «en plan som har alt en reformator kan ønske seg». Praksis viser at en nyliberal reformators drøm er det vanlige folkets mareritt.»

  Noen kommentarer:

  -Antall skoleår reduseres. Det vil gjøre det enda vanskeligere for ukrainere å få sin utdanning godkjent i andre land. Videre vil privatiserte skoler ha en knusende effekt siden ingen utenom oligarker har råd til å betale for skolegang siden ingen i Ukraina har penger. Resultatet vil uvergelig bli barbarisering og analfabetisme. (Dette skrives av en som slett ikke er motstander av private skoler dersom forholdene ligger til rette for det.)

  – At det ikke blir gitt gratis måltider på sjukehusene er i og for seg ikke noe tap, de reelle forholdene tatt i betraktning. I store deler av Ukraina har folk måttet ta med seg mat til sin kjære i mange, mange år. Den maten som ble tilbudt da jeg tilbragte tid ved et slikt ukrainsk sjukehus, var vasskokt spagetti, punktum. Det ble ikke engang brukt salt i kokevannet. Totalt næringsfri kost. Dette tross at visse bevilgninger ble gitt, men pengene forsvant pga korrupsjonen. For skolebarn var situasjonen som oftest den samme. Ukrainere har lært seg å leve med forskjellen på «liv og lære». Ufattelig nok vil akkurat dette tiltaket ikke ramme folk så strekt, siden de er vant til det. For dem som er totalt alene derimot, vil til og med den vasskokte pastaen forsvinne. Dette er et ikke ubetydelig segment, både blant eldre og blant f.eks yngre fraskilte mødre med barn og som ellers står uten nær familie. For disse er tapet av denne pastaen en katastrofe.

  -For pensjonistene – som allerede lever i en tilnærmet katastrofal situasjon (særlig om de ikke har barn eller slektninger) er dette et jordskjelv. Idag får f.eks min kones bestemor en pensjon på 800 hryvnia, som allerede før hyperinflasjonen som kom med Maidan, knapt var nok til å dekke utgiftene til et knøttlite statssubsidiert rom(kalt «leilighet» ) strøm og mat.

  -Det store antallet statsansatte som mister arbeidet vil ofte lede dem ut i enten 1) fattigdom eller 2)kriminalitet. Dette så vi da USSR brøt sammen. Polititjenestemenn havnet i kriminelle miljøer som eneste måte å klare seg på.
  Det som KAN være «positivt» er at disse ofte velutdannede og intellektuelt ressursterke menneskene blir frikoplet fra et gjennomkorrupt system og således kan radikaliseres til aksjon mot kuppregjering, korrupsjon og bandittregime i Kiev.
  For arbeidersegmentet blant dem, vil fattigdommen bli enda sterkere.

  – For en som i utgangspunktet ikke er særlig glad i skyhøye skatter og avgifter, kan denne toårsperioden uten skatt høres forlokkende ut. Problemet er bare at det slett ikke er eiere/ledere av pater familias-typen vi snakker om her, men i stor grad oligarkene som er eiere, gjennom stråmenn. Mange små og mellomstore bedrifter startet av vanlige mennesker har blitt presset over i hendene på oligarker og utro statstjenestemenn i allianse med oligarkene, noe jeg antar vil aksellerere når de gjenværende private foretakene med ett kan bli mer «lønnsomme», forutsatt at noen i det nåværende forretningsklimaet overhodet kan tjene penger.

  Generelt tror jeg vi vil se sult og uår i Ukraina dersom alt dette slår til. Ukrainere og russere overlevde USSRs sammen brudd og unngikk sult i hovedsak pga kjøkkenhagene de alle har. I ettertid har småbønder ofte overtatt tidligere statsjord, men disse vil sannsynligvis presser ut av oligarker og amerikansk agrobusiness som nå gjør store inntog i Ukraina. Kina – som ikke akkurat er kjent for naturvennlig landbruk i eget land – har allerede kjøpt opp områder på størrelse med Holland i det beste svartjordsbeltet.
  Den jorda som kan fø befolkninga, vil framtida være utenlandskeid og ingen andxre har adgang. En potensielt enorm katastrofe for folket. I tillegg vil den maten som produserer av GMO/Agrobusinessen for en stor del måtte selges utenlands siden prisene i Ukraina vil være lite profitable for produsentene i og med at ingen ukrainere har penger. Den lille andelen av mat som likevel går til innenlands konsum, vil være GMO og hyperindustriprodukter av svært lav kvalitet.
  Jordsmonnet vil forringes lik jordsmonnet på den amerikanske prærien har blitt forringet gjennom årtider med hyperindustrialisert monokulturdrift og i et land uten særlig lovverk eller evne til å opprettholde det, vil bruken av miljøgifter eksplodere og komme på toppen av den forurensingen de idag har som en følge av Sovjetunionens hårreisende industripolitikk.

   • Veldig nyttig kommentar. Du legger liv og menneskeskjebner til Steigans innlegg. Og på en måte at vi forstår enda bedre hvordan det er å leve for vanlige folk i Ukraina. Hele landet er jo et katastrofeområde. Og i tillegg fører de krig mot sin egen befolkning! Og hele det norske journalistkorpset er tause. Og ingen norske politikere blir utfordret. Det er en skam! Hva sier de ukrainere som har flyttet til Norge? Ser de ikke hva som skjer i landet sitt? Er ikke det høyt utdanna og oppegående folk? Hvorfor ingen demonstrasjoner forran Stortinget. Hvor har Nistad blitt av? Var også han bare en værhane?

  • Takk for kommentar. Du vet at for meg er det hele tida et spørsmål om å få mest mulig ut av annenhånds og tredjehånds kilder. Men ingenting er som å komme nær det levde livet oppe i denne katastrofen.

   • Steigan og Hermann,

    Takk for hyggelige kommentarer.

    Har videre litt info om prisutviklinga i Ukraina. Dette blir nok riktig ille, dessverre.
    Iht familiemedlemmer koster nå 1 kg svinekjøtt (billigste kvalitet) 100 hvryvnia, mens bedre kvalitet er opp til 160 per kg, mot 40 – 80 hryvnia før Maidan. Svinekjøtt er basiskjøttet der.
    1 kg kylling (heil kylling) koster nå over 40 hryvnia, mot 20 før Maidan.
    Bensin koster nå 20 hryvnia per liter, mot 8 før Maidan.
    Brød er nå 7 hryvnia mot 3 hryvnia før Maidan.
    For fisk har jeg ikke priser, men siden den i hovedsak er importert, kan vi bare basere oss på den skyhøye inflasjonen for å bedømme pris.
    Prisene over er i den Kievkontrollerte delen av Donbass. Hvordan det er vestover, vet jeg ikke.

    Det blir allerede nå mange familier som ikke har råd til kjøtt eller fisk i kosten og er henvist til vassgraut o.l 5 dager i uka.
    Vi er nå bare i desember…og situasjonen blir verre før den blir bedre, det er i alle fall sikkert.

    Hermann,
    Til spørsmålene dine.
    Norske politikere utfordres ikke, siden informasjonsnivået er så elendig. De fleste politikere vet ikke mer om dette enn det som presenteres i norske medier og som ofte er å sammenligne med eventyr.
    Eksempelvis er det først i den senere tid at norske medier (aviser) har begynt å skrive «iht ukrainske medier» eller «ukrainske myndigheter» eller «angivelig» når det meldes om nok en russisk invasjon i Ukraina. Disse invasjonene har visstnok pågått i ett sett siden mai i år, men alarmismen i norsk fjernsyn har også blitt betydelig nedtonet, siden det er begrenset hvor lenge nordmenn vil tro på alle disse russike invasjonene. Tatt i betraktning Russlands enorme militærmakt skal det ikke mye intelligens til å forstå at dersom en slik invasjon hadde funnet sted, hadde det hele vært over på om lag 5 timer.
    Videre er det også bemerkelseverdig lite reportasjer nå om artilleriangrep og bombing i Lugansk og Donetsk. De få ukrainske notisene som kommer hit og gjengis er tildels også komiske, siden det påståes at det er de lokale militsene som angriper boligområder og således bomber seg selv. Dersom man bare har en ørliten kjennskap til demarkasjonslinjene og posisjonene, skjønner man at det ikke gir noen mening at militsene bomber seg selv i månedsvis.
    At et falskt flagg-angrep skulle kunne ha forekommet, er jo slett ikke utenkelig i en sånn situasjon (som jo utnyttes av kynikere på begge sider), men veien fra ett slikt angrep til månedsvis med bombing er ikke så lite lang….

    Mediesituasjonen i Ukraina er beinhard. Der er det «the party line» okke som. Russiske medier er jo forbudt også.
    Den massive propagandaen ukrainere utsettes for, har forledet svært mange. De beste kildene til alternative nyheter er på nett eller også fra hjemvendte regulære soldaters munn, de som mot sin vilje ble sendt østover.
    I tillegg er det store kontroverser rundt tapstallene under «ATO’en», som de fleste stiller store spørsmål ved.

    Nå skal det sies at vulgærpropaganda finnes på begge sider, eksempelvis dette med fascister og nazister bak hver busk.
    Svært mange russere og andre som slenger om seg med dette begrepet tar ikke innover seg hva det egentlig betyr og bruker det som synonym med «banditt». Eksempelvis var det i vår et noe komisk intervju av en Krim-beboer foreatt av en russisk tv-kanal, som for oss i Vest fortonte seg som noe underlig, mildt sagt. På spørsmål svarte mannen at «her på Krim vil vi slett ikke ha banditter, fascister, avgudsdyrkere og homoseksuelle», altså at de ikke ville ha kuppregjeringen i Kiev. Fascisme og utstrakte rettigheter for homoseksuelle er ikke noe vi vestlige umiddelbart antar er i skjønn forening med hverandre.

    Blant ukrainere i utlendighet er situasjonen like splittet som den var før Maidan. Eksempelvis har jeg i egen omgangskrets folk som ikke tror på det som kommer frem f.eks her. De nekter simpelthen å anerkjenne det som faktisk skjer og velger å tro på styresmaktenes versjon. Mange ukrainske kvinner gift med norske menn påvirkes også av mannens syn, som igjen er sterkt farget av Pentagon, gitt våre lands ståsted og allianseposisjoner. Videre så har de fleste jeg kjenner til valgt å la spørsmålet ligge, for å bevare en slags «fred» i diasporaen. Utrolig nok, situasjonen tatt i betraktning. Likevel, sånn har det vært i mange år i Europa.
    I USA derimot, er frontene ofte beinharde. USA tok som kjent imot UPA-medlemmer i haugevis og disse «Banderovtsy» gir ikke ved dørene.

    Nistad kommer vel ikke til lenger, vil jeg tro. Eliten ønsker ikke sånne uavhengige stemmer. Har ikke hørt noe fra ham på lenge nå, men det er mulig andre som leser her kjenner til nyere skriverier og intervjuer med ham?

  • Det er ikke særlig rart at alle er ute etter svartjorda til Ukraina – http://newsdaily.com/2014/12/only-60-years-of-farming-left-if-soil-degradation-continues/

   Når man vet hva permakulturen kan få til i verdens mest ugjestmilde ørkenområder, hva kunne man ikke fått ut av Ukrainas svartjord – https://www.youtube.com/watch?v=K1rKDXuZ8C0

   At man spiser verdens minst næringsrike mat omgitt av verdens mest næringsrike jord må vel være verdens største ironi.

 3. Det er krig. Først økonomisk.
  Disse folkene har brukt dette våpenet tidligere, og har god trening.
  Tyskland i 1933, Iran, Libya, ( og Irak?).
  Nå er det altså Russland ( og BRICS-landene) som prøver prøver å vri seg unna grepet.
  «..russerne og som forsøkes avverget gjennom en markant rentestigning, kan man godt si at Putin har møtt sin overmakt – ihvertfall på kort sikt «
  http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel529915.ece

 4. Det er ikke lange innlegget det er plass til her.(?)
  Fortsettelse:
  Verden ( både økonomien og kommunikasjonen overfor folk og land) er mer komplisert nå.
  Kanskje de mørke kreftene må bite i gresset allikevel, omsider?
  Det viktigste, for at grepet ikke lengre skal kvele, er at vi alle ser at fiktiver/penger-byttemidler ikke er det samme som virkelige verdier og velstand for en nasjon. En nasjons viktigste gull er egne arbeidskrefter, for eget hjemmemarked.
  All produksjon MÅ ikke sendes verden rundt og penge-sammenliknes med barnearbeid i India og Kina for å være «lønnsom».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.