Oljekrakket på Oslo børs større enn Wall Street 1929

9

Det virker ikke som om det har sunket inn i norsk opinion, men krakket for oljeserviceselskapene på Oslo børs er verre enn krakket på New York-børsen i 1929. Fra toppen i sommer har OBOSX-indeksen falt med 53%. Fra sommer 1929 til bunnen i november samme år falt New York-børsen med 48%. Og det er ikke lenger siden i august jeg spurte finansmannen Trygve Hegnar: – Du Hegnar, du som er ekspert, når kommer krakket? Hegnar så på meg som om jeg var noe katta hadde dratt inn på Aschehougs hagefest og svarte: – Det kommer ikke noe krakk. Økonomien er bunnsolid.

(Jeg har alltid vært glad i den engelske definisjonen: An expert is a man far from home.)

oljekrakket 2014

Her har jeg hentet ettårsindeksen fra OBOSX og lagt den oppå grafen for kursutviklingen på New York-børsen i samme proporsjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Det er klart at dette krakket er like stort som krakket i 1929, men det er like fullt en enorm forskjell. Dette krakket er et lokalt krak i EN del av økonomien i ETT land mens krakket i 1929 var et globalt krakk som dro med sag ALLE deler av økonomien i ALLE de kapitalistiske statene. Så det er vel LITT forskjell i størrelsesorden og omfang!

  • Naturligvis. Jeg sier jo ikke at det norske oljekrakket vil få slike konsekvenser som krakket i -29. Det jeg sier er at det prosentvis har hatt et større fall enn New York-børsen hadde i 1929. Så bunnsolid er vel ikke det begrepet jeg ville ha brukt. Men så er jeg jo heller ikke noen ekspert.

   • Jeg liker din beskjedenhet! Jeg legger større vekt og stoler mer på det du sier enn såkalte eksperter av Hegnar typen! Jeg syns bare det var viktig å påpeke at konsekvensen av dette lokale krakket er lang mindre enn krakket av 1929. Det hadde vært interessant å se tallene på hvor mye av verdien av OBOSX som forsvant og hvor stor del av den totale marketskapitaliseringa på Oslo Børs dette representerte. Det ville gitt ett godt bilde på hvor ustabil den norske økonomien er. Enhver som påstår at økonomien er «bunnsolid» snakker tull og tøys – vi veit at økonomien er syklisk og at det vil komme kriser og krakk, det er bare ett spørsmål om når og hvor, og hvordan det blir håndtert når det kommer. Alle børser har over det siste året vært meget skjøre og enhver politisk ustabilitet har sendt store skjelv gjennom hele systemet. Du og jeg er vel kun uenige om NÅR krakket kommer, du mener 2015/16 og jeg 2016/17 🙂

 2. Nå er vel ikke konsekvensene av et børskrakk noe som gjerne kommer etter ei stund. Krakket kommer først, så blir det slutt på likviditeten og investeringne, så går produsentene av industrivarer konk, så blir folk arbeidsledige og mister sparepengene i bankkonkureser, så er det ingen som har penger til å kjøpe forbruksvarer. Som i USA under depresjonen når bønder slo ut melka fordi ingen hadde penger til å betale for den. Da var det billigere å slå den ut en å frakte den til noen som kunne drikke den.

  • Helt riktig. Det første i Norge er at framtidige prosjekter legges på is og at serviceindustrien nedbemanner, altså mye ingeniører og teknikere. Så kommer resten etter hvert.

   • Noe som også kan slå hardt inn i boligmarkedet er vel at relativt mange av de som nå mister jobbene er i gruppa med over 6G (530 000) i lønn, noe som gjør at mange av dem ikke vil sitte igjen med 2/3 av inntekta med kanskje under halvparten. Da blir det vanskelig å betjene lånene og det får fort følger for boligmarkedet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.