Pengene bak Malala

0
Malala taler i FN

La det være sagt med en gang: Malala Yousafzai, som delte Nobels fredspris med Kailash Satyarthi, sto fram som ei meget sympatisk, frittalende og intelligent jente. Både som personlighet og retorisk ga hun et sterkt inntrykk. Det jeg vil pirke litt i er pengene som står bak henne – hvem har finansiert prosjekt Malala?

Malala taler i FN
Malala taler i FN

To sitater fra Malala

I den antakelig fyldigste Wikipedia-artikkelen som noen gang er skrevet om en søttenåring, blir det gjengitt en rekke utmerkede uttalelser fra den unge pakistanske jenta, som for eksempel:

Tradisjoner kommer ikke sendt fra himmelen, de er ikke sendt fra Gud. Det er vi som skaper kulturer og vi har retten til å forandre dem, og vi bør forandre dem.

Bravo. Dette kunne ha stått i en grunnsirkel i dialektisk materialisme. Eller som hun sa i et budskap til den pakistanske seksjonen av International Marxist Tendency (trotskister):

Først og fremst vil jeg takke The Stroggle og IMT for å ha gitt meg en mulighet til å tale på deres marxistiske sommerskole i fjor og for å gi meg en innføring i marxismen og sosialismen. … Jeg er overbevist om at sosialismen er det eneste svaret og jeg oppfordrer alle kamerater til å føre denne kampen til en seierrik slutt og bryte alle lenker av skinnhellighet og utbytting.

Amen.

Og allikevel stiller jeg spørsmål om pengene bak henne?

Denne artikkelen handler ikke om Malala Yousafzai, den handler om kreftene bak henne. Kanskje er jeg miljøskadd, siden jeg er vokst opp med film, og film handler om å skape illusjoner. Jeg sitter dessverre alltid og ser etter triksene, lyssettinga, klippinga og glippene. Og når en historie er for god til å være sann, så er den ofte det. Uansett hvor utmerket menneske Malala er, så er det åpenbart at hun er et tilfelle av casting. Noen har plukket henne ut til å spille en rolle, har finansiert prosjektet og sørget for å trene henne opp. Det burde være åpenbart. Jeg mener, etter at jihadistiske ekstremister hadde skutt henne, ble hun sendt med et spesielt ambulansefly fra De forente arabiske emiratene til New Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, der de er spesialister på krigsskader. Hvor mange titusener av dollar snakker vi om? Regjeringene fra Pakistan, Emiratene og Storbritannia engasjerte seg direkte i arbeidet for å redde denne femtenåringen. Pent gjort av dem, naturligvis, når man vet hvor mange barn ikke minst Storbritannia er delaktig i å drepe hvert år. Etter at hun var operert av noen av Storbritannias beste kirurger og var kommet til hektene igjen har hun gått på privatskolen Edgbaston High School for Girls, der skolepengene er på ca 4000 pund i året.

I løpet av tre år har Malala fått ikke mindre enn 38 internasjonale priser og utmerkelser, deriblant et æresdoktorat i jus ved University of King’s College, Halifax, Nova Scotia, Canada. Allerede i 2012 skrev tidligere førstedame i USA, Laura Bush, en hyllningskronikk i New York Times om Malalas mot der hun sammenliknet henne med den jødiske ungjenta Anne Frank. Andre som har engasjert seg i hennes sak er Barack Obama, Ban Ki-Moon og William Hague. I mai 2014 ble Malala brukt i første linje i kampanjen #BringBackOurGirls sammen med Michelle Obama og Hillary Clinton.

Man burde ikke trenge å ha bakgrunn fra filmmiljø for å synes at dette lukter casting lang vei. Noen har skjønt at Malala er et stortalent og har valgt å bruke penger, posisjoner og prestisje for å bygge henne opp til å fylle den rollen.

Så var det pengene

Malala Fund ble opprettet i 2013 av New Venture Fund (NVF). NVF er et redskap for Bill & Melinda Gates Foundation (B&MGF) som de bruker som en slags inkubator for å få fram det de kaller «nye sosiale initiativer». NVF har en hjemmeside som gir absolutt null informasjon om hvem som styrer fondet, hvor stor kapital de har eller hvor den er investert. B&MGF er verdens største private fond og har en kapital på 42,3 milliarder dollar (300 milliarder norske kroner). På deres hjemmeside får vi vite at NVF har en grunnkapital på 922.000 dollar. Det er altså et lite fond. Med en avkastning på 5% ville fondet ha under 50.000 $ å dele ut hvert år, så det er trygt å anta at fondet får tilført midler etter behov til nye prosjekter. Samtidig er nok NVF først og fremst et instrument for å finne lovende prosjekter som så kan kapitaliseres opp hver for seg.

Datagründer og multimilliardær Bill Gates blir mottatt som en kongelig eller en statsleder når han kommer til Norge og bekrefter enda en gang ordene til Edvard Munch som sa: «Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.» Etter at Bill og Melinda Gates ga store deler av formuen sin til en stiftelse (som de selv kontrollerer) har de skaffet seg et ry som store velgjørere. Men hvor sant er bildet? Dette har jeg skrevet om i artikkelen Bill Gates’ milde gaver til hvem?

malala fund

Da New Venture Fund skulle opprette Malala Fund hentet de Shiza Shahid fra konsulentselskapet McKinsey til å fylle rollen som medgrunnlegger. Fra McKinsey kommer også Lynn Taliento som er en av tre rådgivere. De to andre rådgiverne er Mabel van Oranje, som har bakgrunn fra Open Society Foundations (Soros) og European Council on Foreign Relations og Susan McCaw, som har vært USA-ambassadør i Østerrike og fund-raiser for George W. Bush og har bakgrunn fra Pacific Council on International Policy (et underbruk av det mektige Council on Foreign Relations) og Grameen Foundation. Mannen til McCaw er forresten en nær venn av Bill Gates.
I den daglige ledelsen for Malala Fund sitter Meighan Stone som interim CEO. Hun har bakgrunn fra Clinton Global Initiative og milliardærklubben World Economic Forum. Direktør er Eason Jordan, som kommer fra CNN. Programkoordinator er P.J. Kadzick. (Oversikt over de ledende personene i fondet finner du her.)

Ingen transparens

Malala Fund utmerker seg ved å være et av de minst transparente foretakene jeg har prøvd å studere. Foreløpig holder de hemmelig hvor de har fått penger fra, hvem som har gitt dem penger og hvordan grunnkapitalen er investert. På nettsidene kan man finne prosjekter de støtter, men hvor mye de gir totalt og hvordan dette fordeles forblir hemmelig. Det er ikke noe godt skussmål å ha. Men fondet er skapt av folkene til Bill Gates og ledelse og rådgivere har nær kontakt med noen av de aller mektigste 0,01%-erne i verden. Så stor suksess som prosjekt Malala har hatt til nå er det vanskelig å forestille seg at fondet ikke er tiltenkt en stor rolle i tida som kommer. Den som har lever får se.

 

 

De mest leste artiklene på denne bloggen:

Pengene bak Malala

Hvem skapte monsteret IS?

FN og Israel

Hvorfor forbereder USA krig mot Russland?

Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol

Hvem skjøt ned Malaysian Airline MH17?

Det norske Kartellpartiet

Vesten støtter «væpna revolusjon»…

Terrortrusselen – bløff eller alvor?

Statoils salg varsler røffe tider

Om En folkefiende

Stanghelle, NATO og medienes rolle for å utløse krig

 

 

Forrige artikkelVerdens børser tapte et oljefond på ei uke
Neste artikkel«Milllions March» – store demonstrasjoner over hele USA
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).