Verdens børser tapte et oljefond på ei uke

0

Uka 8 –12. desember 2014 ble blodrød på børsene over hele verden. Det dramatiske fallet i oljeprisene fra 110$ i sommer helt ned i 57$ denne uka har slått inn på brei front. I løpet av denne uka forsvant aksjeverdier på børsene til en samlet sum av 1000 milliarder dollar, eller litt over et norsk oljefond.

desemberkrakk 2014

Denne grafen fra Wall Street Journal viser et nesten loddrett fall på børsene. I oktober var det også et stort fall, men børsene hadde tatt seg opp noe til de altså falt som en børsmekler uten fallskjerm. Totalindeksen på Oslo børs falt med 14% denne uka, og oljeserviceindeksen har jeg rapportert om før.

Nei, dette er ikke den store smellen, men det er et varsel om den neste store smellen. Verdens markeder er mye mer ustabile enn propagandaen vil ha det til. Ingen virkelige problemer er løst etter finanskrisa i 2008, og nye er kommet til.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelJuge-Juncker truer Hellas mot å stemme feil
Neste artikkelPengene bak Malala
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).