Verdens børser tapte et oljefond på ei uke

5

Uka 8 –12. desember 2014 ble blodrød på børsene over hele verden. Det dramatiske fallet i oljeprisene fra 110$ i sommer helt ned i 57$ denne uka har slått inn på brei front. I løpet av denne uka forsvant aksjeverdier på børsene til en samlet sum av 1000 milliarder dollar, eller litt over et norsk oljefond.

desemberkrakk 2014

Denne grafen fra Wall Street Journal viser et nesten loddrett fall på børsene. I oktober var det også et stort fall, men børsene hadde tatt seg opp noe til de altså falt som en børsmekler uten fallskjerm. Totalindeksen på Oslo børs falt med 14% denne uka, og oljeserviceindeksen har jeg rapportert om før.

Nei, dette er ikke den store smellen, men det er et varsel om den neste store smellen. Verdens markeder er mye mer ustabile enn propagandaen vil ha det til. Ingen virkelige problemer er løst etter finanskrisa i 2008, og nye er kommet til.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

    • Det ser ut til at vi på grunn av energikrisa kommer til å gjennomgå en periode med flere slike stopp-gå prisvariasjoner, som bare er symptomer på et system som ikke lenger fungerer.

  1. Som freelance lokalavis-journalist reagerer jeg på at mine kollegaer i de store mediene ser ut til å nekte å ville presentere fakta og systemkritiske kommentarer til det pågående sammenbruddet. I det offentlige ordskiftene hentes det inn eksperter fra BI, Handelshøyskolen, bankene og investeringsselskapene for å diskutere om styringsrenta skal settes ned med et kvart poeng eller ikke for å gjenskape veksten. Ingen journalister stiller det kritiske spørsmålet om fortsatt vekst er ønskelig eller ikke. Ingen tvinges til å svare på spørsmålet om hele systemet faktisk er pill råttent. Det finnes noen spede unntak, som f.eks. denne dokumentaren om finanskrisa: http://tv.nrk.no/program/KOID21003213/uangripelige-wall-street. Men i det store og hele synes jeg de store mediene svikter totalt, og ettertida vil undre seg over hvorfor vår tids journalister var så enøyde og systemlojale når de BURDE ha skjønt at de skyldte sine lesere/seere å presentere fakta.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.