Generalstreik i Italia – demonstrasjoner i 54 byer

0
Plakaten sier: Dette kan ikke fortsette! Vi har konkrete forslag til hvordan vi skal forandre Italia.

Alle de tre store fagbevegelsene i Italia gikk til generalstreik 12.12.2014. I følge La Repubblica var streiken 70% effektiv og i jernbanen var det over 95%. Fagbevegelsen er ikke tilbake til sine glansdager, men generalstreiken viser økende kampvilje, også politisk. Streiken rettet seg mot den nyliberale arbeidsmarkedspolitikkene til Matteo Renzi og hans «sosialdemokratiske» Partito Democratico. Det var demonstrasjoner i 54 byer og i byer som Roma og Milano kom det til konfrontasjoner mellom de streikende og politiet. Talerne karakteriserte Renzis Jobs Act som en politikk «fra tjuetallet». Og demonstrantene sa: Vi har de konkrete løsningene på Italias problemer! La oss bygge den nye Resistenza! (Altså Motstandsbevegelsen, med henvisning til kampen mot fascismen under annen verdenskrig.)

Plakaten sier: Dette kan ikke fortsette! Vi har konkrete forslag til hvordan vi skal forandre Italia.
Plakaten sier: Dette kan ikke fortsette! Vi har konkrete forslag til hvordan vi skal forandre Italia.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSpania innfører forbud mot å fotografere politi
Neste artikkelJuge-Juncker truer Hellas mot å stemme feil
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).