– Romas utkanter er tidsinnstilte bomber

4

– Romas utkanter er tidsinnstilte bomber

I november 2014 har det vært flere opptøyer i Romas utkant. Det er særlig bydelen Tor Sapienza som har vært rammet. Demonstranter har protestert mot innvandrerne, mot asylmottakene, mot politikernes neglisjering av utkantbydelen og mot Romas borgermester, Ignazio Marino, partifelle i av Matteo Renzi i Partito Democratico (PD).

Pressa skriver om at «Periferien er en tidsinnstilt bombe» (Il Messagero). Avisa skriver at det handler om:

… forfall, romleire, giftige gasser, ulovlig bosetning, usikkerhet og ukontrollert immigrasjon. En sosial vev som er i kraftig forfall som frambringer mikrokriminalitet, prostitusjon og mange familier som lever under fattigdomsgrensa.

En del av demonstrantene er åpenbart høyreekstreme og de har opptrådt med «romersk hilsen» og paroler som «negrene vekk». Men det er også vanlige innbyggere som er rasende og fortvilte. De har store økonomiske og sosiale problemer fra før, og den mer eller mindre ukontrollerte innvandringa har ikke gjort situasjonen noe lettere. På den andre sida er innvandrerne også rasende og fortvilet. Mange har risikert livet for å flykte over Middelhavet til det de håpet skulle bli et nytt liv, og så møter de bare fattigdom og håpløshet.

Økonomien i Italia har vært i en langsom, men svært merkbar nedgang på hele 2000-tallet, og nå kan igjen det statistiske sentralbyrået Istat melde om ny rekord i arbeidsløshet:

Arbeidsløsheten løper videre uten stans: første kvartal 2014 er det registrert den ellevte semmenhengende kvartalsmessige økninga fra 2004. Og  dataene fra Istat er dramatiske: de første tre månedene i året er arbeidsløsheten økt til 13,6%, en økning på 0,8% fra samme periode i fjor.

For ungdommen er situasjonen enda verre: blant unge fra 15 til 24 år er arbeidsløsheten nå 46%. I absolutte tall er det nå 3,5 millioner arbeidsløse i Italia. Det er 200.000 flere enn i fjor. Samtidig har Italia tatt i mot 150.000 båtflyktninger på ett år i Middelhavet. Man skal ikke være veldig skarp for å finne ut at denne miksen ville gi en eksplosjon. Og igjen står fattige mot fattige, eliten gjør som den vil og fascistene mobiliserer.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Det er jo helt riktig det Steigan sier at «fascistene mobiliserer» men for oss som er gamle radikalere må vi jo stille spørsmålet Hvorfor er det slik? Jeg tror ikke det er noe annerledes i Italia enn i Klassekampen for noen år siden at en ærlig sosiolog spurte: Hva har arbeiderklassen til felles med venstresida? Svar:knapt noe. Sett med mine øyne var dette en historisk kronikk i den forstand at absolutt ingen spurte om miljøet hadde mistet vettet da det ikke var NOEN som sa at det får da være grenser for småborgerlig hovmod og idioti.Alle var tydeligvis enig i at «venstresida» ikke hadde særlig med arbeiderklassen å gjøre.
    Det var omtrent fra den tida jeg skrev at når klassekrigene begynner å rase i Europa,vil «venstresidas» kontorer bli noe av det første som blir ramponert. Det er det vi nå med stor sannsynlighet står overfor i Europa nå. UNITA er også nedlagt.
    Jan Hårstad

    • Det er ikke plassen som er problemet. Store deler av Italia er ikke tett befolket. Problemet er det tvers gjennom korrupte politiske syatemet og forbindelsene mellom staten og mafiaen. Den politiske kasten er ikke interessert i å utvikle landet, bare i å berike seg. Dette har jeg dessverre lært mye om i de 19 årene jeg har vært månedsvis i Italia hvert år.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.