OECD: – I år går Kina forbi Europa i forskning og utvikling

6

OECD: – I år går Kina forbi Europa i forskning og utvikling

Jeg skrev 10.10.2014 at Kina går forbi USA i teknikk og vitenskap også. Det samme mener OECD. De mener at det vil skje i 2019. Allerede i år går Kina forbi EU i forskning og teknikk, i følge OECD Science, Technology and Industry Outlook 2014, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Kina vil i år gå forbi EU målt i ytelsene i forskning og utvikling. … Allerede i 2019 kan USA så gå forbi USA. Tidene da Kina bare kopierte europeiske og amerikanske teknologier er endelig over.

Allerede i 2012 hadde Kina nesten tatt igjen EU når det gjelder investeringer i forskning og utvikling. Landet brukte 257 milliarder dollar på dette mot EUs 282 milliarder. Den kinesiske økonomien var dermed omtrent like forskningsintensiv som den europeiske. Faktisk fordoblet Kina sine investeringer i forskning og utvikling mellom 2008 og 2012, mens EU på sin side knapt økte sine. Også når det gjelder patentsøknader og antall fagfellevurderte avhandlinger taper USA, EU og Japan terreng for Kina, skriver OECD. Faste lesere av steigan.no visste dette allerede.

Verdens investeringer på F&U passerte i 2012 1.1000 milliarder dollar i OECD-landa. Av det sto BRIIKS-landa (Brasil, Russland, India, Indonesia, Kina og Sør-Afrika) for 330 milliarder eller 30%.

I 2000 publiserte Kina 45.558 vitenskaplige artikler. Det var en sjetteplass i verden, langt bak USA som publiserte 332.992 artikler. I 2013 var tallene slik: Kina: 425.667 på annenplass og USA: 563.992 på førsteplass. USA var fortsatt foran, men forspranget knappes raskt inn. (Kilde: SCImago Journal & Country Rank.)

Virkelig interessant blir det når man bryter dette ned på fagområder, for da viser det seg at Kina ikke bare har gått forbi USA, men er i ferd med å skaffe seg et stort forsprang innen realfagene.

Men norske politikere synes tydeligvis ikke at det gjør noe at Norge ikke har et godt forhold til Kina – så lenge vi hopper når USA blåser i fløyta.

 

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

  • Jeg er så heldig at jeg ikke har noen herre. Ingen betaler meg, jeg lystrer ingen. Grei ordning. Ikke å bli feit av, men ganske tilfredstillende.

 1. I røynda var det vel få norske poiltikerar som ville å gje fredspris til Liu Xiaobo? Er denne fredsprisen då heile Noreg sitt ansvar? Elles er det merkleg at Steigan er så positiv til eit land utan ope internett. Eit land bør vel kunne tole open debatt?

  • Du leser meg feil. Jeg er ingen tilhenger av Kina. Jeg driver analyse, og da er dette de fakta jeg finner. Dette er fakta som blir oversett i Norge, så derfor legger jeg vekt på å presentere dem for et norsk publikum.

 2. » Allerede i 2019 kan USA så gå forbi USA.» oversettes DWN med.

  Jeg har skjønt at USA er schizofrent, men ikke at landet er sååå schizofrent – at det snart «kan … gå forbi» seg selv!

  (Hei Steigan – dette er ment for å få deg til å rette en unødig skrivefeil, ikke for å publiseres som kommentar: Rett feilen og slett dette. Selv om du kanskje uforvarende har pekt på noe ves(en)tlig ved USA… 🙂

 3. Har du/ dere noen ide om hvorfor det ikke forskes mer i EU? Det skrives side opp og side ned om at økonomien i EU er i resesjon, men lite konkret om hvorfor. Er europeiske universiteter for dårlige? Har de feil fokus? Jeg kan nevne at her jeg bor har en videregående skole nylig gått ut med at de vil satse på toppidrett, nærmere bestemt hestesport. Sannheten om vårt distrikt er at hvis oljeprisen går ned 20 dollar til, så er det krise i den viktigste næringen her og sannsynligvis massearbeidsløshet. Men skolen vil altså satse på hest. Lite bekymring å spore om distriktets unge vil få jobb i fremtiden. Temmelig ansvarsløst, spør du meg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.