Økonomisk krise i Ukraina – og i Russland

0

Økonomisk krise i Ukraina – og i Russland

Det er velkjent at Ukraina er de facto konkurs. Det er bare ingen som har lyst på å si det høyt med tanke på hva følgene vil bli. I denne bloggen ser Michael Roberts på hvor alvorlig krisa i Ukraina er – og på hvordan Russland nå også er oppe i ei økende krise.

Den midlertidige våpenhvilen mellom Ukraina og Russland ser ut til å være over med nyheten om at Kiev-regjeringa har lansert en ny offensiv mot separatistenes enklaver i det østlige Ukraina, som er støttet av russerne. …

Ironisk nok hadde Ukraina og Russland rett forut for dette endelig blitt enige om en avtale slik at Ukraina skulle få sine energiforsyninger for vinteren. Ukraina skulle betale ned en gjeld på en milliard dollar og betale avdragsvis for framtidig energi. Spørsmålet er naturligvis om Ukraina virkelig vil finne penger til å betale. Landet kommer til å trenge betydelig støtte fra EU og IMF, som begge nøler med å betale fordi Ukrainas økonomi er nede på lnærne og både regjeringa og den private sektoren er nær ved konkurs.

Valutareservene til den ukrainske sentralbanken har falt fra 16,3 milliarder dollar i september til 12,6 milliarder i november, og landet er nær det farlige punktet der det ikke har reserver til å betale for to måneders import. Regjeringa i Kiev hadde håpet på å få første del av lånet på 17 milliarder dollar fra IMF, før jul. Men det ser det ikke ut til at IMF vil gå med på. Og siden Ukrainas økonomi har klappet sammen, vil heller ikke 17 milliarder være nok.

Ukrainas valuta hryvnia fortsetter å falle i verdi. Tidligere i år regnet man med at dersom den falt under 13,00 mot dollar, så ville landet få problemer med å betale gjeld. (11.11.2014 ligger den på 14,80, altså langt lavere enn faregrensa.)

Russlands valutareserver har falt fra $509 milliarder ved inngangen av 2014 til $439 milliarder nå. Tidligere finansminister Alexei Kudrin regner med at reservene nå bare dekker seks måneders import.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.