Merkel: Det er mulig at Storbritannia kommer til å forlate EU

5
Merkel til Cameron: Der er døra!

For første gang sier forbundskansler Angela Merkel at konflikten med Storbritannia kan føre til at britene forlater EU. Det som har fått den tyske forbundskansleren til å si dette er konflikten om innvandringspolitikken. Cameron vil begrense innvandringa til Storbritannia, mens Merkel sier at fri flyt er et absolutt krav.

Merkel til Cameron: Der er døra!
Merkel til Cameron: Der er døra!

Toryene under press

De negative holdningene til EU øker i Storbritannia, og det har ført til at det konservative anti-EU-partiet UK Independence Party (UKIP) har gjort store innhogg ikke minst i David Camerons velgerbase. En meningsmåling i oktober 2014 gir Nigel Farages UKIP hele 25% av stemmene, mens Labour og Tory får 31% hver. For å prøve å redde maktgrunnlaget sitt har Cameron lovet britene at han vil ta et initiativ for å redusere innvandinga.

Merkel setter ned foten

Men det vil ikke EUs mektigste politiker vite noe av. I følge Der Spiegel sier Merkel nå for første gang at hun ser muligheten for at konflikten med Storbritannia om innvandring kan før til at britene forlater unionen.  Konflikten er også knyttet til at Storbritannia i utgangspunktet sa seg uvillig til å betale en ekstraregning fra EU på over to milliarder euro, en regning som overraskende kom på bordet under det siste EU-toppmøtet. Merkel sier nå at et britisk nei til EUs frie flyt av mennesker vil være et point-of-no-return.

Financial Times sier at Cameron ikke er klar for et sånt brudd, og at han i stedet for en full konfrontasjon om innvandringspolitikken vil prøve å tøye de gjeldende reglene til det ytterste, for på den måten å redusere innvandringa. Det er snakk om å utvise immigranter som ikke klarer å livberge seg sjøl innen tre måneder etter ankomst. Nigel Farage på sin side tar Merkels nei til inntekt for UKIP. Etter Der Spiegels oppslag tweetet han: «Tror du fortsatt at du kan reforhandle, Cameron?»

Kritisk situasjon i Calais

På fransk side av Den engelske kanal venter over 2000 immigranter på en mulighet til å komme seg til Storbritannia der de håper å begynne et nytt og bedre liv. Britene vil ikke ta imot dem og franske myndigheter har problemer med å håndtere situasjonen. Calais er en by med 16% arbeidsløshet, 5% over det franske gjennomsnittet. Havna er den viktigste næringsveien, så byen har ikke råd til at den blokkeres. Lederen for Front National, Marine Le Pen, kjente sin besøkelsestid og stilte opp i Calais 24.10.2014 og erklærte at «det er på tide å suspendere Schengen» og å «sende immigrantene tilbake, sjøl om det er til en borgerkrig».

Desperat i Middelhavet

Om det er kritisk i Calais, så er situasjonen i Middelhavet desperat. Der dør båtflykninger i tusentalls under forsøkene på å nå det forgjettede Europa, over 3000 dødsfall på ett år. Det er Italia som i første rekke har merket dette. Under Operasjon Mare Nostrum som ble innledet i oktober 2013 har italiensk marine og andre skip reddet over 150.000 båtflyktninger. Etter ett år har italienske myndigheter gjort det klart at operasjonen er innstilt og ikke vil bli gjenopptatt. Eksperter sier at antallet dødsfall på havet mellom Afrika og Italia kan komme til å øke kraftig.

Men Italia vil ikke mer. Den italienske regjeringa sier den føler seg sviktet av resten av EU, både økonomisk og når det gjelder å ta vare på immigrantene.

Det trengs ingen spåmannskunster eller krystallkule til å slå fast at innvandringa kommer til å bli en enda større sak på EUs dagsorden i tida som kommer og at konfliktene kommer til å øke. Og Cameron står nok mellom en stein og et hardt sted, mellom Merkel og Farage, med få manøvreringsmuligheter.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Nu är det inte säkert att 25% av rösterna till UKIP materialiseras i antal platser i parlamentet (underhuset, House of Commons). Det handlar om att vinna majoriteten i enskilda valkretsar och där kommer man nog inte upp i så många (Liberals brukar få runt 10-15% av rösterna men i bästa fall 3-4% av platserna). Så blir det i ett system med enmansvalkretsar. Att UKIP blev så stora i EP har att göra med att man där tillämpar ett proportionellt valsystem där varje land utgör en valkrets.

  Craig Murray som kandiderade mot dåvarande utrikesministern Jack Straw i Blackburns valkrets underhusvalet 2005 har skrivit en del om de verkliga bristerna i det brittiska valsystemet. Bl.a. hur poströstning blivit ett sätt att få fram «säkra» röster i Labours högborgar (man får komma ihåg att det finns inget riktigt ID-system i Storbritannien så som danska CPR eller svenska personnummer så även «obebodda» adresser kan det komma röster ifrån):

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/apr/08/craig-murray-general-election

  • Jeg er enig i din vurdering. Dessuten vil UKIP antakelig tape fram mot et valg. Toryene har mer penger å bruke på valgkampen. At UKIP vil beholde 25% ser jeg som lite sannsynlig. Men det som er interessant er at selv et mindre UKIP vil være en trussel mot toryene, og det er derfor Cameron opptrer som han gjør.

 2. «Money trumps politics».

  Skal ikke se bort fra at det er Tyskland som melder seg ut, kvitter seg med The PIIGS og går øst sammen med Østerrike, Holland og Frankrike, med Finland som mulig vedheng. Det betyr i så fall slutten på EU og NATO.
  Men da er det sannsynligvis andre enn Merkel som trekker i snorene.

 3. UKIPI agenda der man vil ha nasjonal stat og samarbeid stater mellom er en ide jeg liker bedre enn EU. I dårlige tider så går vel prosjekter som EU og EMU dårlig da mennesker innser at demokrati er en bra ting;) Noe man gjerne glemmer når man har et fiat penger system der man øker penger mengde radialt under en lengre tid. Pluss da vår uavhengige media som ikke er helt uavhengig;)….

  Håper at der raser fort som f… Teknokrati, forsøk til diktatur er vad det er!.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.