Merkel: Det er mulig at Storbritannia kommer til å forlate EU

0
Merkel til Cameron: Der er døra!

For første gang sier forbundskansler Angela Merkel at konflikten med Storbritannia kan føre til at britene forlater EU. Det som har fått den tyske forbundskansleren til å si dette er konflikten om innvandringspolitikken. Cameron vil begrense innvandringa til Storbritannia, mens Merkel sier at fri flyt er et absolutt krav.

Merkel til Cameron: Der er døra!
Merkel til Cameron: Der er døra!

Toryene under press

De negative holdningene til EU øker i Storbritannia, og det har ført til at det konservative anti-EU-partiet UK Independence Party (UKIP) har gjort store innhogg ikke minst i David Camerons velgerbase. En meningsmåling i oktober 2014 gir Nigel Farages UKIP hele 25% av stemmene, mens Labour og Tory får 31% hver. For å prøve å redde maktgrunnlaget sitt har Cameron lovet britene at han vil ta et initiativ for å redusere innvandinga.

Merkel setter ned foten

Men det vil ikke EUs mektigste politiker vite noe av. I følge Der Spiegel sier Merkel nå for første gang at hun ser muligheten for at konflikten med Storbritannia om innvandring kan før til at britene forlater unionen.  Konflikten er også knyttet til at Storbritannia i utgangspunktet sa seg uvillig til å betale en ekstraregning fra EU på over to milliarder euro, en regning som overraskende kom på bordet under det siste EU-toppmøtet. Merkel sier nå at et britisk nei til EUs frie flyt av mennesker vil være et point-of-no-return.

Financial Times sier at Cameron ikke er klar for et sånt brudd, og at han i stedet for en full konfrontasjon om innvandringspolitikken vil prøve å tøye de gjeldende reglene til det ytterste, for på den måten å redusere innvandringa. Det er snakk om å utvise immigranter som ikke klarer å livberge seg sjøl innen tre måneder etter ankomst. Nigel Farage på sin side tar Merkels nei til inntekt for UKIP. Etter Der Spiegels oppslag tweetet han: «Tror du fortsatt at du kan reforhandle, Cameron?»

Kritisk situasjon i Calais

På fransk side av Den engelske kanal venter over 2000 immigranter på en mulighet til å komme seg til Storbritannia der de håper å begynne et nytt og bedre liv. Britene vil ikke ta imot dem og franske myndigheter har problemer med å håndtere situasjonen. Calais er en by med 16% arbeidsløshet, 5% over det franske gjennomsnittet. Havna er den viktigste næringsveien, så byen har ikke råd til at den blokkeres. Lederen for Front National, Marine Le Pen, kjente sin besøkelsestid og stilte opp i Calais 24.10.2014 og erklærte at «det er på tide å suspendere Schengen» og å «sende immigrantene tilbake, sjøl om det er til en borgerkrig».

Desperat i Middelhavet

Om det er kritisk i Calais, så er situasjonen i Middelhavet desperat. Der dør båtflykninger i tusentalls under forsøkene på å nå det forgjettede Europa, over 3000 dødsfall på ett år. Det er Italia som i første rekke har merket dette. Under Operasjon Mare Nostrum som ble innledet i oktober 2013 har italiensk marine og andre skip reddet over 150.000 båtflyktninger. Etter ett år har italienske myndigheter gjort det klart at operasjonen er innstilt og ikke vil bli gjenopptatt. Eksperter sier at antallet dødsfall på havet mellom Afrika og Italia kan komme til å øke kraftig.

Men Italia vil ikke mer. Den italienske regjeringa sier den føler seg sviktet av resten av EU, både økonomisk og når det gjelder å ta vare på immigrantene.

Det trengs ingen spåmannskunster eller krystallkule til å slå fast at innvandringa kommer til å bli en enda større sak på EUs dagsorden i tida som kommer og at konfliktene kommer til å øke. Og Cameron står nok mellom en stein og et hardt sted, mellom Merkel og Farage, med få manøvreringsmuligheter.

Forrige artikkelRamsey Clark to Barack Obama: Stop the War in Ukraine!
Neste artikkelEn politisk lösning i fallet Assange – regeringsgarantier mot en utlämning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).