Klassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»

0

Klassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»

I en lederartikkel i avisa Klassekampen tar redaktør Bjørgulv Braanen et kraftig oppgjør med den norske politikken overfor Libya:

Norge var ett av de vestlige landene som deltok mest aktivt i bombingen av Libya, der det opp- rinnelige FN-mandatet ble aktivt sabotert og overtrådt. Det lå i FN-mandatet at det skulle opprettes en flyforbudssone, men det var ikke gitt noe mandat for å styrte det sittende regimet. Aktive fredsforsøk fra Den afrikanske union ble effektivt trenert av de krigførende landene. Norge sto sentralt i bombingen av landet, og Klassekampen har tidligere skrevet at Norge bidro aktivt til å uthule FN-mandatet.

Bombekrigen mot Libya var etter alle mål en gedigen vestlig fiasko. Landet er fullstendig ødelagt og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. Oljeproduksjonen har falt dramatisk. Hele Libya står i fare for å bli en IS-provins, og det er vanskelig å komme utenom at denne situasjonen har oppstått som et direkte resultat av den vestlige krigføringen mot landet i 2011. På den bakgrunn er det også opprørende at Norge, sist uttalt av forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier seg å være stolt av den norske «innsatsen» i Libya. Å ødelegge et afrikansk land og åpne slusene for at landet blir en bastion for Den islamske staten (IS) er ikke noe å være stolt av. Det er i stedet en skammelig tragedie.

Sant nok, skammelig er treffende. For ikke å snakke om at den norske bombekrigen som Jens Stoltenberg tok initiativ og hele den rødgrønne regjeringa og samtlige stortingsrepresentanter støttet, var forbrytersk på mange plan.

Forrige artikkelEr Ungarn neste kandidat til «fargerevolusjon»?
Neste artikkelTelenors bestikkelser – og selskapets politiske venner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).