Klassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»

12

Klassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»

I en lederartikkel i avisa Klassekampen tar redaktør Bjørgulv Braanen et kraftig oppgjør med den norske politikken overfor Libya:

Norge var ett av de vestlige landene som deltok mest aktivt i bombingen av Libya, der det opp- rinnelige FN-mandatet ble aktivt sabotert og overtrådt. Det lå i FN-mandatet at det skulle opprettes en flyforbudssone, men det var ikke gitt noe mandat for å styrte det sittende regimet. Aktive fredsforsøk fra Den afrikanske union ble effektivt trenert av de krigførende landene. Norge sto sentralt i bombingen av landet, og Klassekampen har tidligere skrevet at Norge bidro aktivt til å uthule FN-mandatet.

Bombekrigen mot Libya var etter alle mål en gedigen vestlig fiasko. Landet er fullstendig ødelagt og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. Oljeproduksjonen har falt dramatisk. Hele Libya står i fare for å bli en IS-provins, og det er vanskelig å komme utenom at denne situasjonen har oppstått som et direkte resultat av den vestlige krigføringen mot landet i 2011. På den bakgrunn er det også opprørende at Norge, sist uttalt av forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier seg å være stolt av den norske «innsatsen» i Libya. Å ødelegge et afrikansk land og åpne slusene for at landet blir en bastion for Den islamske staten (IS) er ikke noe å være stolt av. Det er i stedet en skammelig tragedie.

Sant nok, skammelig er treffende. For ikke å snakke om at den norske bombekrigen som Jens Stoltenberg tok initiativ og hele den rødgrønne regjeringa og samtlige stortingsrepresentanter støttet, var forbrytersk på mange plan.

KampanjeStøtt oss

12 KOMMENTARER

 1. Jeg har vanskelig for ikke å tenke at det går en nemesis gjennom livet. At slik forbrytersk framferd vil slå tilbake på oss selv. Det må vel også være total kortslutning i hodene på dem som er stolte å ødelegge andre land og folk.

 2. Denne kortslutningen kalles ved et fint ord «kognitiv dissonans». Bedre eksempel på kognitiv dissonans skal man lete lenge etter. Disse menneskene vil aldri innse hva de har vært med på, fordi dette vil knuse deres selvbilde. Gjelder ikke minst Stoltenberg.

 3. Det er også skammelig at norske soldater, i mange tilfeller idealistiske ungdommer som virkelig trur at de deltar i et edelt oppdrag, blir misbrukt av politikere som vil ha ei stjerne i boka hos stormaktene.

 4. Rødt var vel også positive til opprørerane?

  Libya

  I mars 2011 gikk Rødt ut og krevde at Norge måtte reise forslag innenfor Schengen om å samarbeide om å ta imot flere flyktninger fra borgerkrigsrammede Libya, og selv tilby å ta imot et betydelig antall flyktninger. Samtidig gikk partiet ut med at Gaddafi nå brukte våpen kjøpt fra vesten til å komme på offensiven overfor det Rødt omtalte som «det rettferdige opprøret mot han [Gadaffi]». Arnljot Ask, daværende internasjonalt ansvarlig i Rødt, uttalte at «det libyske folket og Det nasjonale overgangsrådet må få all den støtten vi kan gi dem i denne kritiske fasen», og påstod «opprøret ville ta kontroll over landets rike naturressurser til fordel for folkets beste. Det er derfor avgjørende at støtten som gis dem ikke fører til en ny etablering av et utbytterregime», samtidig som at «vestlige stormakter skal få styringen over landet, må motarbeides».[30]

  Tidlig gikk Rødt imot forslaget om flyforbudssone over Libya, og mente det ville innebære en regelrett militær intervensjon. I stedet mente partiet at opprørerne måtte få politisk, materiell og økonomisk støtte. Rødt foreslo også å øke sanksjonene mot Gaddafi, og at det nasjonale overgangsrådet skulle overta Libyas sete i internasjonale foraer.

  http://no.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8dt

 5. «Bombekrigen mot Libya var etter alle mål en gedigen vestlig fiasko. Landet er fullstendig ødelagt og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. »

  Stoltenberg uttalte på TV, umiddelbart etter ABB sin bombing av regjeringsbygningen ( før Utøya): «Dette er ondskap».
  Altså noen uker etter at han selv beordret våre forsvarsfly til det samme i Libya ( pluss flere hundre ganger så mange kvinner og barn som noen timer senere handling i Norge.)
  ABB fikk sin fortjente rettssak, straff og diagnose.
  Stoltenberg fikk enda flere bombefly å styre over.
  Skremmende.

 6. Utviklingen er jo den siden 2011 at Norge blir mere og mere et vedheng til USA/Natos krigsplanlegging, nå mot Syria og Russland. Og det ville jo være toppen av selvbedrag om man mente det fantes noen «venstreside» i Norge som idag så det tragiske i denne trenden og kjempet mot den. Det er knapt noen stat i hele Europa som er så begeistret for krigersk imperialisme som Norge og vil sende Telemarkbataljonen i avantgarden for Natos rapid response force på 5000 mann i 2015 -og som høyst sannsynlig vil bli satt inn på Krim og Donbass.
  Norge drifter mot en krig mot Russland.

  • Norge har ingen venstreside som er verdt saltet sitt. I Norge kan man passere som «venstre» sjøl om man har vært med på å ødelegge Libya og sørge for at en masse mennesker er blitt drept og fått landet overgitt til jihadistene. Opposisjonen mot dette har vært ubetydelig. Det har heller ikke vært noen venstreside som har ført noen kamp å snakke om mot fascistkuppet i Ukraina og nazibandene der. Norge er et av verdens mest krigsvillige land i øyeblikket. Kombinasjonen Stoltenberg i NATO og Hillary Clinton i Det hvite hus vil gå rett hjem i tullevenstre og kristenliberale grupper. Storkrig for kvinner og barn.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.