Klassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»

0

Klassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»

I en lederartikkel i avisa Klassekampen tar redaktør Bjørgulv Braanen et kraftig oppgjør med den norske politikken overfor Libya:

Norge var ett av de vestlige landene som deltok mest aktivt i bombingen av Libya, der det opp- rinnelige FN-mandatet ble aktivt sabotert og overtrådt. Det lå i FN-mandatet at det skulle opprettes en flyforbudssone, men det var ikke gitt noe mandat for å styrte det sittende regimet. Aktive fredsforsøk fra Den afrikanske union ble effektivt trenert av de krigførende landene. Norge sto sentralt i bombingen av landet, og Klassekampen har tidligere skrevet at Norge bidro aktivt til å uthule FN-mandatet.

Bombekrigen mot Libya var etter alle mål en gedigen vestlig fiasko. Landet er fullstendig ødelagt og hele den politiske og sivile infrastrukturen er gått i oppløsning. Oljeproduksjonen har falt dramatisk. Hele Libya står i fare for å bli en IS-provins, og det er vanskelig å komme utenom at denne situasjonen har oppstått som et direkte resultat av den vestlige krigføringen mot landet i 2011. På den bakgrunn er det også opprørende at Norge, sist uttalt av forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier seg å være stolt av den norske «innsatsen» i Libya. Å ødelegge et afrikansk land og åpne slusene for at landet blir en bastion for Den islamske staten (IS) er ikke noe å være stolt av. Det er i stedet en skammelig tragedie.

Sant nok, skammelig er treffende. For ikke å snakke om at den norske bombekrigen som Jens Stoltenberg tok initiativ og hele den rødgrønne regjeringa og samtlige stortingsrepresentanter støttet, var forbrytersk på mange plan.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.