Er Ungarn neste kandidat til «fargerevolusjon»?

0
Demonstrasjon i Budapest mot internett-skatt

Er Ungarn neste kandidat til «fargerevolusjon»?

I en tale til Clinton Global Initiative 23. september 2014 sa Barack Obama:

Fra Russland til Kina til Venezuela ser vi gjentatte brutale overgrep og at legitim opposisjon blir sett på som undergravende. På steder som Aserbajdsjan gjør lover det utrolig vanskelig for NGOer å virke. Fra Ungarn til Egypt kommer det endeløse reguleringer og åpen krenkelse som i økende grad rammer sivilsamfunnet.

At USA driver med forsøk på regimeskifte i Venezuela er ikke noe nytt, og heller ikke at Pentagon og Det hvite hus har våte drømmer om regimeskifte i Russland og Kina. Men det er noe nytt at Ungarn havner på ei så eksklusiv liste.

Statsminister Victor Órban er riktignok en autoritær og svært høyreorientert politiker – og partiet hans, Fidesz, har partiforbindelser med såvel Høyre som Kristelig Folkeparti. Og han har ganske riktig gjennomført en rekke lover som innskrenker demokratiet i Ungarn. Men målt mot de høyreekstremistene og nynazistene som USA aktivt støtter med penger, våpen og opplæring i Ukraina, er han reint moderat.

Men han har begått to forbrytelser som sett fra USAs side er utilgivelige. Han har tatt avstand fra sanksjonene mot Russland og han støtter South Stream-prosjektet som etter planen skal føre russisk gass via Bulgaria til Serbia, Ungarn, Italia og Østerrike.

I det siste har det vært en del massedemonstrasjoner i Budapest, både mot en upopulær internett-skatt, mot korrupsjon og mot nedskjæringer. Så det er mye rørt vann å fiske i.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.