Er Ungarn neste kandidat til «fargerevolusjon»?

0
Demonstrasjon i Budapest mot internett-skatt

Er Ungarn neste kandidat til «fargerevolusjon»?

I en tale til Clinton Global Initiative 23. september 2014 sa Barack Obama:

Fra Russland til Kina til Venezuela ser vi gjentatte brutale overgrep og at legitim opposisjon blir sett på som undergravende. På steder som Aserbajdsjan gjør lover det utrolig vanskelig for NGOer å virke. Fra Ungarn til Egypt kommer det endeløse reguleringer og åpen krenkelse som i økende grad rammer sivilsamfunnet.

At USA driver med forsøk på regimeskifte i Venezuela er ikke noe nytt, og heller ikke at Pentagon og Det hvite hus har våte drømmer om regimeskifte i Russland og Kina. Men det er noe nytt at Ungarn havner på ei så eksklusiv liste.

Statsminister Victor Órban er riktignok en autoritær og svært høyreorientert politiker – og partiet hans, Fidesz, har partiforbindelser med såvel Høyre som Kristelig Folkeparti. Og han har ganske riktig gjennomført en rekke lover som innskrenker demokratiet i Ungarn. Men målt mot de høyreekstremistene og nynazistene som USA aktivt støtter med penger, våpen og opplæring i Ukraina, er han reint moderat.

Men han har begått to forbrytelser som sett fra USAs side er utilgivelige. Han har tatt avstand fra sanksjonene mot Russland og han støtter South Stream-prosjektet som etter planen skal føre russisk gass via Bulgaria til Serbia, Ungarn, Italia og Østerrike.

I det siste har det vært en del massedemonstrasjoner i Budapest, både mot en upopulær internett-skatt, mot korrupsjon og mot nedskjæringer. Så det er mye rørt vann å fiske i.

Forrige artikkelBarack Obamas program for regimeskifter
Neste artikkelKlassekampen: – Opprørende at forsvarsministeren er «stolt av innsatsen i Libya»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).