Det anti-kapitalistiske partiet Podemos størst i Spania

0

gallup spania

I en meningsmåling som er offentliggjort i den spanske avisa El Paìs er det anti-kapitalistiske, venstreorienterte partiet Podemos (Vi kan!) større enn både høyrepartiet Partido Popular (PP) og det sosialdemokratiske PSOE. Podemos oppsto i januar 2014 gjennom et opprop som tok sikte på å «omdanne indignasjonen til politikk», som det het. Partiet har gjort stor suksess med å ta opp kampen mot den utbredte korrupsjonen i Spania. Andre hovedsaker er kampen for bloiger, for bedre sosialt helsevesen, bedre offentlig utdanning og kamp mot gjeldskrisa. De ble registrert på meningsmålingene første gang i juli med 10,7% og har vokst til 27,7% i november 2014. Programmet til Podemos finnes her (pdf).
Forrige artikkelUSA:s odemokratiska val
Neste artikkelØsterrike er imot nye sanksjoner mot Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).