Churchill ville atombombe Kreml viser hemmelig notat

0
Fra forhandlingene i Jalta i 1945. Churchill, Roosevelt og Stalin.

Et hemmelig notat fra FBIs arkiver avslører at Storbritannias statsminister Winston Churchill i 1947 oppfordret USA til å «utrydde Kreml» med en atombombe. Han mente angivelig at dette var det eneste tiltaket som kunne hindre spredning av kommunismen til Vesten.

Fra forhandlingene i Jalta i 1945. Churchill, Roosevelt og Stalin.
Fra en pause i forhandlingene i Jalta i 1945. Churchill, Roosevelt og Stalin.

Churchill, som var Storbritannias statsminister under annen verdenskrig, og igjen under den kalde krigen på 1950-tallet var i 1947 på besøk i USA. (Da var han ikke statsminister.) Via den høyreorienterte republikaneren Styles Bridges sendte han et budskap til president Harry Truman der han appellerte til presidenten om å atombombe Sovjetunionen. Dette notatet har vært hemmelig til nå, men blir publisert i boka “When Lions Roar: The Churchills and The Kennedys” av journalisten Thomas Maier.

Bridges refererer Churchill slik:

… den eneste redningen for den siviliserte verden er om presidenten i USA kunne erklære Russland som en trussel mot verdensfreden og angripe Russland.

Han sa at hvis en atombombe ble sluppet over Kreml, slik at den ble utryddet, ville det være en enkel sak å håndtere Russland, som da ville være uten ledelse.

Det var Winston Churchill som lanserte Den kalde krigen i en tale i Westminster i 1946 der han lanserte begrepet Jernteppet.

Sovjetunionen sprengte sin første atombombe i 1949, til stor overraskelse for USA. Da Churchill kom tilbake som statsminister i 1951 gjentok han ikke sitt ønske fra 1947.

Forrige artikkelUkrainsk nazisme i bilder
Neste artikkelCatalonia: Stort flertall for uavhengighet i rådgivende folkeavstemning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).